Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smart farming
  • 01.02.2017. 20:00

Austrija ulaže u modernizaciju poljoprivrede

Austrija broji 166.371 poljoprivrednih gazdinstava, a prosečna veličina gazdinstva je 44.2 ha, obuhvatajući i šume. Veliki napori i sredstva ulažu se u sistem neprestanog učenja (long life learning).

Foto: Verica Matić
  • 1.093
  • 118
  • 0

Iskustvo iz Austrije bila je jedna od tema koja je zainteresovala poljoprivrednike na 13. Zimskom seminaru farmera u organizaciji Kluba poljoprivrednih proizvodaca 100P plus na Tari. Okupljeni poljoprivrednici imali su priliku da dobiju informaciju o trenutnom stanju agrara u Austriji. Predavanja na temu "Agriculture and rural development in Austria" održao je dr Kristijan Bravenc (Christian Brawenz) i mr Herman Vizer (Hermann Wieser), koji je predstavio austrijski poljoprivredni klaster.

Opada broj gazdinstava, rastu površine

Kristijan Bravenc

Austrija broji 166.371 poljoprivrednih gazdinstava, a prosečna veličina gazdinstva je 44.2 ha, obuhvatajući i šume. Od ukupnog broja gazdinstava 60% farmera bavi se samo poljoprivredom, dok ostali pored farme rade i na drugim poslovima. Rečeno je i da opada broj gazdinstava, ali da raste površina po gazdinstvu. Od ukupnog broja gazdinstva, 20.000 se bavi organskom proizvodnjom, što u celoj EU zauzima 18%.

Posvećenost modernim tehnologijama

Veliki napori i sredstva ulažu se u sistem neprestanog učenja (long life learning). Farme su obezbeđene velikim protokom brzine interneta, a značajan je i razvoj turizma na farmama. Austrijske porodične farme imaju visok standard i poseban akcenat daju na softver za integraciju praćenja proizvodnje (smart farming).

Poljoprivrednici iz Austrije koriste sredstva iz fondova Evropske Unije. Herman Vizer najavio je mogućnost programa za obuku mladih poljoprivrednika iz Srbije na austrijskim farmama.

Foto: Verica Matić


Tagovi

Klub 100p plus. Austrija Kristijan Bravenc Herman Vizer Poljoprivredna gazdinstva Organska proizvodnja


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!