Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ITA/ICE
  • 25.05.2022. 19:00

Precizna poljoprivreda: Povećati učinak, smanjiti zagađenost

Kvalitetni podaci u poljoprivredi su retki i zato su skupi. Oni moraju "nahraniti" algoritam, da bi se na osnovu njega odredila analitika koja će dati predikcije u budućem periodu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 165
  • 38
  • 0

Sve više raste svest o značaju poljoprivrede i prehrane, o tome da je potrebno očuvati životnu sredinu, biodiverzitet i obezbediti održivost. U tom smislu su nove tehnologije od izrazitog značaja i sve više koristimo tehnološke i digitalne aplikacije.

Ovim rečima je direktor italijanske agencije za spoljnu trgovinu Antonio Ventreska otvorio predavanje na 89 Međunarodnom Sajmu poljoprivrede o preciznoj poljoprivredi.

Nove tehnologije od izrazitog značaja, kaže Ventreska (foto: Đ. Lalić)

"Trend trgovine poljoprivrednim proizvodima sa Srbijom je ubrzan u 2021. godini, što se u velikoj meri može pripisati povećanju potražnje Italije za žitaricama, koja je prešla sa 88 na 158 miliona evra", dodaje ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

Poljoprivreda - centar svetskih dešavanja

Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Marko Kostić je svrstao poljoprivredu u centar svetskih dešavanja, jer je kako kaže, i dalje je priliv novca veliki u tom sektoru i u novim tehnologijama.

Tržište precizne poljoprivrede 2015. godine je bilo procenjeno na 23 milijarde evra, a do 2050. će biti 240 milijardi prema nekim podacima, a i sama činjenica da je Bil Gejts uložio velike sume u poljoprivredno zemljište nam govori u kom smeru bi to moglo ići.

Tehnološka rešenja u poljoprivredi - motiku zamenjuju roboti?

Naveo je i nekoliko problema poljoprivrede u Srbiji, kao što su veliki uticaj klimatskih faktora, forsiranje žitarica koje su nisko profitabilne i nedovoljna upotreba mehanizacije. U prilog nam ne ide ni prosečna starost poljoprivrednika koja je preko 60 godina, pa tako imamo generaciju koja se teže prilagođava novim tehnologijama. Veliki probem je i formalno obrazovanje poljoprivrednika, kao i sve manja zainteresovanost mlađih generacija za istu.

Kostić je prikazao senzore za merenje mehaničkog otpora zemljišta, preko kojih možete mapirati promene unutar zemljišta dok radite osnovnu obradu. Sledeća interakcija ispitivanja s ovim međusistemom bila je nadopunjena drugim senzorima kao što su senzori za električnu provodljivost zemljišta i senzori za merenje klizanje točka.

Kvalitetni podaci su jako bitni, jer oni "hrane" algoritam, kaže Kostić

Takođe je rađeno na senzoru za detekciju, odnosno evaluaciju kvaliteta rada setvenog mehanizma u laboratoriji. Tu se podrazumeva razvoj hardvera, pravljenje senzora koji mogu da se montiraju na bilo koji setveni aparat i softver koji bi sve to obrađivao. 

"Prošle godine smo imali priliku da testiramo sejalicu "Precision Planting", koja je jedina na našim prostorima. Ona je karakteristična po tome što ima puno sistema i dodatnih uređaja koji omogućavaju da se sejalica sama prilagođava parametrima, nezavisno od operatera kako bi se ostvarilo ujednačeno nicanje i ujednačen razmak", prenosi profesor sa Poljoprivrednog fakulteta

"Na sejalici se nalaze senzori koji prate organsku materiju, odnosno humus u zemljištu, prate vlažnost, temperaturu i može sama u hodu da definiše pritisak setvene sekcije i dubinu kako bi u krajnjem ishodu imale ujednačeno nicanje."

Trenutno rade na senzoru za detekciju stanja biljaka, ima šest emitera svetlosti koji na osnovu refleksije mogu utvrditi određene indekse, koji nam prikazuju stanje biljke. Senzor šalje podatke na aplikaciju, a sa nje ide na server.

Italija - treći svetski proizvođač poljoprivrednih mašina 

Kroz političke izazove koji se tiču inovacija u tehnologiji nas je proveo zamenik direktora "FederUnacoma" Fabio Rići rekavši da je njegov sektor orijentisan ka izvozu i da se 70 odsto godišnje proizvodnje izvozi u oko 180 zemalja.

Šta Italijani nemaju, a mi imamo i obrnuto?

"FederUnacoma je nacionalna federacija proizvođača poljoprivrednih mašina, predstavljamo sve tehnologije za mašine i opremu koje se koriste na polju, počevši od obrade zemljišta do prikupljanja plodova. Takođe posedujemo sektor komponenti, što za mašine za poljoprivredu, što za baštovanske mašine. Imamo 320 preduzeća i 2021. godine smo imali obrt od 13,7 milijardi evra i to je 19 odsto više u odnosu na 2020. godinu", kaže Rići i dodaje da su treći u svetu po proizvodnji ovih mašina, iza Amerike i Nemačke.

Voda je bela nafta

Rići je pred kraj predavanja govorio o održivosti primarne delatnosti, da moramo optimizovati i smanjiti potrošnju vode, jer se od 40 do 70 odsto svih resursa vode koristi za agrar.

Moramo čuvati zemljište od propadanja i čuvati plodnost, redukovati korišćenje đubriva i pesticida, zaštiti blagostanje životinja, smanjiti zagađenost metanom i azotom uzgajališta, ali pre svega da smanjimo potrošnju energije.


Tagovi

Precizna poljoprivreda Digitalizacija Senzori Antonio Ventreska Kalo Lo Kašo Marko Kostić Fabio Rići


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P