Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voganj
  • 09.12.2017. 08:30

Sremski svinjokolj - tradicija duga 25 godina

"Meni je posebno zadovoljstvo što sam u Vognju, koji je nekada slovio za najuspešnije selo po uzgoju tovljenika. Lepo je i što ovu manifestaciju nisu ukinuli, kada je u stočarstvu bilo veoma teško. Mi naravno pokušavama da stočarskoj proizvodnji damo novi zamajac, kako bi ona postala profitabilna grana poljoprivrede", rekao je Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.111
  • 27
  • 0

Za prave sremske domaćine nema lepšeg događaja od svinjokolja, a voganjski to i dokazuju. Već 25 godina organizuju "Sremski svinjokolj", koji je ove godine privukao veliki broj posetilaca, ali takmičara.

Nadmetalo se sedam ekipa u spravljanju mesnih prerađevina i šest u kuvanju sremskog paprikaša.

Svinjokolj po 25. put

U centru Vognja po 25. put sve je mirisalo na sveže čvarke, kobasice, džigernjače i paprikaš. Sremski domaćini prijavljeni u sedam ekipa borili su se ko će napraviti najukusniji specijalitet od svežeg mesa. Teška borba, jer svi su majstori svog zanata, a svinjokolj jedva čekaju.

Radojčić: Takmičimo se i družimo

"Ovde smo da se takmičimo, ali i družimo. Ovih dana napravili smo kabasice, krvavice i džigernjače za prodaju, a ovde ćemo pokazati kakvi smo majstori i u pravljenju čvaraka, ali i koliko smo vešti u obradi mesa. Nadam se da ćemo odneti neku nagradu, mada to i nije najvažnije. Srećni smo, jer je vreme svinjokolja došlo", kaže Goran Radojčić iz Šašinaca.

Šašinčani su i dobili nagradu kao najbolja amterska ekipa. Voganjci iz Mesne zajednice osvojili su prvu nagradu za tradicionalni način šurenja svinja - paljenjem. Stejanovčani su odneli nagradu za orginalan nastup, a imali su i najukusnije čvarke. Voganjci su napravili i najukusniju kobasicu, a ekipa "Čika i Žika" iz Bešenova imala je najukusniju džigernjaču.

Proizvodi po pristupačnim cenama

Iz organizacionog odbora poručuju da je dobro što se tradicija održava i što je Voganj postao poznat po svinjokolju, što svedoči i veliki broj posetilaca, koji su iskoristili priliku i meso i mesne prerađevine kupili po pristupačnim cenama.

"Nama je drago što se ove godine prijavio veliki broj ekipa, ali i što je u naše selo došlo dosta ljudi koji su kupili sveže meso. Odmah nakon obrade meso je i pregledano, tako da su svi bezbedni. Već 25 godina se naše selo prepoznaje po ovom svinjokolju, a nije ni čudo, jer je nekada ovo mesto bilo poznato po uzgoju svinja. Sada se mnogo toga promenilo, ali mi smo ostali verni našoj manifestaciji", kaže Jova Matić iz Organizacionog odbora.

Podrška resornog Ministarstva

Voganj je nekada bio pozant po uzgoju svinja. Nekada je svaka kuća imala po stotinu tovljenika, što sada nije slučaj. Vremenom, mnogi obori su zatvoreni, a oni najuporniji borili su se sa tržištem, nakupcima, lošim cenama i - nekako opstali. Vratiti uzgoj svinja na nekadašnje grane je teško, pa resorno Ministarstvo ulaže maksimum, kako bi stočarstvo ponovo bilo okosnice proizvodnje mnogih gazdinstava.

Katanić: Podržavamo stočarstvo

"Meni je posebno zadovoljstvo što sam u Vognju, koji je nekada slovio za najuspešnije selo po uzgoju tovljenika. Lepo je i što ovu manifestaciju nisu ukinuli, kada je u stočarstvu bilo veoma teško. Mi naravno pokušavama da stočarskoj proizvodnji damo novi zamajac, kako bi ona postala profitabilna grana poljoprivrede. Naši paori moraju znati da neke od subvencija neće postojati ulaskom naše zemlje u Evropsku uniju, pa ih zato pozivam da prate konkurse Minsitarstva poljoprivrede, ali i resornog Sekretarijata i iskoriste sve šanse za poboljšanje svoje proizvodnje", kaže Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

U ovogodišnju manifestaciju uključeni su i učenici tamošnje škole. Učestvovali su u brojnim takmičarskim disciplinama, a priredili su i kulturno umetnički program. Sremski svinjokolj ne može ni bez paprikaša. Od šest ekipa, najukusniji je skuvala ekipa "APA 022" iz Rume, drugo mesto pripalo je Kosti Filipovuću iz Rume. Treći je bio Željko Marjanović iz Šašinaca, a četvrto mesto pripalo je Stevanu Popoviću iz Vognja.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Sremski svinjokolj Voganj Srem Čvarci Slanina Krvavice Meso Prodaja Cene Evropksa unija Uzgoj svinja Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D