Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvan čvarci
  • 03.10.2019. 13:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Brend valjevskog kraja - Festival duvan čvaraka počinje u subotu

Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja, održava se svake godine u drugoj nedelji oktobra. Ove godine festival počinje u subotu, 5 oktobra, takmičenjem u pravljenju šoder čvaraka i traje do nedelje 6. oktobra, kada se održava takmičenje u pravljenju duvan čvaraka.

Foto: festivalduvancvaraka.rs
  • 159
  • 6
  • 0

Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja, održava se svake godine u drugoj nedelji oktobra. Ove godine festival počinje u subotu, 5 oktobra, takmičenjem u pravljenju šoder čvaraka i traje do nedelje 6. oktobra, kada se održava takmičenje u pravljenju duvan čvaraka. Događaj se tradicionalno održava u centru grada, na platou ispred Centra za kulturu, kao i na keju reke Kolubare.

Ovaj festival okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova, od kojih mnogi imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde u svetu ne priprema na ovakav način.

Tajna dobrih duvan čvaraka u njihovom je dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu.

Najbolji mesari takmiče se na keju Kolubare

U takmičarskom delu festivala, najbolji mesari na keju reke Kolubare takmiče se u pravljenju duvan čvaraka, koje ocenjuje stručni žiri i proglašava pobednike.

Izložbeno - prodajni deo festivala održava se na platou Centra za kulturu, gde posetioci mogu kupiti različite proizvode kao što su med, rakija, vino, zimnica, suhomesnati proizvodi, suveniri, sušeno voće, rukotvorine od drveta i brojni drugi proizvodi. Manifestaciju prati i bogat kulturno - umetnički i zabavni program.


Tagovi

Festival duvan čvaraka Brend valjevskog kraja Pravljenje šoder čvaraka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer