AgroKlub.com

\

Sajmovi & događanja

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Sajmovi & događanja » 50 certificiranih eko proizvođača na EkoFjeri

50 certificiranih eko proizvođača na EkoFjeri

EkoFjera

50 certificiranih eko proizvođača na EkoFjeri

Datum: 19.05.2017. 14:00 |

Kategorija:

Sajmovi & događanja

Najveći sajam ekoloških proizvoda u Hrvatskoj - EkoFjera, u organizaciji JU RERA SD i Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije "Dalmacija EKO", otvoren je danas u Splitu.

Na splitskim Prokurativama otvoren je danas najveći sajam ekoloških proizvoda u Hrvatskoj - EkoFjera, u organizaciji JU RERA SD i Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije “Dalmacija EKO”. U HGK-Županijskoj komori Split započela je dvodnevna međunarodna konferencija o inovativnim sustavima proizvodnje i opskrbe hranom.

"Na sajmu sudjeluje 50 certificiranih ekoloških proizvođača iz čitave Hrvatske, a cilj EkoFjere 2017. je potaknuti razvoj održive poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačkog sektora u Splitsko-dalmatinskoj županiji te stvoriti preduvjete za razvoj održivih regionalnih i lokalnih lanaca opskrbe hranom", kazao je ravnatelj JU RERA SD Jozo Sarač te istaknuo kako je namjera organizatora da ekološki proizvedena hrana u što kraćem roku stigne na stolove, o čemu je riječ na međunarodnoj konferenciji "Inovativni sustavi proizvodnje i opskrbe hranom".


Ekološki proizvodi ispunili su splitske Prokurative

Sarač je kazao kako na području Splitsko-dalmatinske županije postoji 230 registriranih ekoloških proizvođača, a veliki broj površina se odnosi na ekološke pašnjake. Potražnja za ekološki proizvedenim namirnicama se povećala, primjerice za mesom, no ono što se proizvodi nije dovoljno, kazao je ravnatelj regionalne razvojne agencije.

Hrvatska može proizvesti hrane za 20 milijuna stanovnika

"U ekološkoj proizvodnji sudjeluju visokoobrazovani kadrovi, a ta prozvodnja apsorbira i veliki broj nekvalificiranih radnika", istaknuo je Jozo Sarač.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja kazao je kako Hrvatska ima poljoprivrednih potencijala za proizvodnju hrane za dvadesetak milijuna stanovnika. Naglasio je i kako bi upravo zahvaljujući mogućnostima koje nudi ekološka poljoprivreda, brojne obitelji mogle osigurati svoju egzistenciju.

"U Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo 13 programa i mjera za poticanje domaće poljoprivrede i svake godine u skladu s proračunom subvencioniramo premije osiguranja na poljoprivredne proizvode, a isto tako provodimo i akcije podjele sadnica maslina, vinove loze i voćki. Nadalje, sufinanciramo navodnjavanje i uređenje poljskih puteva na otocima i Dalmatinskoj zagori, kako bi poljoprivredni proizvođači s mehanizacijom što lakše došli do svojih posjeda", istaknuo je župan.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji registrirano je 230 ekoloških proizvođača

Ževrnja je naveo i da Županija godišnje omogućava tri milijuna kuna subvencija na kamate za poduzetnike u poljoprivredi, a kao jedan od kapitalnih projekata istaknuo je navodnjavanje i odvodnjavanje Imotskog polja.

Foto: JU RERA SD

Broj pregleda članka: 790; Uspješnost članka: 56.5

Tagovi: Sajam, Split, Ekološka proizvodnja, EkoFjera

Ključne riječi članka: 50, certificiranih, eko, proizvodjaca, na, ekofjeri, proizvođača, ekoloških, splitsko, istaknuo, kazao, dalmatinskoj, ekološki, milijuna, opskrbe, sarač, hranom, županiji, ekoloških proizvođača, dalmatinskoj županiji, opskrbe hranom, splitsko dalmatinskoj, splitsko dalmatinskoj županiji, splitsko dalmatinske županije


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!


Slike 50 certificiranih eko proizvođača na EkoFjeri

Vezani članci - EkoFjera

Sajam eko proizvoda EkoFjera 2016
15.06.2016.