Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monde Selection
  • 01.05.2020. 10:30
  • Varaždinska, Varaždin

Varaždinsko bučino ulje Andreje Petrović i Matije Patrčevića okrunjeno zlatom u Bruxellesu

Na prestižno natjecanje Monde Selection u Bruxellesu, prijavljeno je više od 3.200 proizvoda iz 100 država svijeta. Varaždinsko bučino ulje 'vratilo' se s dvije zlatne medalje!

Foto: Varaždinska županija
  • 624
  • 78
  • 0

Varaždinsko bučino ulje osvojilo je čak dvije zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju u Bruxellesu. Ulja Andreje Petrović iz Varaždina i Matije Patrčevića iz Nove Vesi Petrijanečke dobila su zlatne medalje za kvalitetu na 59. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection. Iznimna kvaliteta potvrđena je tako i na ovom uglednom međunarodnom natjecanju, na koje je ove godine bilo prijavljeno više od 3.200 proizvoda iz više od 100 država svijeta.

"S posebnim ponosom mogu reći da sada i na svjetskoj razini imamo službenu potvrdu vrhunske kvalitete Varaždinskog bučinog ulja. Oba naša predstavnika osvojila su zlatne medalje koje im je na svjetskoj izložbi za 2020. godinu dodijelio međunarodni institut za kvalitetu iz Bruxellesa, koji je osnovan još 1961. godine. Kvaliteta našeg bučinog ulja prvo je potvrđena na našoj Međunarodnoj izložbi Alpe – Adria, gdje je bučino ulje Andreje Petrović osvojilo zlato, a ono Matije Patrčevića titulu šampiona.

Nakon toga smo izniman uspjeh postigli ove godine na prvoj međunarodnoj "utakmici“ izvan Hrvatske, u St. Andräu u Austriji, gdje je ulje Vladimira Kurteka proglašeno šampionom, i gdje smo osvojili smo čak šest zlatnih medalja. Na svjetsku izložbu u Bruxelles su uz potporu Županije prijavljena samo dva uzorka bučinih ulja najnagrađivanijih proizvođača, a oba su osvojila zlatnu medalju za kvalitetu. Čestitam Andreji Petrović i Matiji Patrčeviću! – istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić, na konferenciji za novinare koja je tim povodom održana u srijedu, 29. travnja, u atriju Županijske palače u Varaždinu.  

Bučine koštice prerađuju u zlatna ulja

Na konferenciji je posebno naglašeno kako je Varaždinsko, jedino hrvatsko zaštićeno bučino ulje, prvo iz Hrvatske koje je dobilo zlatnu medalju na prestižnom natjecanju u Bruxellesu.  

Pobrali nagrade u Austriji, bučino ulje Vladimira Kurteka šampion Alpe-Adria

Na Monde Selectionu bučina ulja ocjenjivala je komisija čiji su članovi ugledni profesionalci, kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske Kulinarske akademije, sveučilišni profesori, kemijski inženjeri i nutricionisti iznijeli niz pohvala o Varaždinskom bučinom ulju, od izgleda boce, vizualnog izgleda i mirisa ulja, do okusa i arome. Komisija je primjerice, pohvalila "superiorni izgled“ originalne boce Varaždinskog bučinog ulja, etiketu je opisala kao "elegantnu i privlačnu“, okus ulja kao "ugodan i skladan“, a teksturu Varaždinskog bučinog ulja opisala je riječima - zaokruženo i profinjeno.  

"Imamo malo poljoprivredno gospodarstvo u kojem se nalazi i naša obiteljska uljara. Nakon što smo bili šampioni na izložbi Alpe – Adria u Varaždinu 2018., a potom osvojili i zlato u Austriji, nakon nagrade u Bruxellesu možemo reći da bučine koštice prerađujemo u "zlatna ulja“, rekao je Matija Patrčević iz Uljare Agroprom, predsjednik udruge Varaždinsko bučino ulje.

Ulje uglađenog i suptilnog okusa

Tajnu uspjeha u proizvodnji vrhunskog bučinog ulja otkrila je Andreja Petrović, koja se proizvodnjom bučinog ulja bavi posljednjih deset godina.  

"U tih deset godina smo puno griješili te smo zaključili da, želimo li dobar proizvod na tržištu, moramo neprestano učiti, u čemu nam kontinuiranu podršku daje Varaždinska županija. Dobili smo niz nagrada, a ova u Bruxellesu je novi poticaj da se i dalje bavimo ekološkom proizvodnjom Varaždinskog bučinog ulja", istaknula je Andreja, čije je bučino ulje komisija opisala kao "ulje uglađenog i suptilnog okusa“.


Fotoprilog


Tagovi

Varaždinsko bućino ulje Zlatne medalje Šampion Andreja Petrović Matija Patrčević


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.