Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 08.11.2021. 16:15
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Idućeg vikenda u Sarajevu održava se 6. Kongres o pčelarstvu

Predstavljanjem znanja i iskustva ovim putem, nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva u Bosni i Hercegovini, ali i kompletnoj regiji.

Foto: Bigstockphoto/Galaganov (ilustracija)
  • 220
  • 65
  • 0

Šesti Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima biće održan idućeg vikenda u Sarajevu, u subotu i nedjelju, 20. i 21. novembra, u hotelu "Hollywood" na Ilidži, potvrdili su organizatori. 

Predstojeći događaj, uprkos izazovima aktuelne pandemije korona virusa, stekao je kontinuitet u održavanju, a zainteresiranost za njegove sadržaje raste iz godine u godinu. Tako su i u 2021. najavljeni učesnici i gosti iz cijelog regiona Balkana, ali i Evrope.  

Naučni i društveni značaj pomenute manifestacije ogleda se kroz prikupljanje, prezentiranje i afirmiranje naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća. Organizatori navode da je svrha Kongresa međusobno povezivanje akademske zajednice, pčelara, poljoprivrednih proizvođača, industrije (prehrambene, farmaceutske, hemijske i drugih) te državnih institucija u jedinstven lanac vrijednosti. 

Pčelarenje može smanjiti siromaštvo u seoskim sredinama

Zbog toga strukturu učesnika, na domaćoj i međunarodnoj razini, čine predstavnici akademske zajednice, naučnih instituta, pčelara, industrije, poljoprivrede i državnih organa. Predstavljanjem znanja i iskustva ovim putem, nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva u Bosni i Hercegovini, ali i kompletnoj regiji.

Smajlović: Nestankom pčela, smanjili bi se i prihodi ili ih ne bi bilo nikako!

Polazi se i od činjenice da pčelarska djelatnost može smanjiti siromaštvo u ruralnim područjima, te redukovati migracije stanovništva, a to su nesumnjivo prioritetni ciljevi društva. S tim u vezi, ovoj proizvodnji je neophodno povećanje produktivnosti, unapređenje osiguranja kvalitete, ali i povećanje efikasnosti i učinkovitosti.

"Naučnu relevantnost kongresa daje veliki broj univerzitetskih profesora iz zemlje i inozemstva koji su do sada učestvovali i prezentirali, kao i broj objavljenih stručnih radova. Zatim renome Zavoda, Zbornika citiranog u znanstvenim bazama, fakulteti, instituti koji su davali doprinos organizaciji. Referentnost učesnika pokazuju njihova imena i biografije kao i citiranost", ističe idejni tvorac i pokretač Kongresa, prof. dr. Midhat Jašić, sa Tehnološkog fakulteta iz Tuzle. 

Fokus na apiterapiji, povezivanju i promociji turzima

Događaj će biti održan pod konceptom "Apiturizam", usmjeren na povezivanju i promociji turizma, pčelarstva i apiterapije. Program će se sastojati od predavanja, poster prezentacija i panel diskusije. 

U prethodnim godinama, više od 500 učesnika postavilo je temelje za kongres, koji u 2021. ima teme i radove iz oblasti takozvanog općeg pčelarstva, kvaliteta navedenih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapije, standardizacije, legislative u ovoj oblasti i proizvodnje pčelinjih proizvoda, medonosnog bilja, pčelarske prakse, apiturizma, te pčelinjih proizvoda sa dodatnom vrijednošću. 

U blizini visočkih piramida Midhat Balta izgradio je pravi pčelarski biznis

Organizatori Kongresa su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku "Hranom do zdravlja", Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (susjedna Hrvatska),  Veleučilište u Požegi (Hrvatska), a suorganizatori Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Multi Lab Tuzla, Veterinarski zavod Bihać, Savez pčelara Federacije BiH, Savezi pčelara Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, Prvo apiterapijsko društvo BiH, te Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije kantonalne Privredne komora TK. 


Tagovi

Kongres o pčelarstvu Pčelari Apiterapija Promocija turizma Pčelinji proizvodi Midhat Jašić Medonosno bilje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.