Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna federacija IFAJ
  • 30.01.2022. 16:30

Agrarni novinari jednoglasni: Turska je zemlja neograničenog poljoprivrednog potencijala

Novinari iz različitih zemalja su se susreli u Turskoj. Šta su oni rekli o poljoprivredi?

Foto: Heinz Gengenbach
  • 94
  • 41
  • 0

Međunarodna federacija IFAJ, profesionalno udruženje poljoprivrednih novinara, broji više od 5.000 članova iz 55 zemalja širom svijeta. Osnovano je davne 1954. godine na inicijativu njemačkih i francuskih novinara. Trenutna predsjednica je Lena Johansson iz Švedske koja je na ovu funkciju izabrana 2020. godine. 

Proizvodnja hrane je složen i odgovoran posao, ali nisu svi proizvođači savjesni, upravo se takvi često nađu na crnom tržištu, na primjer - proizvodnja alkoholnih pića bez ikakve kontrole stručnih osoba. Upravo je uloga poljoprivrednih novinara da sve pozitivne i negativne primjere iz prakse prenesu objektivno, posebno onima koji se tek počinju baviti složenom proizvodnjom. 

Poljoprivredni novinari prenose probleme koje prate proizvođače i pomažu da se oni riješe, naročito se to moglo vidjeti za vrijeme početka pandemije Covid-19 kada je bio otežan promet i distribucija robe. Oni su često spona proizvođača i kupca. A ono u čemu najviše uživaju su pozitivni primjeri iz prakse, kada prenose nova znanja i tehnologije proizvodnje te kada proizvođač, primijenivši ih i sam, bude zadovoljan ostvarenim.

Upravo, jednu pozitivnu priču prenijeli su poljoprivredni novinari iz cijelog svijeta okupivši se na Growtechu poljoprivrednom sajmu Turske na poziv Ismaila Ugurala predsjednika tamošnjeg udruženja agrarnih novinara.

Turska, naravno, ima dobre uslove za uzgoj raznih usjeva. To je prirodni dar koji je usmjerila u dobrom pravcu odabirom najboljih svjetskih poljoprivrednih tehnologija, razvoj poljoprivrednih nauka, stvaranje vlastitih tehnologija, sorti voća i povrća, proizvodnju visokokvalitetne hrane, koji ovu zemlju sada svrstava u sam vrh svjetskih proizvođača hrane”, smatra ruski agrarni novinar i bloger Aleksandar Vetrov

Da li je to šansa ili sreća? Nikako”, nastavlja Vetrov, naglasivši kako je to ustvari rezultat svrsishodnog rada u svim fazama proizvodnje hrane - od polja do tanjira. 

Novinari razmijenili iskustva

Unal Ornek  je osnivač Udruženja agrarnih novinara Turske i domaćin tokom sastanka svjetskih novinara na Growtechu. 
On ističe kako su vodeće kompanije u svim oblastima stakleničke proizvodnje i opreme učestvovale na sajmu te da se povećao broj domaćih i stranih posjetilaca. 

Novinarku Telegrafa iz Bugarske, Svetlanu Trifonovsku oduševilo je obilje proizvodnje raznih vrsta povrća i proizvodnje sjemena, te način na koji je država organizovala vezu između naučnih istraživanja, proizvođača i marketa. Izložba predstavlja poveznicu između Evrope i tržišta Istoka i arapskog svijeta. Također, to je bio jedini međunarodni događaj koji se održao, uprkos pandemiji.

Šteta što nisam vidjela bugarske proizvođače. Ne znam šta je razlog. Za mene lično bilo je veliko zadovoljstvo upoznati kolege agronovinare. Kako sa ekipom iz Bosne, koja mi je bila posebno simpatična, možda zato što smo po svemu jako slični, tako i s kolegama iz svih zemalja van EU” prenijela je svoje utiske Trifonovska.

Turska i dalje ima interes za saradnju i pravljenje trgovine sa Evropskom unijom, također s poljoprivredom i proizvodima iz staklenika i po pitanju agrobisinisa. 

Tokom naše posjete Antaliji i sajmu Growtech, primijetio sam da je ovo još uvijek vrlo aktuelno. To je za mene od posebnog interesa, jer sam tokom nekoliko godina pokušavao pratiti pregovore između Turske i EU”, rekao je uvaženi agrarni novinar iz Finske Michele Godtfredsen.

Povećan broj posjetilaca sajmu

Dodao je kako poljoprivreda i industrija hrane u Turskoj slijede kriterije za proizvodnju unutar EU. Nema sumnje, da je zemlja u stanju proizvoditi visoko kvalitetnu hranu za globalno kao i evropsko tržište.  

"Tekuća kriza u poljoprivredi u ovom trenutku s visokim i sve većim troškovima proizvodnje naravno pogađa Tursku kao i druge zemlje. Inflacija koja dovodi do povećanja cijena i niže vrijednosti novca mogla bi rezultirati i sve većom konkurentnošću na izvoznom tržištu i interesom za proizvode  iz ove u zemlje s potražnjom visokokvalitetnih ‘premium’ proizvoda", ocijenio je on.

Sajam Growtech u Antaliji krajem novembra pokazao je svom snagom da Turska razvija kapacitet spreman za proširenje i da može ispuniti zahtjeve visokokvalitetnog proizvoda hrane. Za Nijemca Heinza Gengenbacha, novinara Agriservicesa je ova posjeta bila dobra prilika da dobije pregled aktivnosti poljoprivredne, hortikulturne i proizvodne industrije i istraživanja u Turskoj. Posebno ga oduševila raznovrsnost vrsta i sorti povrća, ukrasnog bilja i voća.

Ogroman resurs poljoprivrede (Foto: Heinz Gengenbach)

"Farmeri neograničenih mogućnosti" započinje priču novinar iz Bugarske Martin Ivanov naglasivši da se u njegovoj zemlji, turska poljoprivreda uglavnom povezuje s uvozom voća i povrća, koji ugrožava domaće proizvođače. 

Turska poljoprivreda ima ogroman naučni, ekonomski i ljudski resurs, koji su nepojmljivi po nacionalnim standardima, koji je guraju naprijed”, rekao je on.

Antalija je mjesto s najrazvijenijom industrijom staklenika i nije slučajno da se ovdje organizuje najveća izložba u ovom sektoru. Turska poljoprivreda raste, a brojke su indikativne za to u pozadini neviđenog kolapsa turske lire. Godišnja poljoprivredna proizvodnja Turske od skoro 17 milijardi dolara zaista je čini zemljom neograničenog poljoprivrednog potencijala.


Fotoprilog


Tagovi

Turska IFAJ Agronovinari Aleksandar Vetrov Ismail Ugural Svetlana Trifonovska Michele Godtfredsen Heinz Gengenbach Martin Ivanov


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.