Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZINFEST
  • 26.10.2021. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Kaštel Gomilica

Prvi festival Crljenka u Europi: U Kaštelima Zinfest

Na velikom eno-gastro druženju glavnu ulogu imat će kaštelanski vinari, ali i kuhari koji će spremati isključivo "stara" jela i spajati ih s odličnim vinima vinogradara i vinara od kojih već mnogi imaju oznaku Zinfrendly.

Foto: Zinfest
  • 311
  • 16
  • 0

"Wine & food event – Crljenak i rođaci" nazvan još i ZINFEST održat će se prvi put ove godine u Kaštelima od 11. do 13. studenoga. 

Ovaj događaj bit će ujedno i završna manifestacija u tzv. "Godini Crljenka kaštelanskog" koji obilježava 20 godina od otkrića kako su Kaštela pradomovina nadaleko poznatog i priznatog kalifornijskog Zinfandela. 

Sve će se događati u Marini Kaštela, u Kaštel Gomilici, a trodnevna manifestacija ovom vinu u čast, po prvi puta se organizira u Europi, dok je u Americi već tradicija. 

"Težimo tome te radimo brojne manifestacije kako bi Kaštela postala turistička destinacija tokom cijele godine. Vrhunsko vino, priča oko našeg Crljenka, samo je dodatni poziv svima da posjete naš grad", kazala je na predstavljanju manifestacije direktorica tamošnje Turističke zajednice Nada Maršić.

Po prvi puta u Europi i Hrvatskoj

Naime, ovaj festival je dio europskog projekta Revival, gdje se zahvaljujući novcem iz EU blagajne, daje prilika zaštiti tradicionalne vrijednosti, što je svakako i Crljenak kaštelanski.

"Prezentaciju projekta smo imali i u Veneciji, a ovaj događaj nastavak je cijele priče brendiranja Kaštela na vinskoj mapi", pojasnila je Maja Vukan, članica projektnog tima koji se provodi u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska.

Na velikom eno-gastro druženje glavnu ulogu imat će kaštelanski vinari, ali i kuhari koji će spremati isključivo "stara" jela i spajati ih s odličnim vinima kaštelanskih vinogradara i vinara od kojih već mnogi imaju oznaku Zinfrendly.

"Lokalitet gdje vino nastaje je 80 posto onoga što na kraju imate u boci vina i po tome su vina različita i prepoznatljiva. Naša priča o Crljenku se širi, a ovaj festival pomoći će daljnjem veličanju naše sorte i njene kvalitete, ali i promociji nas proizvođača", istaknuo je zadovoljno vinar Jakov Bedalov

Trodnevna manifestacija ovom vinu u čast, po prvi puta se organizira u Europi (foto: Zinfest)

A što se tiče same gastronomske ponude, na festivalu će sudjelovati profesionalni kuhari, amateri, mladi koji se školuju ili usavršavaju za zanimanja vezana uz gastronomiju, a zadnjeg dana održat će se i natjecanje u pripremi brujeta od brgljuna, s posebnim kamenom.

"Osim toga sudionici će moći kušati kako s vinom idu inćuni na limun, srdele na savur, nezaobilaznu sipu sa bobom i druge delicije", otkrio je chef Antun Nišević.

Početak tradicije održavanja

Na Zinfestu će biti do 30 sudionika, a osim degustacija jela i kušanja vina, predstavljat će se projekti, održati radionice sa sommelierima, uz još jedan segment baš i neuobičajeni za festivale vina - bit će prikazan dokumentarni film o vinima i vinarima kao i slikovnica "Crljenak – kaštelanski junak", u kojoj će biti prikazan njegov odlazak iz vinograda s kaštelanskog polja i s padina Kozjaka, te povratak u domovinu.

"Nadamo se kako će naš festival, bolje reći fešta crljenka i njegovih rođaka postati tradicija", kazao je jedan od glavnih organizatora Srećko Radnić iz Razvojne agencije Splitskog-dalmatinske županije RERA.

Prijavu za festival možete ispuniti ovdje

Ovo eno-gastro druženje organizira RERA, klaster Zora, Grad Kaštela i kaštelanska Turistička zajednica.


Fotoprilog


Tagovi

ZINFEST Wine & food event – Crljenak i rođaci Nada Maršić Crljenak kaštelanski Jakov Bedalov Antun Nišević Maja Vukan Srećko Radnić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.