Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bostanijada
  • 03.08.2022. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Idvor, Kovačica

Šta je zajedničko lubenicama i Mihajlu Pupinu?

Sezona lubenica je polako na izmaku, a proizvodnja nije ostala imuna ni na sušu. Ipak, slatki plodovi i naš poznati naučnik proslavili su jedno banatsko mesto.

Foto: Lidija Pribelja
  • 213
  • 109
  • 0

Nakon dve godine pauze, održana je 12. Banatska Bostanijada u Idvoru. Manja nego inače, ova manifestacija imala je šta da ponudi posetiocima.

U prepodnevnim časovima, organizovano je takmičenje u kuvanju gulaša dok su popodnevni termini bili rezervisani za glavne događaje. Jedan od događaja koji je svakako privukao pažnju posetilaca je bilo takmičenje dece u brzom kotrljanju lubenice. Mališani su se poređali na startnu liniju i na znak sudija su trčećim korakom kotrljali lubenice ispred sebe. Prvi ko je prošao cilj je bio, naravno, pobednik.

Lubenice "slatke" i za decu

Više od pola veka tradicije

Predsednik povrtarskog udrženja Idvor Jovica Kalin nam otkriva da je ovogodišnja bostanijada ugostila svega pet lokalnih izlagača dok je to prošlih godina bilo znatno više.

"Čak preko 20, nekad i 30 proizvođača bilo je, ne samo iz Idvora, već i iz okolnih mesta kao na primer Sakula, Farkaždina, Bestovca...", kaže Kalin dodajući da pošto je sezona lubenice već polako na zalasku - mnogi proizvođači nisu imali šta da izlože te se stoga nisu ni prijavili.

Najteža lubenica koju je proizveo naš sagovornik težila je 23 kg dok je njihova najveća dinja bila teška preko tri kilograma.

Najteža lubenica koju je proizveo Kalin bila je 23 kilograma

"Potičem iz porodice koja se bavi proizvodnjom lubenica od šezdesetih godina prošlog veka. Još je moj deda gajio lubenice, a ja samo nastavio tradiciju, povećavajući količinu proizvedenih lubenica, a verujem da će i moji sinovi poći istim stopama. U našoj kući je oduvek bilo lubenica i ponosan sam na nagrade koje smo osvojili." 

Nenaplaćeni trud

Govori i da je suša ipak učinila svoje ove godine.

"Što se tiče same proizvodnje, svi ovogodišnji proizvođači koji su se prijavili imaju sistem za navodnjavanje svojih lubenica i dinja ali i uprkos tome, nismo ostali imuni na sušu. Ja sam lično zadovoljan ovogodišnjim rodom, jer sam proizveo bolju lubenicu ali nisam zadovoljan otkupnom cenom. Dosta sam truda uložio, a ne mogu to da naplatim", zaključuje Kalin dodajući da se mnoge kolege žale na smanjen prinos uprkos navodnjavanju.

Na manifestaciji učesnici su se takmičili i u kategorije najteže i najslađe dinje

Učesnici su se takmičili u nekoliko kategorija. U čak četiri od pet - za najslađu i natežu lubenicu, najtežu dinju, kao i najlepši štand pobedu je odnela porodica Kalin, dok je za najslađu najslađu dinju nagrada otišla u ruke Živanu Zakiću takođe iz Idvora koji je pobedničke plodove prodavao zaiteresovanim posetiocima omogućavajući tako svima da se uvere u njihov kvalitet.

Kakve to veze ima sa Pupinom?

Na kraju, šta je zajedničko lubenicama i Pupinu? Pa upravo mesto - Idvor, gde je rođen jedan od naših najvećih naučnika u zemljoradničkoj porodici, čije je puno ime u stvari Mihajlo Idvorski Pupin.

Ono što je malo poznato jeste da je ovaj pronalazač bio i pisac. Za svoje autobiografsko delo "Sa pašnjaka do naučenjaka" ("From Immigrant to Inventor"), dobio je Pulicerovu nagradu 1924. godine, godinu dana posle objave dela.

Pomenutu manifestaciju je upotpunio i kulturno-umetnički program kao i predstava za decu. 13. Banatska bostanijada u Idvoru je završena svečanom dodelom nagrada, gde su pozivani svi učesnici, ali i posetioci da se pridruže i sledeće godine u rodnom mestu jednog našeg velikog naučnika.

Organizatori ovog događaja su Udruženje povrtara Povrtar iz Idvora, Mesna zajednica Idvor, Dom kulture "Mihailo Pupin" u Idvoru, Opština Kovačica i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.


Tagovi

Bostanijada Idvor Mihajlo Pupin Nagrade Najteža lubenica Najteža dinja


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.