Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 30.07.2022. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Vojka

Sremački čvarci - delikates i tokom leta

Pored vrućih i ukusnih čvraka koje se pored bazara i manifestacija mogu kupiti i u Vojki, Nikolini u ponudi imaju i sušenu slaninu, pečenicu, kulen, domaću sremsku kobasicu. Sve to spravljeno od domaće sirovine, jer se bave i stočarstvom.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 251
  • 45
  • 0

Dobro je poznato da je sremačka trpeza jedna od najbogatijih i najraznovrsnijih. Mesnim đakonijama iskusnih sremaca teško ko može da odoli, a čvarci su za mnoge pravi specijalitet, posebno kada su sveži, tek izvađeni iz oranije. Baš takve uvek imaju u poljoprivrednom gazdinstvu "Nikolin" u Vojki, koje se pored stočarstva bavi i proizvodnjom mesnih prerađevina.

Pored već standarnih mesnih delikatesa koje se spravljaju za vreme svinjokolja, čvarci zauzimaju posebno mesto i sastavni su deo trpeze i u letnjim mesecima, a to je moguće jer se svakodnevno mogu kupiti, vrući tek otopljeni.

"Imamo tajnu koju ću ovim putem otkriti. Naši čvarci su isceđeni na presi i nisu masni, što je mnoge opredelilo da postanu naše mušterije. Inače sremci su poznati po tome da vole dobro da jedu, a čvarci su specijalitet za mnoge od njih" kaže Svetlana Nikolin.

Čvarci su isceđeni na presi i nisu masni

Pored vrućih i ukusnih čvraka koje se pored bazara i manifestacija mogu kupiti i u Vojki, Nikolini u ponudi imaju i sušenu slaninu, pečenicu, kulen, domaću sremsku kobasicu. Sve to spravljeno od domaće sirovine, jer se bave i stočarstvom.

"Mi smo jedno pravo sremačko gazdinstvo koje se bavi ratarstvom i stočarstvom, a da bismo zaokružili jedan proizvodni ciklus bavimo se i preradom, tako da pored čvaraka imamo i ukusnu slaninu, dimljenu pečenicu, kulen, domaću sremsku kobasicu. Sve je domaće, svinje su gajene u našem oboru, a meso je sušeno na bukovini", dodaje naša sagovornica.

Tradicionalne sremske svinjokolje

Stariji sremci pamte vremena kada je čvaraka bilo samo zimi, kada su bile svinjokolje i kada se spremala hrana za celu godinu. Posebno oni koji su imali radnike na njivi tokom sezone, morali su obezbediti dovoljno hrane što je podrazumevalo kvalitetne suhomesnate proizvode o kojima se izuzetno vodilo računa. Od toga kako je meso obrađeno, koliko stoji u salamuri, kako se i na koji način suši, pa sve do čuvanja.

Imali su domaćini iskustva u svemu tome jer su dobro znali da samo jedna greška može sve da upropasti. Danas svih ovih suhomesnatih poslastica ima tokom cele godine. Godinama se i broj svinja drastično smanjio, pa je domaćinima isplativije da kupe tovljenike od kojih će praviti čvarke i sve ostalo. Svinjokolje, kao nekada sada skoro da i nema, a nekada su počinjale 29-og novembra i trajale do Nove godine.

U Sremu se godinama broj svinja smanjuje

Danas retko ko pravi kolače sa salom koji su bili sastavni deo trpeze za svinjokolj, mnogi običaji su postali prošlost, ali navika sremaca da se dobro i kvalitetno hrane je ostala. Baš zbog toga i dalje su neprikosnoveni kod pravljanja mesnih prerađevina, a oni koji se time ozbiljno bave i čvarke, slaninu, kulen i kobasice prodaju na tržištu, kažu da to nije lak posao, ali kada se kvalitetom obezbedi tržište, onda prepreke ne postoje.

Naša sagovornica kaže da kvalitet uvek pronađe kupca, tako da sa prodajom nemaju problema. Cene su pristupačne za sve njihove proizvode, a što se najtraženijeg, čvaraka tiče, cena im je 1000 dinara za kilogram.


Tagovi

Nikolin Mesne prerađevine Čvarci Kulen Svetlana Nikolin Svinjokolj Slanina Pečenica Kolači sa salom


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.