Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno-poduzetničke ideje
  • 24.01.2016. 17:55

Internet prodaja najbolji kanal za eko proizvođače

U sklopu tradicionalne dvodnevne savjetodavno-izložbene manifestacije 18. Poljoprivredno-poduzetničke ideje Nova Gradiška 2016., svoje proizvode izložilo je 60-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tvrtki i poduzetnika. Iz godine u godinu sve je više ekoloških proizvođača.

  • 1.996
  • 369
  • 0

Među izlagačima iz Brodsko-posavske, ali i drugih županija, prevladavala su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem ili preradom poljoprivrednih proizvoda.

Neki su vlasnici tih OPG-a ideju za samozapošljavanje dobili upravo na ovoj manifestaciji koja traje 18 godina. Priče su slične: nisu se mogli zaposliti ili su u svojim tvrtkama ostali bez posla, a nisu htjeli trbuhom za kruhom dalje, ostali su na svojim gospodarstvima i, kako većina kaže, upornim radom preživljavaju na svojoj zemlji uzgajajući voće, povrće, ratarske kulture, stoku, ali i skupljajući plodove prirode i samoniklo i jestivo bilje.

Hit - rezanci s gljivama, koprivom, medvjeđim lukom

Na štandu Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Sokić iz Cernika koje se bavi ekološkim uzgojem povrća i pripremom zdrave zimnice po starim recepturama bez kemijskih dodataka, vidjeli smo bogatu paletu raznobojnih tjestenina.

Zdrava hrana

Vera Sokić kaže da su se ona i suprug Zdravko tim poslom počeli baviti prije pet godina i da se polako, ali uporno probijaju na tržištu, tako da su njihovi proizvodi, osobito široki rezanci, postali prepoznatljivi. "Naši proizvodi su potpuno ekološki, u tjesteninama nema nikakve kemije što je za potrošače koji se okreću zdravoj hrani jako bitno". Na pitanje otkud toliko lijepih boja širokih rezanaca, odgovara:

"Boje nisu zbog ljepote i šarenila, one su posljedice dodataka našim specifičnim tjesteninama. Počela sam najprije raditi rezance sa vrganjima, a onda sa gljivama mrkim trubačama, koprivom, medvjeđim lukom, paprikom, a prošle godine i sa kurkumom koja je isto tražena, sad je ona postala in pa je, eto, igrom slučaja došlo do palete proizvoda sa prirodnim bojama". Vera kaže da svoje proizvode najčešće prodaju na sajmovima, osobito u Istri, ali u posljednje vrijeme za njih su zainteresirane i zagrebačke prodavaonice zdrave hrane, ali i restorani u Zagrebu i na Jadranu.

Domaća zimnica bez konzervansa

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivane Lemešić iz Gornje Bebrine bavi se ekološkim uzgojem povrća, imaju i nešto voća i najveći dio toga prerađuju u zimnicu bez konzervansa."Imamo ljuti i blagi ajvar, ciklu sa hrenom, kiselu papriku, kisele krastavce, pasiranu rajčicu, zatim pekmeze od šipaka, marelica, šljiva, dunja, kupina, imam nešto meda nešto, oraha, svega pomalo".

Ivana kaže da svoje proizvode prodaju na sajmovima, imaju stalno prodajno mjesto i na slavonskobrodskoj tržnici. Zanimljivo je da im sve bolje ide internetska prodaja. OPG ima svoju web-stranicu sa proizvodima i cijenama. "Kupci nazovu, naruče količinu i vrstu zimnice, mi im zapakiramo u ambalažu i šaljemo poštom. Već smo se uhodali u tome. Već imamo neke stalne kupce, vidim da su zadovoljni kvalitetom, što nas raduje", kaže Ivana. Nada se da će proširiti tržište. Kaže, nije problem proizvodnja, bitno je dobro organizirati prodaju. Ističe da u vrtu imaju neke stare sorte povrća, osobito rajčice i paprike, koje daju poseban okus njihovoj zimnici.

Ima i poznatih lica

Dobili kupca na veliko

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Borne Halambek iz Starog Petrovog Sela već 12 godina izlaže u novogradiškom Društvenom domu u sklopu manifestacije Poljoprivredno-poduzetničke ideje. Sudjeluju i na drugim većim sajmovima diljem Hrvatske: od Osijeka, Zagreba do Dubrovnika, na kojima su dobili visoka priznanja za svoje prerađevine od kupina, ali i malina, crnog ribiza od čega rade različite pekmeze, džemove i marmelde, ali i sokove.

"Na ovoj izložbi u Novoj Gradiški i ne možemo nešto više prodati, ali je bitno da se pojavimo zbog mogućih kupaca. Osim na sajmovima prodajemo i na kućnom pragu, a imamo štand i uz autocestu kod restorana Turist. Prošle godine smo napokon dobili kupca koji nam je došao u dvorište i kupio veću količinu svježih kupina, a zainteresiran je za daljnju suradnju".

