Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 12.03.2016. 17:30

Žene - čuvari tradicije!

"Da li je žena i dobra domaćica zavisi od toga kako napravi kolač", kažu članice brojnih Udruženja žena koje su danas u Rumi izložile starinske kolače

  • 416
  • 74
  • 0

U Rumi se po 12-ti put održala turistička manifestacija "I kad prođu slave ostaje kolač". Manifestacija je posvećena kolaču kao sastavnom delu sremačke trpeze koja je za vreme slava bogata raznim đakonijama, a kolači, sudeći po pričama žena su i najvažniji.

Izloženi starinski kolači

Da li je žena i dobra domaćica zavisi od toga kako napravi kolač, kažu članice brojnih Udruženja žena koje su danas u Rumi izložile starinske kolače. Na stolovima štrudle sa makom, kolači sa salom, carigradska oblatna, ona kuvana u mleku, šapice, vanilice i mnogi drugi kolači spremljeni po starim recepturama. Već 12 godina žene izlažu samo one kolače koji su nekada krasili stolove domaćina, kolače koje su pravile naše bake.

Čuvaju tradiciju i doprinose razvoju seoskog turizma

Mara Milovanović
Mara Milovanović,

predsednica Udruženja Sremice iz Pećinaca

Mara Milovanović, predsednica Udruženja Sremice iz Pećinaca, koje postoji više od dve decenije, kaže da i sada oseti miris bakinih vanilica i šapica. "Ja pravim samo ove starinske kolače. Šapice i carigradska oblatna su mi najomiljeniji kolači. U Rumi sam od početka ove manifestacije, ali mi obilazimo i ostala mesta koja organizuju ovakve izložbe. Mi žene čuvamo našu tradiciju, a uspele smo i da steknemo veliki broj poznanstava, tako da na najbolji način pronosimo i ime naše opštine. Imamo pomoć opštine i to nam puno znači, ali mi to i vraćamo. Žene iz brojnih udruženja nam dolaze u goste. Imamo i Kupinovo koje privlači veliki broj turista, što svakako doprinosi i razvoju seoskog turizma, što je za jedno selo veoma važno", kaže Mara Milovanović.

Prodaja suvenira ručne izrade kao izvor prihoda

Mira Jelkovac
Mira Jelkovac,

Udruženje žena Desanka Maksimović

Da su ovakve manifestacije odavno pretrpele promene potvrđuju i članice Udruženja žena Desanka Maksimović iz Šašinaca. Pored kolača i slanih đakonija, poslednjih godina prodaju se i suveniri ručne izrade. "Mi smo prošle godine rešile da nešto proizvodimo i tako obezbedimo sebi izvor prihoda. Nabavile smo čak i neke mašine za šivenje i u našim prostorijama šijemo krpe, peškire. Počele smo i pravljenje bedževa, ukrasnih flaša i dobro nam to ide. Uspemo nešto i da prodamo. Čak smo i u selu imale prodajnu izložbu. Aktivne smo u svakom slučaju jer same zarađujemo. Nismo nikada tražile neku pomoć od naše lokalne samouprave", kaže Jelovac i dodaje da Udruženje ove godine puni 18 godina rada i postojanja.

Iza njih je veliki broj manifestacija kao što je ova u Rumi, a veoma rado se odazivaju i pozivima sličnih udruženja koja se bave i humanitarnim radom. Ima ih za sada desetak, a želja im je da se taj broj poveća pa da zajedno njihovu manifestaciju Bostanijadu još više omasove. "Može Bostanijada postati prava turistička manifestacija koja će tokom leta mnoge dovesti u Šašince, koji su i najpoznatiji po proizvodnji lubenice. Svako sleo treba da ima neku svoju prepoznatljivu manifestaciju, a vidimo i da je seoski turizam veoma aktuelan. Zašto ne bismo i mi bile prve koje će to početi da rade u Šašincima", kaže Mira.

Nekada se sa malo moglo mnogo toga

kolači
Kolači su se nekada pravili

od onoga što se imalo u kući

Na 12-oj manifestaciju I kad prođu slave ostaje kolač, došle su žene Udruženja žena iz svih opština Srema, iz Platičeva, Grabovaca, Čalme, Iriga, Vrdnika. I sve sa istim ciljem. Da pokažu i podsete sve da se nekada i sa malo moglo mnogo toga. Kolači su se nekada pravili samo od onoga što se ima u kući. Jaja, brašno i šećer. Doda se malo nekog voća ili bakinog pekmeza od šljiva. Bez aditiva i bilo kojih drugih dodataka. I jelo se u slast. I po svemu sudeći žene su uspele. Sve više je modernih domaćica koje se vraćaju starim receptima i sve više je ovakvih manifestacija.

I upravo zbog toga, zbog naše tradicije Opština Ruma podržava ovu manifestaciju. Svih 12 godina bila je glavni oslonac organizatorima koji su uspeli da na mapu turističkih manifestacija ovu uvrste u sam vrh. Dobro je to jer se žene sada takmiče između sebe koja će bolje i lepše da napravi stari kolač. Takmičlarski karakter je imala i ova manifestacija u Rumi, a kolača je vrlo brzo nestalo, što je dovoljan dokaz da vanilice, šapice, kuglov i salenjake ne može ništa da zameni.


Tagovi

Kolači Tradicija Udruženja žena Ruma Šašinci Vrdnik Turizam Bostanijada Prihod Takmičenje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".