Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 12.12.2018. 16:15

U susret Poljoprivrednom sajmu - iskoristite povoljnosti za izlagače!

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković otkriva za Agroklub koje sve pogodnosti imaju izlagači na najvećem Poljoprivrednom sajmu u regionu.

Foto: Agroklub
  • 650
  • 29
  • 0

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković otkriva za Agroklub, koje sve pogodnosti imaju izlagači na najvećem Poljoprivrednom sajmu u regionu, kakvi su im planovi za narednu godinu, na koji način uspevaju da održe ovu manifestaciju na visokom nivou.  

Međunarodni poljoprivredni sajam je najveći i najznačajniji sajam iz oblasti agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Već 85 godina je vrhunski reprezent Srbije. Da li možete da nam kažete koliko je izlagača bilo na začecima sajma?

Prva Međunarodna izložba i sajam rasne stoke održana je od 14. do 18. marta 1931. godine. To je bila prva organizovana priredba te vrste na celoj teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Održavanje sajma naišlo je na veliko odobravanje tadašnjih zvaničnih institucija i državnih organa. Na izložbi je bilo izloženo 1.039 grla goveda, svinja, pastuva, ovaca i koza. Poseban paviljon je bio namenjen mlečnim proizvodima, a pored toga bili su izloženi veterinarski lekovi, stočna hrana, seme, aparati za ishranu svinja, elevatori. Sajam je otvorio ban Dunavske banovine Svetomir Matić.  Sajam je za pet dana posetilo 35.000 ljudi.

Konkretno, kako bi izgledao Poljoprivredni sajam u brojkama?

Kada govorimo o 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu on bi u brojkama izgledao ovako: otvoreni izlagački prostor  je na 47.000 metara kvadratnih, zatvoreni izlagački prostor  je 11.000 metara kvadratnih, bilo je 1.500 izlagača, a prozivode i usluge prikazali su poljoprivrednici i kompanije iz 60 zemalja, održano je 11 kolektivnih izložbi, kao i najveća Nacionalna izložba stoke sa 1.600 živih eksponata. Ocenjivanje kvaliteta bilo je u 30 robnih grupa, posetilo nas je 140.000 posetilaca i manifestaciju je pratilo 1.150 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Najznačajniji su poslovi sklopljeni na Sajmu

Danas imate preko 1.500 izlagača, šta to znači za Novosadski sajam, poljoprivredu, ali i za sam Novi Sad?

Poslovni i finansijski uspeh Sajma imaju značaj i na širem planu. Novi Sad, kao grad domaćin, od sajamskih aktivnosti prihoduje i kada je reč o uslužnim delatnostima, ali i kada govorimo o privredi. U prethodne dve godine u Novom Sadu je direktno od pripredbi održanih na Novosadskom sajmu ostalo od 4,5 do 5 milijardi dinara po godini. To znači da smo dobro radili, što nama omogućava nova investiciona ulaganja u kući, a gradu donosi veći prihod. 

Za plaćanje do 31. decembra popust je 10 odsto, do 31. januara je 8 odsto, do 28. februara iznosi  6 odsto i do 31. marta 4 odsto.

Novosadski sajam u maju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom delu Evrope, ali i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu. Predstavlja mesto susreta privrede regiona, razvijenih evropskih država i onih iz najudaljenijih delova sveta. Njegov značaj je i u razmeni iskustava i znanja. Ipak, za razvoj privrede najznačajniji su poslovi sklopljeni na Sajmu. Samo kada je reč o poljoprivrednoj mehanizaciji, oko petine godišnjeg prometa u Srbiji se dogodi upravo na Poljoprivrednom sajmu. S obzirom na to da je Sajam jedinstvena prilika za direktne susrete privrednika iz svih krajeva sveta, ugovori i sklopljeni poslovi mere se milionima evra.

Prve prijave za 2019. godinu i popusti za izlagače

Da li su počeli da se prijavljuju novi izlagači za narednu godinu za učešće na Poljoprivrednom sajmu?

Međunarodni poljoprivredni sajam će u 2019. godini biti održan od subote 11. do petka 17. maja. Njegov značaj svake godine potvrđuje i interesovanje izlagača, što se dogodilo i pred 86. sajam za koji su skoro sedam meseci pre održavanja, već stigle prijave. Prvi izlagači koji su se prijavili da dolaze na naš sajam su preduzetnici iz naše zemlje, Hrvatske, Italije i Turske. Svakodnevno se javljaju novi zainteresovani za izlaganje, a pripremu za ovu najznačajniju priredbu počeli smo još letos.

Koji su to popusti za avansne uplate i za koje delatnosti konkretno?

Nastupom na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu proizvode i usluge izlagači prezentuju publici iz celog sveta. Kako bismo izlagačima pomogli da odluku o nastupu na Sajmu što lakše donesu, godinama za ranije prijavljivanje, ostvaruju pravo na značajne terminske popuste. Ne postoji nikakav preduslov u vezi sa delatnošću, potrebno je samo da pošalju prijave. Za plaćanje do 31. decembra popust je 10 odsto, do 31. januara je 8 odsto, do 28. februara iznosi  6 odsto i do 31. marta 4 odsto.

Do kog datuma su prijave, kako bi se ostvarilo pravo na popust?

Rok za prijavljivanje je 15. decembar. Prijave primamo i posle tog datuma ukoliko imamo raspoloživog prostora. Popust zavisi od meseca u kojem je uplata. Uz terminske popuste, nižu cenu kvadrata izlagači mogu da ostvare i za zakupljenu kvadraturu na otvorenom prostoru. Do 100 metara kvadratnih osnovna cena je niža za zakup 101-300 metara kvadratnih i najniža za više od 301 metar kvadratni.

