Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivorečka Kosidba
  • 06.06.2022. 16:30
  • Zlatiborski okrug, Kriva Reka, Zlatibor

Žena rame uz rame sa najboljim koscima na Zlatiboru

U Zlatiborskom selu održano takmičenje kosaca. Među najboljima bila je i jedna žena.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 152
  • 28
  • 0

Kosidba, četvrta po redu, okupila je u nedelju u zlatiborskom selu Kriva Reka, 16 kosaca i verovali ili ne, jednu ženu. Ova već tradicionalna manifestacija organizuje takmičenje u najboljem otkosu po dubini i širini.

"Ovi naši vrsni kosci se takmiče u više disciplina. Prvo se takmiče ko ima najlepši, odnosno najbolji otkos, a to znači koliki je otkos po širini, dubini i kako je složen. U drugoj discipline je takmičenje ko će najbrže pokositi 10 m, ali se takođe boduje širini, dubina i kako je složen otkos", kaže kaže Ljubisav Bata Cerović, koji je domaćin i predsednik Pevačkog udruženja Kotren, koje je organizator ove manifestacije.

Autobus pokvario planove

Na zlatiborsku mobu došli su kosci iz sela domaćina Krive Reke, sa Zlatibora iz sela Vilovi i Stubla, Nove Varoši, Čačka, Kraljeva, Mrčajevaca i Ivanjice.

"Bila je i jedna žena kosac, Nada Cerović, a trebalo je da dođu još četiri žene sa Golije, ali im se pokvario autobus. To mi je najžalije", kaže organizator Kosidbe.

Vrsni kosci se takmiče u više disciplina

Ali, pre takmičenja ispoštovani su svi tradicionalni običaji.

"Prvo se svi poslužimo hlebom i soli, a onda kose idu na otkivanje. Ovo je bila priika da ostali gosti vide jednu od starih veština, ručno otkivanje kose za koju je potrebno ne samo dobro oko, već dobar alat (čakanac i bakvica) kao i izuzetna veština otkivanja kose koju Zlatiborci prenose generacijama unazad. A tek onda ide takmičenje."

Za najboljeg kosca proglašen je Milojko Šiš Udovičić iz Stubla, dok je treće mesto zauzela upravo žena Nada Cerović.

"Ne mogu da čekam muža da pokosi"

S obzirom na mišljenje da je ručno košenje "muški" posao, dama iz Krive Reke je svojim učešćem demantovala pretpostavku i za veoma kratko vreme, pokosila svoj deo livade.

"Nisam ja neki profesionalni kosac. Ali, volim da kosim. Još kao mlada kosila sam dvorište ili negde gde treba nešto da se pokosi. Nisam mogla da čekam muža ili nekog tamo da mi pokosi. Inače, u košenju treba malo veštine.

Takmičenje kosača na Rajcu - ko će ove godine biti Đidija i Kozbaš?

Žao mi je što nisu došle te žene koje su najavljene. Znam da je u prethodne dve godine dolazila jedna žena sa Javora, koja je kosila baš kao neki muškarac", kaže Cerovićeva sa osmehom.

Najstariji učesnik je Ljubinko Aleksić iz Krive Reke sa 83 godine, a najmlađi kosac je jedanaestogodišnji Danilo Duković iz Bele Reke.

Pravilno držanje i zamah

Iskusni kosci su dali nekoliko saveta za pravilno i lakše košenje. Oni kažu da ova veština zavisi od održavanja kose oštrom i ravnomernim zamasima. Prvo pravilo je da se stoji opušteno i da noge budu razmaknute oko pola metra, uz mali iskorak desnom nogom. Na kosi postoje ručice na dršci. Desna ruka treba da bude na donjoj dršci, a kosac stoji sa strane od oštrice koja je usmerena ispred njega.

Košenje se počinje zamahom desnom ruke ispred desne noge držeći oštricu tek malo iznad površine zemlje. Zatim se lagano zamahne kosom, pri čemu se oštrica drži ravnomerno, sve dok desna ruka ne bude ispred leve noge. Zatim se zamahne kosom nazad u početni položaj i sve se ponovi uz lagano kretanje napred. I još jedan neophodan savet: potrebno je da se oštrica kosa često oštri brusnim kamenom, odnosno brasačem.

Košenje se počinje zamahom desnom ruke ispred desne noge

Nakon završenog takmičenja, sledilo je pevačko nadmetanje pod nazivom "Zapevaj grlo moje zlatiborsko" u kome su se nadmetale muške pevačke grupe, kao i parovi u pevanju iz vika. Zatim je usledilo gošćenje vojničkim pasuljem i za ovu priliku je spremljeno 220 kg pasulja.

Negovanje tradicije

Organizator, kao i učesnici programa ispunili su zadati cilj, a to je ručno košenje zlatiborskih livada, odnosno simbolično predstavili zlatiborsku mobu, praćenu udruženim radom uz nezaobilazni trubački orkestar i tradicionalno okrepljenje u pauzama.

Prva krivorečka Kosidba održana je 2. juna 2018. godine u znaku sećanja na heroje Oslobodilačkih ratova 1912-1918, koji se posle vojevanja sretno vratiše kućama i održaše Кrivu Reku do današnjeg dana. Prvi otkos je napravio Bata Cerović.

"Sada, kada se uporede ovo tradicionalno košenje sa kosom i košenje trimerom i raznim kosilicama, jasno je da je današnjim koscima posao mnogo olakšan. Ali, mi ovde čuvamo i negujemo tradiciju zlatiborskih sela", dodao je Cerović.

Ovu manifestaciju je pomogla Turistička organizacija "Zlatibor".


Tagovi

Kosidba Kosa Zlatiborska moba Nada Cerović Ljubisav Bata Cerović Čakanac i bakvica


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.