Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 22.10.2021. 10:00

Susreti gljivara na Fruškoj gori 24. oktobra

Na promotivnim prodajnim štandovima raznih gljivarskih društava moći će da se probaju i pazare delicije od samoniklih gljiva, ali i drugih proizvoda. Izložba je otvorena do 16 časova.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 179
  • 8
  • 0

Susreti gljivara na Fruškoj gori održaće se po 18 put, na platou u okviru odmarališta Letenka u nedelju od 11 časova, u organizaciji Gljivarskog društva Novi Sad, prenosi Blic.

Od 12 časova dr Jovana Vunduk održaće predavanje o suplementima na bazi lekovitog bilja pod nazivom, "Istine i zablude o suplementima na bazi gljiva - pitajte svog gljivara". Nakon toga, od 13 časova posetioci će uživati u gljivarskom kotliću. Na promotivnim prodajnim štandovima raznih gljivarskih društava moći će da se probaju i pazare delicije od samoniklih gljiva, ali i drugih proizvoda.

Na Fruškoj gori za sada zabeleženo preko 500 vrsta gljiva

Prema rečima Maje Vasić iz Gljivarskog udruženja Novi Sad za RTV, tačan broj vrsta gljiva kod nas se ne zna. Trenutno se radi popis gljiva Fruške gore gde je do sada zabeleženo preko 500 vrsta.

Radi se popis i na Tari. On se najčešće radi na onim područjima gde postoji opasnost za gljive zbog intervencije čoveka, bilo da je reč o gradnji ili seči šuma kako bi se utvrdilo koje su vrste najugroženije i kako bi se zaštitila njihova staništa.

Na teritoriji Srbije do sada je pronađeno devet ekstremno retkih vrsta sa evropske liste 50 zaštićenih gljiva, što na najbolji način ilustruje potencijale ovog područja. Neke zaštićene vrste gljiva su retke na nekim područjima dok na drugima nisu, objašnjava Vasićeva.

Sakupljanje tartufa: U šumu ne ići bez vunenih čarapa i torbe

"Na području Srbije je zaštićena amanita cesarea, poznata blagva ili knjeginja koja je među najtraženijim i najkvalitetnijim gljivama".

Srbija je jedno od bogatijih nalazišta tartufa, najskupocenije pečurke na svetu, ali i sakupljanje drugih jestivih vrsta, poput vrganja, šumskog pileta i lisičarke može doneti dobru zaradu. Ipak gljivari kažu, trenutno su u Vojvodini za sakupljanje najzanimljiviji upravo tartufi.

Izložba u okviru odmarališta Letenka je otvorena do 16 časova.


Tagovi

Izložba gljiva Gljivarsko društvo Novi Sad Maja Vasić Jovana Vanduk Tartufi Lisičarke Ekstremno retke vrste gljiva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...