Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šesto izdanje
  • 15.07.2022. 17:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Žepče

Domaćini uputili značajne poruke sa sajma "Dani maline i meda" u Žepču

Kako to i dolikuje ovakvom događaju, u fokusu su bili proizvođači, kojima je iskazana velika zahvalnost

Foto: Općina Žepče
  • 216
  • 64
  • 0

Bez proizvodnje hrane, ne možemo dugoročno razmišljati o prosperitetu - poruka je sa svečanog otvaranja dvodnevnog sajma poljoprivrednih proizvoda "Dani maline i meda" Žepče 2022. Domaći poljoprivredni proizvodi ispunili su danas štandove na Gradskoj tržnici u ovom gradiću, gdje se održava ova, 6. po redu, manifestacija u organizaciji Razvojne agencije Žepče (RAŽ). 

Pozivu se odazvao veliki broj uzvanika iz političkog i javnog života sa svih nivoa vlasti, kao i predstavnici međunarodnih organizacija. Kako to i dolikuje ovakvom događaju, u fokusu su bili proizvođači, upravo je njima iskazana posebna zahvalnost.

Tome je naručitu pažnju posvetila i organizatorica događaja, direktorica RAŽ-a, Branka Janko, koja je na samom otvaranju sajma istakla kako bez izlagača ne bi ni bilo ovog događaja. 

Janko svečano otvorila sajam 

"Prije šest godina, kada smo prvi puta organizirali ovaj događaj, nismo vjerovali i nismo se nadali da će biti tako prihvaćeno, ali evo iz godine u godinu imamo sve veći broj izlagača. Zadatak sajma je prepoznati poljoprivredu i ruralni razvoj u cjelini kao djelatnost koja može generirati sve veća radna mjesta koja su nam prije svega potrebna. Ono što je značaj ovog sajma je sve veći broj izlagača koji ranije nisu bili registrirani, što pokazuje da sve više prepoznajemo važnost da radimo u sektoru poljoprivrede. Vrijednost sajma je da smo prvih godina imali najviše svježih proizvoda, a danas imamo skoro 90 posto prerađevina", poručila je Janko.

Želje načelnika

U istom tonu obraćanje je nastavio pokrovitelj sajma, općinski načelnik Mato Zovko, koji je istakao kako je Žepče među rijetkima koji već 15 godina pružaju poticaj za poljoprivrednu proizvodnju. Imao je posebnu želju za proizvođače. 

"Ja se danas ponosim sa 2.050 registriranih poljoprivrednih gazdinstva. Također, redovno pristižu i sredstva s viših nivoa vlasti. Kada to sve saberemo, to su itekako značajna sredstva. Sa željom da vas zaobiđu prirodne nesreće i elementarne nepogode, uz što više vašeg rada i da vas svi nivoi vlasti prate i dalje, vidimo se akobogda opet iduće godine", rekao je Zovko. 

Organizatori nisu krili zadovoljstvo što je ove godine broj izlagača mnogo veći u odnosu na ranije godine. Za učešće se prijavilo 90 izlagača iz gotovo cijele Bosne i Hercegovine, među kojima je značajan broj onih koji prvi put izlažu na ovom sajmu. Predstavljene su prerađevine od jagodičastog voća, sokovi, pekmezi, likeri, voćne rakije, sirevi, med i prerađevine od meda, razne vrste marmelade, namazi od lješnjaka i meda, Trebinjski smokvenjak, torta i  sok od čuvarkuće s medom, medenjaci, medovača kao i proizvodi za kozmetiku na prirodnoj bazi.

Ove godine broj izlagača mnogo veći u odnosu na ranije 

Osim toga, tu su bili štandovi s ručnim radovima, proizvodi izrađeni po starim zanatima, proizvodi od kože i drugo.

Nagrade najboljima

Svi izlagači su sudjelovali u takmičenju za izbor najljepšeg štanda, a nagrade je osigurala Općina. Takmičenje je bilo u sedam kategorija i to: jagodičasto voće, med i pčelarski proizvodi, povrćarstvo, prerađevine od voća i povrća, ljekoviti proizvodi i prirodna kozmetika, sir i mliječni proizvodi i alkoholna pića i ostalo. Ocjenjivan je vizualni izgled štanda i proizvoda, kao i specifičnost i posebnost  proizvoda koji su bili predstavljeni na sajmu. 

Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Udruženje "Eko agrar" Begov Han, "Pčelarstvo Mrga" Usora, "Motajički medenko" Prnjavor, "Eko farma Duboštica" Vareš, OPG "Mrkonjić" Žepče, Gazdinstvo Perković Žepče i Poljoprivredno gazdinstvo "Vlačić" Trebinje. 

U okviru sajma organizira se i Gastro show "Malina i med" koji je okupio 16 obrta i poljoprivrednih gazdinstava koji se takmiče u četiri kategorije: 

  • Najbolja prerađevina od maline ili meda, 
  • Najbolja slastica od maline ili meda, 
  • Najbolji prirodni preparati od maline ili meda, 
  • Najbolji napitak od maline ili meda.
Za posjetitelje su osigurane brojne nagrade i novčani kuponi

Jedan od članova stručnog ocjenjivačkog žirija je Nemanja Petrović, slastičar iz Doboja koji je na takmičenju "Grand Prix" na Gastro turističkom festivalu u Nišu osvojio zlatnu medalju u kategoriji restoranski desert.

Za posjetitelje su osigurane brojne nagrade i novčani kuponi od 20-tak sponzora i više od 50 nagrada. U saradnji s Oružanim snagama BiH, svi su imali priliku probati i besplatan vojnički grah.

Organizirana je i radionica na temu "Proizvodnja prehrambenih proizvoda i rukovanje hranom u različitim uvjetima usluživanja", namijenjena ugostiteljskim poduzećima, obrtima iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Radionica se održava u okviru projekta "3C3NP – 3 grada, 3 parka prirode", koji sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republike Njemačka, zajednički ga provode GIZ, ILO i UNDO u okviru EU4BusinessRecovery projekta, a prisustvovat će joj oko 30 predstavnika iz općina Žepče, Zavidovići i Maglaj.

Tokom trajanja sajma u Žepču, danas i sutra, 15. i 16. jula održavat će se i poslovni susreti poduzeća, obrta, samostalnih proizvođača i udruženja koje okupljaju proizvođače jagodičastog voća i pčelare.


Fotoprilog


Tagovi

Žepče Dani maline i meda Sajam Branka Janko Mato Zovko Nemanja Petrović Poljoprivredni proizvodi Med


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !