Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 10.11.2019. 13:30

BiH delegacija prisustvovala Evropskom ruralnom parlament za mlade

Ruralni parlament za mlade osobe mjesto je na kojem mladi širom Evrope mogu izraziti svoje mišljenje i razmjeniti iskustva po pitanju razvoja ruralnih područja

Foto: Admir Hodžić
  • 138
  • 52
  • 0

Drugi Evropski ruralni parlament mladih održan je u Candasu u Španiji. Ruralni parlament je bio idealna prilika da mlade osobe iskažu svoja razmisljanja o ruralnim pitanjima Evrope. Ovome događaju prisustvovala je i delegacija mladih iz Bosne i Hercegovine.

Centar ruralnog turizma u Španiji ugostio mlade osobe

Ruralni parlament za mlade ove godine održan je u regiji Asturias na sjevernoj obali Španije. Regija je poznata kao centar ruralnog turizma i ugostila je preko 70 mladih osoba. Parlament je bio prilika da mladi iz različitih sektora društvenog angažmana, razmijene svoja iskustva i daju prijedloge za unaprjeđenje ruralne politike Evrope. Tome su doprinijela različita predavanja, interaktivne radionice, posjete ruralnim domaćinstvima regije Asturias, posjeta farmama (mliječne farme, kivi plantaže).

Mladi ponudili pet rješenja vezanih za ruralni razvoj

Učesnici, podijeljeni u pet radnih grupa, diskutovali su o pet važnih pitanja koji generišu ukupni ruralni razvoj. Interaktivnim pristupom doneseni su prijedlozi iz oblasti infrastrukture, diverzifikacije aktivmosti u ruralnim sredinima, upravljanja odživom poljoprivredom, ljudski angažmman i politička savjest i pristupa javnim servisima. 

Ponuđena rješenja formirana su u obliku Deklaracije mladih osoba

Ponuđena rješenja formirana su u obliku Deklaracije mladih osoba koja je upućena na Evropski parlament u cilju kreiranja politike ruralnog razvoja i uvažavanja potreba mladih osoba u ruralnim područjima.

Petnaest evropskih zemalja uzelo učešće

Parlament je okupio aktivne i perspektivne mlade ljude iz 15 različitih evropskih zemalja i omogućio im da govore o svom prethodnom iskustvu, a da sva dosadašnja znanja  pretoče u rješenja odrzivog razvoja ruralnih područja. Delegaciju iz BiH činilo je devet ucesnika iz različitih krajeva zemlje.

Miodrag Matavulj, direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), koji je i voditelj bh. delegacije ističe da je ovo idealna prilika da se čuje glas mladih, ali i da se mladi iz različitih dijelova Evrope umreže.

Iva Kovačević, vlasnica OPG Aronija Kovačević, jedna od učesnika navodi da su ovakvi događaju idealna prilika da se identificiraju svi problemi mladih farmera, pogotovo onih iz BiH, ali i kreiraju smjernice za njihovo rješenje.

Evropski ruralni parlament slijedi kao nastavak

U istoj regiji Španije u periodu od 06. do 09. 11. održan je i Evropski ruralni parlament koji je okupio sve aktere ruralnih promjena u zemljama Evrope. Ovaj događaj slijedi kao nastavak Ruralnog parlamenta mladih i na njemu su istaknuti svi problemi i izazovi ruralnih promjena koji će biti adresirani Evropskom parlamentu prilikom kreiranja ruralne politike. 
 


Fotoprilog


Tagovi

Evropski ruralni parlament mladih Centar za ruralni i ekonomski razvoj (CERD) OPG Aronija Kovačević Ruralni razvoj


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.