Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sommet de l elevage
  • 18.10.2019. 16:00
  • Klermont Ferand, Francuska

Sommet de l elevage ili sad nam je jasno zašto su Francuzi uspešni poljoprivrednici

Sommet de l'elevage 2019. sijao je punim sjajem tri dana trajanja, a o čemu su svedočili i neki od stočara iz susednih zemalja.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 116
  • 39
  • 0

Salers, Limuzin, Hereford, Šarole, Mont Biliard. To su samo neke od pasmina goveda koje smo gledali u pompeznoj areni Sommet de l'elevage 2019, poljoprivrednog sajma u francuskom gradu Klermont Ferand. Međutim, u toj atraktivnoj, polukružnoj areni pred komisijama su se osim krava, bikova, teladi, junica smenjivale i razne kategorije konja, svinja, koza, ovaca.

Potom sirevi pa opet sirevi, a onda brojne kobasice, salame, šunke, pršute. Sve se to moglo videti na ovom veličanstvenom sajmu do kog smo zajedno sa grupom hrvatskih uzgajivača goveda iz Udruženja "Salers Croatia" putovali 17 sati.

Oduševljen i predsednik Makron 

Sada je jasno zašto su francuzi uspešni i iz kog razloga su jako dobri poljoprivrednici. Genetika, tradicija i rad. Koliko je to važan sajam, bilo je vidljivo i po oduševljenju francuskog predsednika Emanuela Makrona nakon što je obišao ogromni paviljon sa govedima. Inače, poznato je u Francuskoj da Regija Auvergne Rhône-Alpes dodeljuje poljoprivredi najveća sredstva od svih francuskih regija, a njen razvoj jedan je od prioriteta regije, objasnio nam je u svojoj izjavi Fabris Berton, generalni direktor SOMMET-a. 

Iako je reč o stočarskom sajmu, izložena je sva svetski poznata mehanizacija 

Nema fotografije kojom bismo mogli opisati već sam prizor na parkiralištu. Veliki broj autobusa i automobila, ali toliki broj kampera u kojima poljoprivrednici borave tri dana kako bi mogli u celosti da uživaju na sajmu sva tri dana. Više od 96.000 posetilaca beleže organizatori i ističu 5.000 iz inostranstva. Budući da je Afrika bila počasni gost, mnoge delegacije su, uključujući ministre poljoprivrednih gazdinstava Nigerije i Burkine Faso, krenuli na put od zapadne Afrike do SOMMET-a i njihovog izložbenog prostora u Klermont-Ferandu.

Na izložbu su takođe došle delegacije iz mnogih drugih zemalja, poput Brazila, Ekvatora, Rusije, Azerbejdžana, Kine, Mongolije, kao i iz Sudana, Etiopije i Demokratske Republike Kongo.

Sajam je zapravo bio grad ogromnih šatorskih paviljona 

I na kraju, posete farmama ponovo su bile vrlo popularne među posetiocima sajma, a i naša delegacija posetila je dve farme francuske tovne pasmine Salers. Ovaj sajam nije samo veliki poljoprivredni poslovni događaj nego veliki šou sa prekrasnom svečanom atmosferom, u svim segmentima sajma. A sve vrste stoke imale su svoje paviljone, bilo je tu brojnih proizvođača stočne hrane, lekova, opreme dok je spoljni prostor, sa ogromnom izložbom mehanizacije bio poseban doživljaj. Iako je to stočarski sajam, ono što su prikazali svi svetski proizvođači traktora, kombajna, ratarskih priključaka, zaista je fascinantno.

To je čitav grad ogromnih šatorskih paviljona svake kompanije: John Deere, Vaderstad, Class, Valtra, Massey Ferguson, Fendt, Lemken, Rabe... 

Teško je nabrojati i samo one sa najvećim izložbenim prostorima. Međutim, u inače koncertnoj dvorani, ipak je sve vreme glavni događaj bio defile i ocenjivanje stoke praćeni velikim brojem kamera, rasvete, velikim ekranima, što je sve sam događaj činio još veličanstvenijim. Sve ono glavno bilo je u posebnom delu sajma gde se pere stoka. To je posebna priča. Čak to ne bi mogli ni nazvati praonicom stoke već frizerskim i kozmetičkim salonom za stoku. Gledali smo i državna prvenstva brojnih pasmina i vrsta stoke pa tako i pasmine ovaca Il d Frans.

Svakako, bile su tu i ovce pasmine ill d Frans 

Osim nagrade za stočare i njihove ovnove, kobile, bikove, koze i slično, nagrađeni su brojni proizvođači mehanizacije. Pa su tako francuzi dodelili 12 nagrada za inovacije u traktorima, teleskopskim utovarivačima, muznom aparaturom, silažnim kombajnima i slično, a koji imaju neku od uloga važnih stočarima. Nije moguće ni nabrojati razna takmičenja i nagrađivanja. To nismo videli ni na jednom sajmu u svetu gde smo bili. Šou i stalni šou. Takmičenje sa konjima, šišanje ovaca, radom sa ovcama, muži, brzini postavljanja muzne aparature i drugo.


Foto prilog


Tagovi

Sommet de l'elevage 2019 Francuska Klermont Ferand


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.