Da li već imate informaciju da će se prijavljivati i izlagači koji nikada nisu bili na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu? I koji su to?

Stigle su prijave i upiti novih izlagača. Ima ih iz Srbije, a interesovanje su pokazali i izlagači iz inostranstva. Nazive firmi nije neophodno navoditi i do sajma ima još pola godine, ali posetiocima možemo da najavimo proširenu paletu proizvoda i usluga u oblastima navodnjavanja, pakovanja, sadnica, mašina za lešnike, osemenjavanja, poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina, telehendera, limova, đubriva, hrane za životinje, mernih instrumenata.

Da li za njih pripremate neke pogodnosti, ukoliko se ranije prijave za učešće na sajmu?

Za sve naše izlagače važe isti uslovi prilikom prijavljivanja i zakupa izložbenog prostora. Dakle terminski popusti i niže cene kvadrata u zavisnosti od veličine štanda, odnosno kvadratnih metara.

Smotra renomiranih kompanija iz sveta agrobiznisa

Imate li informaciju ko dolazi od velikih kompanija iz Srbije, a ko iz inostranstva?

Odgovor na ovo pitanje može da bude nepotpun već sutra, s obzirom na to da se izlagači svakodnevno prijavljuju. Ovom prilikom navešćemo samo izlagače koji dolaze iz Srbije. Među domaćim kompanijama biće Sena Kragujevac, Srbija gas, NIS, VGP Novi Sad, Hrana Tec Zemun, Multivac Novi Sad, Agromarket Kragujevac, Petkus, Rafinerija nafte Beograd, banke ( Komercijalna, UniCredit, NLB, ProCredi). Kada je reč o institucijama biće tu predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinske vlade i sekretarijata, Privredna komora Srbije, Grad Beograd, Grad Novi Sad, Udruženje mehanizatora.

Poljoprivredni sajam se održava na preko 300.000 kvadratnih metara. S obzirom na to da je reč o velikom prostoru, da li su pripreme već počele?

Pripreme za Poljoprivredni sajam počinju najkasnije tokom leta. Početkom zime smo uveliko u poslu. Radi se na animiranju i dovođenju izlagača, na promociji Poljoprivrednog sajma, svake godine je potrebno deo prostora renovirati ili inovirati kako bi i usluge za izlagače bile unapređene i kvalitetnije u odnosu na prethodnu godinu. Potrebno je pripremiti i organizovati i prateća dešavanja i dodatne sadržaje i za izlagače i za posetioce.

Zemlja prijatelj i Zemlja partner 

Već po tradiciji, svake godine poljoprivredni sajam ima zemlju - prijatelja. Na koji način se bira ova  prestižna titula?  

Zvanje Zemlja prijatelj i status Zemlja partner podrazumeva predstavljanje institucija i kompanija iz oblasti agrara te zemlje na Poljoprivrednom sajmu. Zemlja partner ima mogućnost promocije istorije, kulture, običaja, tradicije, gastronomije kroz posebne programe ne samo na Novosadskom sajmu nego i u Novom Sadu. Posebno je značajno organiziovanje stručnih, B2B i poslovnih susreta u cilju povezivanja sa privrednim subjektima u Srbiji, kao i posredovanje u kontaktima sa izlagačima na Poljoprivrednom sajmu. Prvi partner bila je Mađarska 2010. godine, zatim Portugalija, Austrija, Hrvatska, Kraljevina Holandija, Bosna i Hercegovina, Francuska.

Da je saradnja italijanskih i srpskih privrednika duga i čvrsta, potvrđeno je 2015. godine na Poljoprivrednom sajmu Italija je bila prijatelj, kao i 2016. godine kada je nastupila kao zemlja partner. U Hali 1, u 2019. godini sa istom titulom, predstaviće se italijanske kompanije i na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Novosadski sajam - spoj nauke i poljoprivrede

Kako vidite ulogu Novosadskog sajma u savremenom svetu poljoprivrede?

Modernim konceptom priredbe Novosadski sajam podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj mere se uspesima izlagača.

Na sajmu su istovremeno prezentovana najnovija tehnološka dostignuća u agraru i primena nauke u poljoprivredi, izložba organske hrane, Nacionalna izložba stoke, bikovi teški i po dve tone, kombajni koji koštaju više od  700.000 evra, traktori oko pola miliona, ponuda proizvoda i usluga iz najudaljenijih krajeva sveta. Izuzetno značajan segment su i poslovna i strukovna okupljanja, na kojima se obrađuju najaktuelnije teme, uz nezaobilazan transfer znanja i iskustava. Direktni sastanci privrednika iz celog sveta na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B iz godine u godinu beleže sve više učesnika.

Da li za narednu godinu planirate da uvedete neke novine i koje?

Svake godine na Poljoprivrednom sajmu imamo nešto novo. U ovom momentu možemo samo da kažemo da ćemo razvijati segment koji povezuje nauku i poljoprivredu, kao i značaj IT u poljoprivredi. Uz to, organska hrana i hrana sa oznakom geografskog porekla je jedna od najinteresantnijih tema. Zaštita životne sredine je ono o čemu se sve glasnije govori, a edukacija mladih neophodna da bismo i u budućnosti išli u korak s vremenom. To su samo neke od tema na kojima će biti akcenat u 2019. godini na ovoj velikoj manifestaciji.

Kako do povoljnosti za izlagače?

Ispunite neobvezujući informativni obrazac u nastavku i saznajte koje povoljnosti možete ostvariti ukoliko se odlučite da realizujete porudžbinu za izlaganje na predstojećem sajmu. 

novosadski-sajam-2019


Tagovi

Slobodan Cvetković Agroklub Novosadski sajam Poljoprivredni sajam Novi Sad Mehanizacija Stoka


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.


Partner