Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS i FERIT
  • 27.10.2020. 08:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

ICT studij spaja agronomiju i računalnu tehnologiju, a u Osijek dovodi studente iz cijele Europe

Raduje nas da i u ovom ''novom normalnom'' uspijevamo prezentirati hvale vrijedan projekt financiran s gotovo dva milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujemo da će naši profesori i studenti steći nova znanja, kompetencije i vještine koje će biti prepoznate ne samo u Hrvatskoj nego i šire, rekla je prof.dr.sc Vlatka Rozman prodekanica za međunarodnu suradnju na FAZOS-u.

Foto: Marija Špoljarić/FAZOS
  • 726
  • 236
  • 0

Poljoprivreda kao najstarija ljudska djelatnost, ali i strateška gospodarska grana izvrsna je baza i za najnovije tehnologije. Oboje ne poznaju granice i zajednički ih pomiču, o čemu svjedoči i koncept uspostave studija u poljoprivrednim znanostima na engleskom jeziku na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, njegovu nositelju.

Drugi pripremno promotivni seminar projekta "Razvoj i uspostava zajedničkoga studija ICT u poljoprivrednim znanostima" započeo je jučer i trajat će tjedan dana. Namijenjen je primarno studentima FAZOS-a i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), partnera u projektu, ali i srednjoškolcima, gospodarstvenicima te svima zainteresiranima za taj novi diplomski studij.

Mogu ga upisivati svi oni koji imaju prethodno završene tri godine preddiplomskog studija, studenti iz Hrvatske i inozemstva, a započet će u listopadu iduće godine.

Privući će studente iz cijele Europe

Prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom na FAZOS-u prof.dr.sc Zdenko Lončarević, voditelj projekta informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim znanostima, o seminaru je rekao:

Počinje drugi promotivni seminar novog studija ICT u poljoprivrednim znanostima

"U završnom smo stadiju formiranja ICT studija, još uvijek smo unutar ritma, iako smo poremećeni pandemijom koronavirusa. Na prošlom je seminaru bilo preko 200 studenata i vjerujem da će ih i sada biti toliko. Sudjelovat će 20 predavača, od toga šestero iz privrede, dva su čak izvan našeg sveučilišta, a ostali s našeg te Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija", najavio je i dodao da su svi profesori koji će sudjelovati u ovom projektu dobili slobodu predložiti temu. Čak ih se četvero u predavanjima osvrće na COVID-19 i njegove posljedice.

"Primjerice, predavač iz E-cekera govorit će o utjecaju pandemije na trgovanje i status tržišta", pojasnio je.

Prodekanica za međunarodnu suradnju, prof.dr.sc. Vlatka Rozman pozdravila je nazočne na početku seminara i u ime dekana prof.dr.sc. Krunoslava Zmaića, istaknuvši kako je riječ o vrlo zanimljivom studiju koji će sigurno zainteresirati polaznike oba uključena fakulteta.

"Implementiranje računalne tehnologije u agronomiju zasigurno je zanimljivo mladim generacijama. Raduje nas da i u ovom ''novom normalnom'' uspijevamo prezentirati hvale vrijedan projekt financiran s gotovo dva milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujemo da će naši profesori i studenti steći nova znanja, kompetencije i vještine koje će biti prepoznate ne samo u Hrvatskoj nego i šire", zaključila je i naglasila da je kao prodekanicu za međunarodnu suradnju veseli što će imati studijski program na engleskom jeziku kojim će moći privući polaznike iz cijele Europe.

Poljoprivreda i računarstvo - sprega koja se ne može odvojiti

Predavač iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvoje Hefer, voditelj Centra za tlo, istaknuo je da je vrlo bitno spojiti poljoprivredu s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, rekavši da je HAPIH u zadnje dvije godine uložio skoro sedam milijuna kuna u razvoj određenih programa koji im pomažu u radu.

"Kontroliramo sve poljoprivredne proizvode – sjemensku proizvodnju, tlo, vino, zaštitna sredstva, karantenske bolesti i karantenske štetnike... Zaista mnogo toga kako bismo imali dnevni dotok podataka”, rekao je Hefer.

A izv.prof.dr.sc Časlav Livada s FERIT-a napomenuo je kako ova zanimljiva suradnja dvaju fakulteta pobuđuje sve više interesa čitave zajednice. "Poljoprivreda i računarstvo, to je sprega koja se ne može odvojiti”, istaknuo je i nastavio:

60 godina FAZOS-a, lučonoše agronomske struke u cijeloj istočnoj Europi

"Pojavilo se veliko zanimanje studenata. Oni s FAZOS-a više će se bazirati na hardverski dio, a mi ćemo se više baviti analizom podataka, davanjem predikcija i zanimljivosti u domeni umjetne inteligencije”, otkrio je Livada.

Seminar će raznovrsnim predavanjima te izletom na OPG Filakov u Gajiću sudionike upoznati s ciljevima projekta i budućeg studija, a to je, prije svega, osuvremenjivanje agronoma razvojem kompetencija na engleskom jeziku, ali još više uvrštavanjem najmodernijih segmenata upravljanja podacima i sustavima odlučivanja te informacijskih i komunikacijskih tehnologija u njihove biotehničke kompetencije, kao što je naglašeno među ciljevima projekta, o kojem se može više doznati na stranici: ict-agriculture.com.


Tagovi

FAZOS FERIT ICT studij Studij na engleskom jeziku Zdenko Lončarić Vlatka Rozman Hrvoje Hefer Časlav Livada


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]