Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 08.11.2022. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Bayer FARM PROGRES SHOW na Novosadskom sajmu: Važnost zaštite useva

Predavanje DEKALB-a, kompanije Bayer, o primeni herbicida u zaštiti useva održava se na Novosadskom sajmu do četvrtka 10. novembra.

Foto: Đorđe Lalić
  • 821
  • 97
  • 0

Na Novosadskom sajmu održava se Bayer FARM PROGRES SHOW. Događaj u organizaciji kompanije Bayer traje do četvrtka (8.-10. novembra); a za cilj ima deljenje iskustva i mišljenja proizvođača o kvalitetu asortimana, kao i prenošenje rezultata s terena. Događaj su otvorili sportski novinar i komentator Slobodan Šarenac i direktor "Divizije Crop Science" Zoran Petrović, koji je govorio o teškoj godini koja je iza nas dodavši da su retke prilike da se soja skida posle kukuruza.

Zoran Petrović o teškoj godini koja je iza nas

Plan zaštite kukuruza

Ispred Dekalba na predavanju je govorio predstavnik prodaje u severnoj i zapadnoj Bačkoj Alen Štimac, koji je predstavio pet herbicida za kukuruz, Equip, Laudis, Monsoon Active, Adengo i Merlin flexx, koji su među 10 najprodavanijih i najzastupljenijih u Srbiji i u regionu. Adengo je, kako kaže, broj jedan zemljišni herbicid na našem tržištu, jer suzbija preko 90 najznačajnijih korovskih vrsta, što uskolisnih, što širokolisnih. On se primenjuje posle setve, a pre nicanja, pa sve do trećeg i četvrtog lista, kao i Merlin flexx.

Događaj možete pratiti uživo putem linka na Youtube kanalu.

"Laudis je pored Adenga broj jedan herbicid na srpskom tržištu. Zauzima velike površine, ne samo zato što je jako agresivan prema korovima, već zato što može da se koristi u semenskoj proizvodnji, u linijama za proizvodnju hibrida, u kukuruzu šećercu. To su kulture koje su osetljive na primenu herbicida, a Laudis je upravo herbicid koji može da ide u takvim uslovima proizvodnje", kaže Štimac i dodaje da se on primenjuje u dozi od 1,5 do dve litre po hektaru, od prvog lista, pa sve do desetog lista kukuruza.

Bayer pokriva sve aspekte u zaštiti strnih žita

Predstavnik prodaje za Južnu Bačku i Srem Veljko Šuša je pričao o rešenjima za zaštitu strnih žita. Pričao je o izvorima stresa koji utiču na prinos i kvalitet pšenice, među kojima je pomenuo postojeće (štetočine, bolesti i korovi) i nove (promena klime, regulative, pojave rezistentnih korova). Napomenuo je i kako se u nekim regionima pojavila pepelnica, koja je smanjila prinos do 10 odsto i kako u kišovitim godinama, koje su pogodne za razvoj bolesti, one mogu da uzmu i do 40 odsto prinosa

"Sekator je jedini preparat na tržištu koji u sebi sadrži protektant, koji podstiče razgradnju dve aktivne materije koje će se zabraniti 2024. godine. Najbolje ga je koristiti kada su korovi u fazi od drugog do šestog lista i to u dozi od 0,15 litara po hektaru", rekao je Šuša i dodao da su u protekloj sezoni jedni od najtraženijih paketa bili Falcon Forte i Sekator. Falcon Forte pakete imaju velike, za 14 hektara i male za tri hektara.

Bitan je plodored

Predstavnik prodaje Severne i Zapadne Bačke Milan Trandafilović je rekao da na vremenske uslove ne možemo da utičemo, ali da treba na ove segmente na koje možemo. Navodi da je bitna dobra, kvalitetna priprema zemljišta, da dobro sačuvamo vlagu. Takođe kao veliki problem je naveo nepoštovanje plodoreda.

 "Za setvu je bitno da bude što preciznija, da sejalice budu dobro nameštene, jer raspored na parceli nosi 10-12 odsto prinosa. Izbor herbicida i vreme primene su takođe bitne stvari i zato treba koristiti kvalitetnu hemiju koja ima protektant, koja može da zaštiti tu biljku" kaže Trandafilović i dodaje da Bayer nudi "Field Shield" tehnologiju, hibride koji su tolerantni na stres, jer kako kaže 15 odsto na prinos utiče izbor hibrida.

Kvalitetna setva i poštovanje plodoreda su jako bitni, navodi Trandafilović.

Predstavnik prodaje Dejan Nedeljković je naveo neke glavne odlike Dekalbovih hibrida, a to je da se pored visokih prinosa odlikuju i brzim otpuštanjem vlage, visokim nivoom stabilnosti i imaju dobru adaptibilnost, koja je jako bitna u ovim neizvesnim godinama.

Darko Gole, zadužen za Južni Banat je izneo podatak da mi danas u Srbiji imamo dokazanu rezistentnost tri korovske vrste, a to su rezistentna ambrozija, sirak i štir. 

"Ono što treba da znamo je da herbicidi ne prouzrokuju rezistentnost, jednostavno loša praksa i priroda su nam odgovorne za to", rekao je Gole i naveo primer iz Južnog Banata gde su se zbog loše prakse, sejanjem kukuruza u monokulturi, koristili preparati istih mehanizama delovanja.

Bay Dron i digitalizacija poljoprivrede

Efikasnost poljoprivrede, kako kaže predstavnik prodaje Dejan Obradović, moramo da podignemo za bar 50 odsto ako želimo da se izborimo sa novim izazovima, a to su klimatske promene, povećanje broja stanovništva, veće potrebe za hranom, zdravstvena i ekološka odgovornpst, kao i ekonomska recesija. Ono sa čime je kompanija Bayer krenula je savremeni monitoring i postanaliza putem drona.

Moramo da podignemo efikasnost poljoprivrede za bar 50 odsto, kaže Obradović.

"Ove godine smo imali 30-ak letova i podaci koje smo dobili su od izuzetnog značaja. Tradicionalni obilazak je i dalje nezamenjiv, ali shodno tome troškovi su i dalje veoma visoki, kao i manja efikasnost i veći utrošak vremena, a sa novim tehnologijama proširuje se mogućnost i ubrzava postupak monitoringa i pre svega reakcija u kratkom vremenskom periodu", rekao je i dodao da je taj dron zamišljen kao servis koji ima dva leta, prvi u fazi do četvrtog lista kukuruza, a drugi u fazi cvetanja, na većim visinama, gde se detektuje zdravstveno stanje useva, kao i nivo stresa.


Foto prilog


Tagovi

Bayer FARM PROGRES SHOW Slobodan Šarenac Zaštita kukuruza Zaštita žita Herbicidi Zoran Petrović Alen Štimac Veljko Šuša


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Bayer d.o.o

Omladinskih brigada 88b, 11070 Beograd, Srbija
tel: +381 11 20 70 200, e-mail: office.support.rs@bayer.com web: https://www.cropscience.bayer.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P