Borna kaže da proizvodnja i prerada voća nisu lagani poslovi, puno tu treba uložiti rada i truda, a još više u pronalaženje kupaca. Ipak, savjetuje mladima koji žive na selu, koji imaju zemlju i gospodarstva, a nemaju posla, neka okušaju sreću u sličnim proizvodnjama.

"Našoj obitelji je bio cilj da svoju djecu školujemo, da im omogućimo studiranje na fakultetima i to smo najvećim dijelom ostvarili, zahvaljujući i ovom poslu kojim se bavimo. Jedan sin je završio fakultet i zaposlio se, drugi bi trebao završiti fakultet ove godine. Umirovljenom suprugu Dragi, koji velik dio vremena provodi u voćnjaku, i meni je to veliko zadovoljstvo i radit ćemo dok budemo mogli", kaže Borna.

Domaći kruh

Prodaju svu proizvodnju lješnjaka

Bornina suseljanka Blaženka Denis iz Starog Petrovog Sela izložila je lješnjake i orahe. "Naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima nasad od 2,7 ha lješnjaka star sedam godina. Jesenas smo proširili voćnak za oko pola jutra oraha. Prošla godina nije bila povoljna za lijesku zbog slabijeg oprašivanja i oplodnje, a u srpnju nam je jaki vjetar otresao dosta zelenih plodova, tako da je urod bio lošiji od očekivanja", kaže Blaženka. Dodaje da na svojoj plantaži imaju oko 90% sorte istarski duguljasti, te nešto rimskog kao oprašivača i talijanskih sorata tonda di gifoni i tonda gentile.

"Očišćneni lješnjak prodajemo po 80 kuna, lješnjak u ljusci 40 kuna, imamo prženi 120 kuna i ušećereni također 120 kuna za kilogram. Mi svu svoju proizvodnju prodajemo na malo na sajmovima, kad smo imali više i na tržnici u Novoj Gradiški kod kuće i tako uglavnom prodamo sve", kaže Blaženka Denis.

Želi proširiti nasad aronije

U Novoj Gradiški prvi puta sa svojim proizvodima pojavio se Đuro Blašković iz Pleternice. Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo prije dvije godine posadilo je oko 2.500 sadnica aronije na površini od jednog hektara.

"Lani smo imali prvu berbu i plodove aronije preradili u čisti hladno prešani sok. Budući da smo tek počeli s proizvodnjom ovim sudjelovanje na sajmu pomalo ispitujemo tržište, vidjet ćemo u međuvremenu kako će to ići, kakvo će biti zanimanje za naše sokove", kaže ovaj mladi čovjek. Ističe da je zainteresiran za širenje nasada i proizvodnje, osobito ako bude šanse da dobije dio sredstava putem natječaja za neku od mjera Programa ruralnog razvoja.

Široki rezanci

Na štandu Marijane Matošević iz Cerničke Šagovine koja, kaže, predstavlja OPG svoje mame Jelene Turkalj iz Ljupine, mirisali su i privlačili pogled domaći proizvodi: kruh iz vanjske peći, žuti rezanci, mlinci i već pomalo zaboravljena proja od kuruznog brašna od domaćeg kukuruza osmoredca. Bile su tu i ukusne pite- orahnjača i makovnjača.

Sve više eko proizvođača

"Uzgajamo taj domaći kukuruz, sjeme smo prije 60-ak godina donijeli iz Korduna, i uspjeli smo ga sačuvati do sada", kaže Jelena. Uzgajaju ga na starinski način okopavanjem i bez uporabe pesticida. Svoje proizvode prodaju srijedom i subotom na novogradiškoj tržnici. Iako na samoj izložbi u Novoj Gradiški ne ostvare veću prodaju, kažu zbog slabije kupovne moći stanovnika tog dijela zapadne Slavonije, izlagači žele da se nastavi tradicija tog sajma, jer im je to ipak prilika za upoznavanje novih kupaca koji kasnije kupuju njihove proizvode.

U sklopu tradicionalne dvodnevne savjetodavno-izložbene manifestacije 18. Poljoprivredno-poduzetničke ideje Nova Gradiška 2016., svoje proizvode izložilo je 60-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tvrtki i poduzetnika. Iz godine u godinu sve je više ekoloških proizvođača.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Rezanci s gljivama Ekološki uzgoj Vera Sokić Ivana Lemešić Ajvar Internetska prodaja Povrće Borna Halambek Malina Blaženka Denis Nasad aronije Đuro Blašković Marijana Matošević Jelena Turkalj Izlagači.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.