Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vašar u Rumi
  • 19.02.2017. 11:30

Više prodavaca, nego kupaca

Februarski vašar u Rumi pokazao je da cena, a ne kvalitet određuju šta će se kupiti.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 7.234
  • 855
  • 0

Vašar u Rumi održan je prvi put 1747. godine, a od tada do danas mnogo toga se promenilo. Između ostalog i sama ponuda. Posetioci i prodavci kažu da nije ono što je nekada bio. Ima sve više preprodavaca, šatri i roštilja, a sve manje stoke, pre svega.

Konji i pulini

Na vašaru su se ovog februara prodavali traktori, priključne mašine, rezervni delovi. U ponudi su bili i med, psi čuvari, golubovi. Trgovac konjima, Draga Jovanović, koji se od 14 godine bavi ovim poslom, kaže da nikada nije bilo ovako loše, kada je reč o trgovini.

"Jedan čovek me pitao za kobilu, ostavio sam mu na 550 evra. To nije mnogo za ovakvu kobilu. Da je ono sretno vreme, koštala bi 1.000, ne može manje. Nekada se za jedno veče pravilo više nego za godinu dana", seća se Jovanović.

Loše je prošao i Goran Majstorović iz Dublja, koji je nudio svoje puline za 2.500 dinara. Rekao je da bi kupac prvo trebalo da zna za ša mu treba ovaj pas, jer on, kako kaže, nije za igranje i razonodu.

"To je živahan i tepmeramentan pas, o kome mora da se vodi računa. Poštuje i sluša jednog gazdu i odgovara samo na njegove komande", upozorava Majstorović.

Med

Nenad Komljenović iz Stare Pazove ima 70 pčelinjih društava, a svoj med prodaje na kilogram. Kaže da je bilo dobro do prošle godine, jer je med prodavao udruženjima. Prodaja je krenula loše sa lošom otkupnom cenom.

"Više prodajem kod kuće nego na pijaci, jer su ljudi nepoverljivi i nisu sigurni da li je pravi med u pitanju. Naša cena za kilogram je 600 dinara, jer je u pitanju pravi med, a ne kao onaj od 400 dinara. Za nas je cena mala, ali smo ipak zadovoljni prodajom", kaže Komljenović.

Mlade nade u mehanizaciji

I na ovom vašaru bilo je u ponudi razne mehanizacije, ali jedan traktor je imao naročitog prodavca. Devetogodišnji Stefan Vidaković došao je iz Smedereva da pomogne dedi da proda traktor IMT 533. Kako je rekao, razlog je kupovina drugog modela, a cena je bila 2.500 evra.

Pogledajte atmosferu sa vašara u prilogu iz emisije "U našem ataru".

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Traktor Konj Pulin Med IMT 533


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.