Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savremena proizvodnja voća 2017.
  • 09.12.2017. 18:30

Savetovanje voćara za primer

Odlični pradavači i izbor tema, dobra ponuda repromaterijala i kvalitetni dogovori "na marginama skupa" etablirali su "Savremenu proizvodnju voća" u vrhunski voćarski događaj.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.261
  • 60
  • 0

I taman kada se pitate da li je moguće napravite bolje savetovanje "Savremena proizvodnja voća", Keserović, Magazin, i ostali stručnjaci Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu svake godine naprave - bolji. Krcato u amfiteatru na predavanjima, puno u holu sa izlagačima.

Gotovo svi viđeniji predstavnici voćarske struke bili su prisutni na savetovanju na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Izlagači i posetioci u holu fakulteta

Predavanja

Šta reći o programu predavanja? Svake godine aktuelne teme, a predavači novi. To potvrđuje kao šibica pun amfiteatar. Jer do stabilnih prinosa voća zadovoljavajućeg kvaliteta ne može bez znanja. Imeđu ostalog govorilo se i o: Prednosti korišćenja novih HBED helata rešavanje problema hloroze uzrokovane nedostatkom gvožđa; Primena biostimulatora u voćarstvu; Tehnologija upravljanja etilenom pre i posle berbe u cilju očuvanja kvaliteta plodova; Optimizacija tehnologije gajenja visokožbunaste borovnice u specifičnim klimatskim i zemljišnim uslovima; Iskustva u zaštiti jabuke u regiji Emilija Romanja - grinje, jabukin smotavac, sistem konfuzije.

Ko je predavanja propustio - ima šansu za popravni. Dovoljno je da postane član Društva voćara Vojvodine, uplati članarinu i dobije svoj primerak časopisa "Voćarstvo i vinogradarstvo".

Izlagači

Izloženo je gotovo sve od repromaterijala neophodnog za savremenu voćarsku proizvodnju. Pesticidi, vodotopiva đubriva, sistemi za navodnjavanje, makaze, sadni materijal. Kada smo kod sadnog materijala, razgovarali smo sa Miroslavom Zurkovićem iz rasadnika kompanije "Maccanti Vivai International", koji se nalazi u Kisaču. U ovom mladom rasadniku u ponudi imaju jednogodišnje sadnice kruške i jabuke. Već sledeće godine će u ponudi imati i dvogodišnje sadnice. Kada je o sortimentu reč Zurković kaže:

Zurković: Imamo vodeće sorte

"Imamo sve vodeće sorte koje naše tržište traži: klonova gale, ajdareda, zlatnog delišesa, crvenog delišesa, greni smita, fudžija, od jabuke. Kada je reč o krušci nudimo karmen, santa mariju, vilijams sve na podlozi BA 29".

Već za narednu godinu spremaju 100.000 sadnica za naše tržište a u perspektivi se nadaju izvozu na regionalna tržišta. Poslovna strategija je proizvodnja sadnica za poznatnog kupca. Inače, ovaj rasadnik proizvodi voće još od 1958. godine. Od 1991. proizvode izključivo "virus free" sadnice.

Opet o zadrugarstvu

Gotovo da nema stručnog skupa u poslednjih godinu dana da se ne priča o zadrugarstvu i projektu "500 zadruga u 500 sela" iza kog je stala i Vlada Srbije. Tako je i na ovom savetovanju ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić dobio priliku da se "razmaše".

"Od 11. aprila od kada smo pokrenuli ovu akciju, osnovane su 182 zadruge. Njih 22, od kojih je šest u Vojvodini, za sada je dobilo pomoć države za investicije. Mali poljoprivrednici samo udruženi u zadruge mogu opstati na tržištu, što su uostalom pokazala i iskustva iz Italije i Španije. Bez objedinjavanja, bez specijalizacije, bez horizontalnog povezivanja, mali proizvođači ne mogu da opstanu i gotovo je nemoguće da postanu robni proizvođači. E to moramo da promenimo. Da počnu da proizvode robu koja će biti konkurentna na tržištu, kako na domaćem tako i na tržištu EU, pa i sveta", rekao je Krkobabić.

Inače, u stručnom delu savetovanja sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj održala je predavanje "Kako i zašto osnivati zadruge u oblasti poljoprivred". Kaže da ne postoji nijedan razlog zašto se voćari na nekom terenu ne bi udružili u specijalizovane zadruge:

"Zadruga za voćare može da ponudi mnogo toga. Počervši od objedinjene kupovine sadnog i ostalog repromaterijala, preko zajedničke obrade zemljišta, i drugih usluga u poljoprivredi, i u narednoj fazi razvoja u izgradnji hladnjače, sortiranju i distribuciji voća".

Sve rečeno je i realno. Naravno, kada se se prebrode lične sujete, tako karakteristične za našeg poljoprivrednika.

I voćari zadovoljni programom

Među više stotina voćara iz Srbije i regiona savetovanju je prisustvovaoi voćar Milan Kovačević iz Čerevića . On pod breskvama, šljivama, jabukama, kruškama i grožđem ima 30 hektara. Tradicionalno savetovanje o savremenoj proizvodnji voća - ne propušta.

Kovačević: Pratiti savremene trendove

"Ovo je velik skup. Od struke, profesora svi su tu do nas voćara. Ovde su i amateri i profi voćari. Svi koje žele da napreduju u voćarstvu moraju pratiti savremene tredove", smatra Kovačević.

Kovačević je i direktor zemljoradničke zadruge "Podunavski voćar" u Čereviću. On i njegove kolege zadrugari su baš iskoristili ove benefite o kojima je pričala Jelena Nestorov Bizonj.

Voćarstvo u usponu

Da je voćarstvo Srbije u usponu, govori i činjenica da proizvodimo za dva i po puta više voća nego pre 10 godina. Primenjene su nove tehnologije proizvodnje, uloženo je puno, pre svega privatnog kapitala, ali je i država pomogla investicije u sadnice, sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže i hladnjače.

Na marginama skupa čulo se i promišljanje da bi bilo dobro da od sledeće godine u program "Savremena proizvodnja voća" bude uključen i prehrambeni segment. Da se mnogobrojnim posetiocima na Poljoprivrednom fakultetu ponudi suvo voće, domaći sokovi, pite od voća i ostalo. Da se spoji lepo i korisno. A bili bi zadovoljni mnogobrojni voćari koji poste.

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Voćari Keserović Magazin Poljoprivredni fakultet


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]