Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suvomesnati proizvodi
  • 14.01.2016. 11:00

Pršutijada u Mačkatu u novom ruhu

Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, 16. po redu, održaće se od 15. do 17. januara pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i Kultuno sportskog centra Čajetina, a uz svesrdnu pomoć samih proizvođača.

Foto: topsrbija.com
  • 149
  • 5
  • 0

Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, 16. po redu, održaće se od 15. do 17. januara pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i Kultuno sportskog centra Čajetina, a uz svesrdnu pomoć samih proizvođača. Na Pršutjijadi će ove godine izlagati 17 proizvođača, a njih 12 dalo je svoje proizvode na ocenjivanje kvaliteta koje će vršiti "Jugoinspekt" iz Beograda. Povodom organizovanja Sajma, u prostorijama Turističke organizacije Zlatibor održana je konferencija za novinare.

Sve veći interes za sajam u Mačkatu

"Iz godine u godinu je Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu sve bolji, sudeći prema kvalitetu proizvoda koji se nude, zainteresovanosti proizvođača za učešće na Sajmu, kao i sve većem broju posetilaca iz svih krajeva Srbije, pa i šire", ocenio je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. On je naglasio da je opština Čajetina uložila značajna sredstva za izgradnju balon-sale koja će, pored održavanja Pršutijade, imati i druge namene. Kada budu rešeni pravno-imovinski odnosi, izgradiće se zidani objekat koji će zadovoljiti sve potrebe. Time će Mačkat dobiti novi izgled, a proizvođači suvomesnatih proizvoda shvatiće da moraju ozbiljnije raditi na udruživanju kako bi njihovi proizvodi postali brend ovog kraja, a krajnji cilj bi bio izlazak na rusko tržište.

Iz TO Zlatibor očekuju, prema najavama, veliki broj posetilaca na ovoj manifestaciji jer će popunjenost kapaciteta u tom periodu biti oko 70%. Pored uživanja u degustaciji suvomesnatih proizvoda, očekuje ih i bogat kulturno-umetnički program, a moći će pogledati izložbu proizvoda starih zanatlija koji će biti postavljeni u prostorijama OŠ "Milivoje Borović".

Sajam u Mačkatu je skup najvećih domaćina

Direktor TO, Arsen Đurić, iskoristio je ovu priliku da pozove turiste da posete Pršutijadu. U ime proizvođača suvomesnatih proizvoda, o Sajmu i novoosnovanom Udruženju proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, govorio je Miloš Radovanović iz Šljivovice. On je rekao da je mačkatski sajam skup najvećih domaćina, a domaćinska će biti i izložba i degustacija njihovih proizvoda. O značaju osnivanja Udruženja koje za sada broji 20 izlagača, Radovanović kaže da se, hteli-ne hteli, proizvođači moraju usavršavati i kvalitet svojih proizvoda podizati na veći nivo, kako bi u dogledno vreme znali koliko će proizvoditi i gde će svoje proizvode izvoziti, a cilj je svetsko tržište.

Ove godine je bilo planirano da 16. Sajam bude međunarodnog karaktera, ali su zbog nepovoljnih vremenskih uslova najavljenih za vikend, gosti iz Italije, Hrvatske i Slovenije svoj dolazak odložili. Do sledećeg susreta naših i njihovih proizvođača suvomesnatih proizvoda doći će na proleće, na nekom novom sajmu, u zajedničkom nastojanju da se neguje tradicija, razmenjuju iskustava i poboljšava kvalitet.

Autor: Miljko Radišić

Foto: topsrbija.com


Tagovi

Pršutijada Mačkat Sajam Suvomesnati proizvodi Milan Stamatović Zlatibor Čajetina Miloš Radovanović Izlagači