Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 26.01.2022. 09:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Takmičenje u svinjokolju i pravljenju svežih kobasica - Beloblatska kobasica 2022

Kotizacija za takmičenje iznosi 4.000 dinara. Krajnji rok za prijave je 1. februar 2022

Foto: Verica Matić
  • 518
  • 207
  • 0

Tradicionalna, osma po redu manifestacija "Beloblatska kobasica" nakon dve godine biće održana 5. i 6. februara u Belom Blatu. Pokrovitelj manifestacije je grad Zrenjanin u organizaciji Mesne zajednice Belo Blato i Turističke organizacije grada Zrenjanina. 

Ove godine su se organizatori odlučili da program manifestacije podele na dva dana, kako sa ciljem ravnomernog raspoređivanja broja posetilaca zbog trenutne epidemiološke situacije, tako i radi smanjenja gužvi i kolapsa u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu, a koja je bila izražena svih prethodnih godina.

Svinjokolj na starinski način

Prvog dana, u subotu 5. februara, biće upriličeno svojevrsno takmičenje u svinjokolju na starinski način baš kako se radilo nekada u ovom delu Vojvodine. Takmičarske ekipe iz okolnih sela imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski način počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa. Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa i pripremljenih specijaliteta, stoji u priopćenju organizatora.

Drugog dana, u nedelju 6. februara, centralni događaj i povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Pored toga biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i slično. 

Program dešavanja

Bogat kulturno umetnički i muzički program odvijaće se na centralnoj bini u velikom party šatoru posebno uređenom za ovu priliku. Goste će prvog dana zabavljati popularna grupa "Apsolutno romantično", dok će drugog dana nastupati TS "Duša Balkanska" i rok sastav "Nostradamus". 

Festival oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi i traje do 20 časova. Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica su putem linka https://binmarketing.rs/beloblatskakobasica/ ili na telefon 063/1797639. Kotizacija za takmičenje iznosi 4.000 dinara. Krajnji rok za prijave je 1. februar.

Organizator obezbeđuje 5kg svežeg svinjskog mesa, 10m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Broj mesta je ograničen. 

Žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja. 

Informacije i prijave za izlagače: 069/1994816 MZ Belo Blato.


Tagovi

Kobasica Belo Blato Zrenjanin Svonjokolj Vojvodina


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)