Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pršutijada
  • 11.02.2020. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Mačkat

Za vikend posetite "Pršutijadu" u Mačkatu

Tajna pršute sa Mačkata krije se u izuzetno pogodnim klimatskim uslovima ovog sela, kao i u veštini zlatiborskih domaćina koji su do savršenstva doveli tehniku sušenja mesa metodom dimljenja.

Foto: Marijana Simanić
  • 295
  • 13
  • 0

Sajam suvomesnatih proizvoda ili popularna "Pršutijada" održaće se ovog vikenda, od 14. do 16. februara u selu Mačkat. Po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Pršutijadu, koja se organizuje svake godine u zlatiborskom kraju, poseti preko 10.000 gostiju iz čitave zemlje, a svake sezone beleži se sve više izlagača, partnera i posetilaca iz inostranstva.

Ovaj sajam suvomesnatih proizvoda po svom sadržaju je privredna, ali zbog toga što se izlaže nešto karakteristično za gastronomiju ovog kraja, on je je i etnografska manifestacija. Pored izlaganja i prodaje suvomesnatih proizvoda, propratni program čine predavanja iz oblasti ruralnog razvoja i bogat kulturno-umetnički sadržaj koji se planira tokom sva tri dana sajma. Svečano otvaranje je u petak u 11h.

Kako prepoznati kvalitetnu pršutu?

Tajna pršute sa Mačkata krije se u izuzetno pogodnim klimatskim uslovima ovog sela, kao i u veštini zlatiborskih domaćina koji su do savršenstva doveli tehniku sušenja mesa metodom dimljenja. Na sajmu, otvorenog tipa, mogu se videti, probati i kupiti delikatesi kao što su užička goveđa, svinjska i ovčija pršuta, slanina, kobasica, pršuta i ostalo. Specifičnost ovih proizvoda je u tehnologiji proizvodnje jer se Mačkat nalazi na nadmorskoj visini koja pogoduje sušenju mesa. 

Svi posetioci sajma mogu da učestvuju u nagradnoj igri, a izvlačenje dobitnika nagradne igre održaće se u 15h poslednjeg dana sajma, 16. februara.


Tagovi

Pršutijda Mačkat Zlatibor Slanina Goveća pršuta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)