Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 05.09.2014. 13:35

47. Iločka berba grožđa

Do današnjih dana Iločka berba grožđa prerasla je u manifestaciju etno-gastronomskog i zabavnog karaktera koja privlači sve više posjetitelja različitih programa, a ove godine organizatori očekuju kako bi mogli privući više od 6.000 posjetitelja.

Foto: depositphotos.com
  • 178
  • 12
  • 0

U tijeku je 47. Iločka berba grožđa, koja se održava od 1962. godine i gotovo je najstarija manifestacija u području Slavonije, Baranje i Srijema. Proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te neizbježnog druženja u samom mjestu i vinogradima.

Manifestacija etno-gastronomskog karaktera

U sklopu te poznate tradicijske manifestacije u kojoj su svi sadržaji vezani za berbu grožđa, do 7. rujna održat će se niz priredbi od kojih su mnoge i besplatne za posjetitelje, a osiguran je i turistički vlakić za obilazak najatraktivnijih iločkih lokacija te degustacija poznatih iločkih vina. Do današnjih dana, Iločka berba grožđa prerasla je u manifestaciju etno-gastronomskog i zabavnog karaktera koja privlači sve više posjetitelja različitih programa, a ove godine organizatori očekuju kako bi mogli privući više od 6.000 posjetitelja.

U programu manifestacije brojni su sadržaji različitog karaktera; dnevna vinska, kuturna, tradicijska, sportska i druga događanja, večernji kulturno-baštinski i zabavni programi, štandovi ponude i promocije poljoprivrednih, tradicijskih i drugih proizvoda te zabava do jutra u šatorima i ugostiteljskim objektima uz obilje iločkog vina. Od svega pomalo, za svakog ponešto, ali uvijek uz vrhunsko vino oduvijek čini manifestaciju mozaičnom i drukčijom, ističu iz Turističke zajednice grada Iloka.

Ovogodišnji program osim vinskih, gastronomskih, kulturnih i sportskih programa, u Ilok dovodi i najpopularniji hrvatski rock sastav Opću opasnost koji će goste zabavljati u petak, 5. rujna te Mejaše i Danijelu Martinović u subotu 6. rujna. 47. iločka berba grožđa održava pod pokroviteljstvom i u organizaciji Grada Iloka i Iločkih podruma d.d. Visoko pokroviteljstvo manifestacije prihvatio je predsjednik Sabora Josip Leko.

Natjecanje u udičarenju i streljaštvu

Glavnina programa održat će se ovoga vikenda te će tako u petak (5. rujna) u staroj gradskoj jezgri najmlađi Iločani crtati najljepši i najveći grozd dok će u večernjim satima Iločane i njihove goste zabavljati tamburaški sastavi Čežnja, Tambura bend i iločke bekrije, a koncert će održati već spomenuta Opća opasnost.

U subotu (6. rujna) na programu je međunarodno kup natjecanje u udičarenju, animacijski vinski program Proanima Kreativka, a od 20 sati u staroj gradskoj jezgri svečani središnji program manifestacije uz nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava i tamburaških sastava. Nakon vatrometa usijedit će koncert popularnih Mejaša i Danijele Martinović.

U nedjelju pak, (7. rujna) održat će se streljačko natjecanje u gađanju glinenih golubova, sveta misa s posvetom grožđa, a posjetitelji će imati prigodu i provozati se zapregama ulicama Iloka te pogledati konjička bodovna natjecanja koja će se održati na šetnici uz Dunav.

Svih dana posjetelji će dakako imati prigodu kušati iločka vina u posebno postavljenim vinskim šatorima te starom podrumu Iločkih podruma jer bez vina, kako znaju kazati Iločani, ne bi bilo ni Iloka, a dok je vina bit će i Iloka.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Manifestacija Ilok Iločka Berba Grožđe Tradicija Druženje Običaj Pudarina Posjetitelji Turizam Zajednica Zabava Etno Gastronomska Vikend TZ Ilok Udičarenje Streljaštvo Mejaši Natjecanje


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo