Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 11.10.2018. 08:30

Treći sajam mlinarstva i pekarstva: O hlebu, pecivu i još ponečemu

Ljubitelji kvalitetnog hleba, peciva i slatkiša svakako bi u naredna tri dana trebalo da posete Master centar Novosadskog sajma. Uz degustacije očekuje ih kvalitetan stručno-izložbeni program a ulaz je besplatan.

Foto: Pixabay / Pexels
  • 310
  • 11
  • 0

Do subote 13. oktobra pod kupolama Master centra Novosadskog sajma održava se Treći sajam mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja. Uz taj, veoma bogat izložbeni program, u planu je i naučno stručni skup - 23. mlinarsko-pekarski dani.

U stručnom delu o kvalitetu pšenice i deklarisanju

Pored predstavljanja najnovijih dostignuća, saznanja i trendova u proizvodnji, skladištenju, preradi, pakovanju i kontroli kvaliteta žita, brašna, pekarskih i poslastičarskih proizvoda, u stručnom delu će se govoriti o kvalitetu pšenice ovogodišnjeg roda kao i deklarisanju pekarskih proizvoda.

Danas (11.10.), o kvalitetu pšenice, govoriće stručnjaci, predstavnici državne uprave i trgovci. Predstavnici udruženja proizvođača i prerađivača iniciraće diskusiju o unapređenju kvaliteta radi obezbeđenja kvalitetnijih finalnih proizvoda - brašna i hleba

U petak, 12. oktobra, stručnjaci će govoriti o usaglašavanju sa novim pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Biće predstavljena istraživanja o poverenju potrošača u autentičnost proizvoda i sadržaj deklaracija.  Neće biti zaobiđeno ni deklarisanje nutritivne vrednosti i efekata koje proizvodi mogu da imaju na zdravlje potrošača.

U toku manifestacije biće proglašeni i dobitnici priznanja za kvalitet proizvoda u okviru akcije "Dobar pekar",  koji su se tokom poslednjih pola godine odazvali pozivu organizatora da se uključe u akciju izrade nutritivne tabele kao dela usaglašavanja sa novim propisima o deklarisanju. 

Popović: U širem asortimanu uživaju Novosađani i Beograđani

Za Agroklub, Treći sajam mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja i 23. mlinarsko-pekarske dane ispred organizatora najavio je generalni direktor Mlinpek Zavoda Lazar Popović.

Popović
Popović: Na Sajmu će izložiti 50 izlagača (Foto: Đorđe Simović)

U petak će se na manifestaciji govoriti o primeni pravilnika o deklarisanju. Šta to praktično znači?

Obučavamo kolege iz sektora mlinarstva i pekarstva kako da pravilno deklarišu proizvode. Na etiketi mora da da bude pravilno deklarisana nutritivna vrednost. Potrošači pre nego što kupe hleb moraju da pogledaju šta kupuju. Po Zakonu i neupakovani proizvodi moraju da imaju deklaraciju. Ne na samom proizvodu, ali na prodajnom mestu mora postojati brošura koja prati svaki od tih proizvoda. Na deklaraciji mora da bude napisan kompletan sastav, ime proizvođača i tehnološki postupak.

U subotu će se govoriti o bezbednosti hrane. Šta će tačno biti tema?

Mi već niz godina imamo u primeni Zakon o bezbednosti hrane. Sama primena i realizacija unutar pogona nije dovoljna. Inspektori nemaju vremena da sve obiđu. Sporadično nađu nedostatak. On se otkloni. Činjenica je da veliki broj pogona nije uskladilo proizvodnju sa zakonskim propisima.

To će biti stručni deo. Kada je reč o izložbenom delu, šta će posetioci moći da vide ali i da degustiraju?

Sajam će biti veći. Imamo oko 50 izlagača. Iz Srbije, Poljske, Češke, Nemačke, Turske, Italije.  Na štandovima će posetioci moći da probaju hleba, masti i aleve paprike. Hleb će biti "po recepturi sa salaša". Što se tiče peciva imamo puno proizvođača koji proizvode gotove smeše i raznorazne dodatke. Biće prikazana i proizvodnja domaćeg keksa.

Šta bi trebalo doraditi u segmentu proizvodnje i potrošnje hleba i peciva?

Asortiman pekarskih proizvoda je nedovoljan. Ako izuzmemo Beograd i Novi Sad, u manjim sredinama se uglavnom troši hleb standardnog tipa. Tip Sava. Bude tu i kifli i kroasana. Tu se završava priča. Tamo nedostaju specijalne vrste hleba. One strogo namenske. Poput hleba od spelte i heljde. U velikim gradovima je ponuda ozbiljna.  

Da li bi trebalo menjati uredbu po kojoj svaka pekara mora da ima 40% hleba u tipu Sava i da ga prodaje po ceni od 46 dinara?

Sama uredba je prevaziđena. Cena od 46 dinara nije ni gornja ni donja. Činjenica je da imamo i hlebove koji se prodaju po 22 dinara. Novosadski "Hleb", dok je postojao, prodavao je veknu za 29 dinara tog istog tipa.

Šta vas očekuje na Sajmu?

Na Trećem sajmu mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja biće prisutni predstavnici Ministarstava i sekretarijata za poljoprivredu kao i Privrednih komora. Osim toga posetioci će moći da se na štandovima izlagača vide opremu, sirovine, aditive, pomoćna sredstva, laboratorijsku opremu, kao i pekarske i poslastičarske proizvode.

Program potražite ispod teksta!


Dokumenti


Tagovi

Novosadski sajam Treći sajam mlinarstva Pekarstva Poslastičarstva i pakovanja 23. mlinarsko-pekarski dani Deklarisanje Etikete Brašno Hleb Kvalitet Lazar Popović Mlinpek Zavod


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner