Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Euroflora 2022
  • 08.04.2022. 15:00
  • Đenova

Raskošna đenovska Euroflora 2022 prikazaće svet retke lepote

Međunaradni sajam donosi mnoge novitete u cvećarstvu, nagrade za učesnike i mnogobrojne događaje za posetoce.

Foto: Euroflora
  • 133
  • 27
  • 0

Nekada lokalna izložba, Euroflora koja se u italijanskoj Đenovi održava od 1966., ove godine svoja vrata otvara 23. aprila kada započinje 12. Međunarodna izložba cveća i ukrasnog bilja i trajaće do 8. maja. 

Euroflora 2022 ima u fokusu temu "Svet retke lepote", a slikoviti istorijski parkovi i muzeji đenovskog kvarta Nervi biće pozornica na otvorenom. Održaće se takmičenja za sve izlagače, a biće nagrađeni najbolji italijanski i strani učesnici.

Noviteti u cvećarstvu i mnogo događaja

Za ovogodišnju manifestaciju najavljeni su mnogobrojni noviteti i događaji.

Tako Đenovska ruža ima svoj međunarodni debi na Euroflori 2022. Nastala je kao rezultat saradnje između Garden Cluba iz Đenove i Nirp Internationala. Žbunasta, s velikim belo-crvenim cvetovima, simbolično podseća na boje svoga grada. Otporna je i dobro se prilagođava klimatskim promenama.

Đenovska ruža

Od kompanije Bordigera, specijalizovane za proizvodnju sukulenata, dolazi nova Echeveria Serena, novu petuniju Allegru predstaviće kompanija Farao u sklopu kolektivne izložbe regije Kampanija u Vili Grimaldi. To je prva 100 posto dvocvetna petunija koja se može koristiti kao rezana. Dolazi u nekoliko varijanti obojenosti: bela, ljubičasta, roza, losos roze i dvobojne.

Puglia ancestrale je prezentacija koju je kreirala grupa Esuzione Verde, a reč je o seoskoj gradnji, tehnikom suhozida koju su koristili farmeri kao odmaralište nakon napornog radnog dana ili da pobegnu od iznenadne oluje. Često su služili i kao letnji domovi, idealni za pomno praćenje stoke i najosetljivijih useva. Na izložbi će biti predstavljeni kao deo hortikulturnog dizajna. Posetioci će moći da pronađu još mnogo noviteta, od čaja na Alpama, endemskih ljubičica do bebi biljaka u bočicama.

Prezentacija suhozida u hortikulturnom dizajnu

Poseban scenografski element predstavljaće 16 fontana koje će proizvoditi prijatan zvuk u pozadini. Mlaznice će dostići, u najvećim fontanama, šest metara visine. 

Za učesnike nagrade, za posetioce zelena pijaca

Dizajnerska takmičenja poput Micropaesaggia će nagraditi lepotu, originalnost i umetničku prezentaciju izloženih biljaka. Posebno takmičenje biće održano za dodelu nagrada za izložbe koje će sačuvati svoju gracioznost tokom celog događaja.

Takođe, održaće se i zelena pijaca u parku Gropallo, što je za posetioce prilika da kupe biljke te posete izložbu topijarnih umetnosti.

Svoj su prostor rezervisale mnoge države kao što su SAD, Holandija, Kneževina Monako, Kina, Španija, Rusija. Euroflora će predstaviti i mnoštvo regionalnih kolektivnih izložbi iz Ligurije, Pijemonta, Marke, Lacija, Kampanije, Pulje, Kalabrije, Sicilije i Sardinije. Floralies Internationales Nantes, najprestižnija francuska izložba cveća, biće jedan od počasnih gostiju.


Foto prilog


Tagovi

Italija Micropaesaggia Euroflora 2022 Đenova Đenovska ruža Rezana petunija Sajam cveća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!