Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 07.11.2016. 18:00

Bogatstvo bh plodova na sajmu u Visokom

Na ovogodišnjem sajmu evidentiran je i rekordan broj učesnika - 66 među kojima su bili izlagači RPG-ovi, udruženja, zadruge, kompanije i škola (poljoprivredni tehničari).

Foto: Vipromo
  • 1.057
  • 232
  • 0

Ovog vikenda završen je poljoprivredni sajam "Jesen u Visokom". Po mnogim ocjenama do sada najbolji. Visoko, Sarajevo, Ilidža, Kakanj, Zenica, Ilijaš, Olovo, Breza, Vareš, Tešanj, Gračanica, Fojnica, Tuzla, Banja Luka, Mostar, Bihać, Sanski Most, Travnik, su gradovi širom BiH iz kojih su svoje učešće uzeli izlagači na 12. tradicionalnom izložbeno-prodajnom sajmu proljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Na ovogodišnjem sajmu evidentiran je i rekordan broj učesnika - 66 među kojima su bili izlagači RPG-ovi, udruženja, zadruge, kompanije i škola (poljoprivredni tehničari). Za razliku od prethodnih godina, sajam je ove godine organiziran u novom ruhu, novoj sajamskoj opremi koja je dala poseban detalj i dodatno učvrstila ozbiljnost i kontinuiran napredak u organizaciji iz godine u godinu.

Suhomesnati proizvodi ispunili su sajam

Raznovrsna ponuda

Svi koji su posjetili sajam imali su priliku da degustiraju, probaju i kupuju raznovrsne poljoprivredno - prehrambene proizvode. Raznovrsni domaći sirevi, pavlaka, kajmak, nezaobilazno suho meso pečenica, sudžuka, med i ostali pčelinji proizvodi upotpunili su asortiman animalnih proizvoda. Voće, povrće, pripremljena zimnica, prirodni sokovi i džemovi su bili nezaobilazni na pultovima mnogih udruženja žena koje su uzele učešće na sajmu. Također u ponudi su bili i organski proizvodi od raznih čajeva i pripravaka, sve do raznovrsnog povrća.

Za sve ljubitelje opreme i mehanizacije zaista je bilo izbora. Traktor, motokultivator, kopačice, muzilice, alati, prese za voće i staklenici upotpunili su raznovrsnu sajamsku ponudu. Izlagači su na kraju zadovoljni i organizacijom ali i prodajom, a da sajam nije tržnica najbolje objašnjava jedan od izlagača Vladimir Ferzanović organski proizvođać koji uz tu opasku dodaje: Ja sam prezadovoljan iako prodaja nije bila izvrsna, ipak ovakvi događaji pružaju priliku uspostavljanja novih kontakata, veza, ideja, a ujedno i odlična reklama za svakog proizvođača.

Popratni sadržaji

Osim prodajno - izložbenog dijela ove godine organizirani su i dodatni popratni sadržaji sajma. Prvi dan svi zainteresovani su mogli učestvovati na okruglom stolu u organizaciji Općine Visoko sa temom: "Unapređenje poljoprivredne proizvodnje i razvoj ruralnog turizma općine Visoko" što je jedan od pokazatelja zainteresovanosti nadležnih institucija i građana za ruralni razvoj. Također isti dan u popodnevnim satima svi zainteresovani plastenički obrtnici su imali priliku da slušaju predavanje profesora dr. Omera Kurtovića na temu "Proizvodnja u plastenicima sa posebnim osvrtom na štetnike u plastenicima" obzirom da plastenička proizvodnja ima veliku tendenciju rasta na području općine Visoko.

Sajam je pokazao i kulturnu baštinu

Svim posjetiteljima sajma pružen je i upotpunjen zabavni program nastupom kulturno-umjetničkog društva "Visoko". Drugi dan sajma obilježila je terenska nastava u organizaciji Općine Visoko. Naime odjeljenje poljoprivrednih tehničara koji su ujedno i prva generacija, imali su priliku posjetiti kompaniju BIOS Visoko te upoznati se sa zaokruženim sistemom proizvodnje rasada, proizvodnje plastenika kao i sistema za navodnjavanje. Također posjeta farmi tovnih i mliječnih goveda "Suša" Visoko upotpunila je terensku nastavu. Poseban doprinos sajmu dali su svojim učešćem udruženje ljubitelja sitnih životinja i konjički klub "Visoko".

Sajam postaje prepoznatljiv

2004. godine kada je održan prvi sajam bio je zamišljen i organiziran za proizvođače suhog mesa jer je Visoko kolijevka proizvodnje suhomesnatih proizvoda. I iz godine u godinu sajam je prerastao u danšnju formu sa prodajno-izložbenim karakterom. Dokaz da sajam izlazi iz svojih dosadašnjih okvira je i podatak da je ove godine učestvovalo 66 izlagača iz 18 gradova širom BiH. Pri zatvaranju sajma upriličena je i mala svečanost prilikom čega su dodjeljenje zlatna, srebrena i bronzana plaketa uz prigodne poklone za najljepše uređen prodajni pult.

Nesumljivo je da će se i iduće godine sajam pokazati u još boljem svijetlu, jer su mnogi učesnici naglasili želju za učešćem i iduće godine. Ono što bi svakako unaprijedilo sajam je učešće i stranih kompanija i izlagača, a svakako dobar poziv je ovogodišnja izvanredna organizacija.

Foto: Vipromo


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Visoko BiH Izlagači RPG-ovi Proizvodi Pultovi Organski proizvodi Ponuda Prodaja Okrugli stol Ruralni razvoj Obrtnici Zabavni program Terenska nastava BIOS Farma Suša Suho meso Plaketa


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]