Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • World Mill Tech
  • 04.04.2018. 12:55

Turska - globalni lider brašna, a TÜYAP World Mill Tech središte opreme za mlinove

Mlinari regiona i Agroklub posetili su TÜYAP World Mill Tech u Istanbulu, vodeći sajam mlinarske opreme.

Foto: Vedran Stapić
  • 364
  • 30
  • 0

Turska je drugi najveći izvoznik mašina za mlinove, a prema svemu sudeći pokazuje ambiciju da uskoro postane i broj jedan. Naime, sajamska kuća TÜYAP i Uduženje proizvođača mašina za mlinove (DESMÜD)  udružili su snage i prošlog vikenda (29.03. - 1.4.2018.) održali prvi specijaliziovani sajam procesnih tehnologija pod nazivom World Mill Tech na sajamskom prostoru Tüyap u İstanbulu. 

Organizatori kažu da im je osnovni cilj da okupe sve važne igrače industrije prerade žitarica na jednom mestu. Prva dama sajma, projektni menadžer Jesim Ulusoj (Yeşim Ulusoy) uoči događaja je izjavila: "World Mill Tech je spreman da bude novi centar ovog sektora u Evroaziji. Na sajmu očekujemo dobru posećenost i 340 izlagača iz Turske i inostranstva“. 

Erdogan Dzeladin: Cene opreme naših izlagača drastično su manje od zapadnih

Animirali su brojne posetioce iz Evrope, Bliskog istoka, Rusije, Afrike i Turske kroz svoju mrežu inostranih kancelarija i predstavnika u 26 zemalja. Predstavnik TÜYAP-a za područje Balkana Erdogan (Erdoğan) Dzeladin iz makedonske kompanije Adonis organizovao je posetu sajmu za oko 50 zainteresovanih potencijalnih kupaca iz Srbije, Hrvatske i BiH, te im tako približio turske kompanije.

"Ovaj sajam radimo prvi put, a želimo ga realizovati svake druge godine. Najviše posetilaca imamo iz zemalja okruženja - Iraka, Irana, Sirije pa potom iz Rusije, Ukrajine, zemalja bivše Jugoslavije, kao i iz Mađarske i Italije", upoznaje nas sa detaljima domaćin Erdogan, inače turskog porekla, ali adrese iz Skopja i nastavlja:

"Slične sajmove možete videti u Italiji ili Nemačkoj, ali mislim da smo mi posebno interesantni tržištu. Cene opreme naših izlagača drastično su konkurentnije od zapadnih, a turski preduzetnici i daju sve od sebe da budu maksimalno fleksibilni u smislu podrške kupcima. Baš sam malopre pitao naše posetioce, kažu da su sada gledali mašinu koja ovde košta 15.000 EUR, dok je cena istog kod zapadnih konkurenata dvostruko veća", naglašava Erdogan.

Organizuju 117 sajmova ove godine

Cena zakupa izložbenog prostora na ovom sajmu kreće se od 150 EUR-a za metar kvadratni, a raste u zavisnosti od zahteva pojedinog klijenta. Cena ulaza (jednodnevna ulaznica) za posetioce se kreće oko 5 EUR-a, preračunato iz njihovih lira.

TÜYAP grupacija ove godine organizuje 117 različith sajmova u Turskoj, a osim centrale u Istanbulu poseduju i izlagačke prostore u drugim delovima Turske. Sajmove poljoprivrede tako organizuju u velikim gradovima Male Azije - Konija, Adana i Bursa. 

Turska danas nema problema sa tržištem. Naprotiv. Na ruku im ide činjenica da se u njihovom okruženju vode ratovi (Irak, Sirija) ili su države pod dugogodišnjim sankcijama (Iran). Njihove industrije su u teškom stanju, pa se okreću rešenjima izvan sopstvenih granica. Pošto moraju da čekaju vizu da bi otišli da pogledaju nešto u zemlje Evropske unije, otvorena Turska im se nameće kao najbliže i najprirodnije tržište. Što je vetar u leđa privredi ove velike zemlje.

Turska izvozi 90% proizvodnje opreme za mlinove

Koliko je Turska snažna u ovim tehnologijama govori podatak da je više od 90 odsto mašina za mlinare proizvedenih u Turskoj namenjeno upravo izvozu. Na svakom koraku ističu globalnu tržišnu konkurentnost predstavljenih brendova. Nude kompletna postrojenja po principu ključ u ruke, a zavisno od kapaciteta i opreme, investicije se kreću od jednog pa sve do 20 miliona dolara - uključujući mašine, mašinsku radionicu i sisteme skladištenja žitarica.

Turska je i vodeći izvoznik pšeničnog brašna, koja krajnje kupce pronalazi u brojnim zemljama - od Sudana do Kine, Tajlanda, Indonezije, Iraka pa do egzotičnih Kariba i mnogih drugih. Najveći rast izvoza beleže u poslednjih pet godina, a njihov izvoz čini trećinu globalnog izvoza ove važne namirnice.

TÜYAP sajmovi u 38 država

TÜYAP kao privatna sajamska kuća na tržištu deluje gotovo četiri decenije. Od osnivanja 1979. godine održali su respektabilnih 1.618 domaćih i 177 međunarodnih sajmova u 38 različitih zemalja. Zapošljavaju gotovo 800 ljudi u 14 kancelarija širom Turske i brojnim međunarodnim kancelarijama. Iz grupacije naglašavaju i značaj kompanija koje pomažu u radu ove sajamske grupacije, a u svojstvu dugoročnih partnera.


Foto prilog


Tagovi

TÜYAP World Mill Tech Turska Istanbul Erdoğan Dzeladin Yeşim Ulusoy Brašno


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D