Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novogodišnje manifestacije
  • 12.12.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Novi Sad među 10 gradova u Evropi sa najboljim božićnim marketom

Novi Sad je osvojio desetu poziciju među 24 najbolja božićna marketa u Evropi, a iza sebe je ostavio gradove poput Kelna, Bratislave...

Foto: Winter Fest
  • 242
  • 16
  • 0

Prema glasovima na portalu "European Best Destinations" titulu grada sa najboljim božićnim marketom u Evropi za 2020. osvojila je Budimpešta.

Novi Sad je, inače osvojio deseto mesto sa 11.556 glasova i tako je ušao u "Top 10 European Christmas Markets". Grad je dobio 78,4 odsto glasova iz 88 zemalja sveta i 21,6 odsto glasova iz Srbije, preneo je RTV. 

Novi Sad je zapravo pre četiri godine, a po uzoru na pojedine evropske metropole dobio - novosadski "Winter Fest". Ova manifestacija po uzoru na evropske novogodišnje i božićne bazare, na kojima se prodaju rukotvorine, ali i odlično vino i i hrana, kao i med, održava se na gradskom Trgu slobode. Sugrađani kažu da je ovo odlično mesto gde mali poljoprivredni proizvođači mogu da ponude svoje proizvode poput vina, rakije, meda i suhomesnatih proizvoda po pristupačnim cenama.

Vrhunske vojvođanske i suhomesnate hercegovačke delicije

Oni koji ne žele ništa da kupe, mogu da probaju vrhunske vojvođanske i suhomesnate hercegovačke delicije. Naime, iz 50 lepo ukrašenih kućica koje su postavljene u samom centru, proizvođači nude razne suvenire, zatim tu je domaći planinski i livadski med, grickalice i slatkiši. 

Sladokusci mogu da probaju poznatu mađarsku poslasticu kurtoš kolač. U bukvalnom prevodu na naš jezik - dimnjak kolačić je tradicionalni mađarski svadbeni kolač, a poslastice nalik ovoj prave se širom Evrope - u Austriji (prügelkrapfen), Češkoj (trdelnik), Nemačkoj (baumkuchen), Poljskoj (sękacz), Slovačkoj (skalický trdelník), Ukrajini (kurtosh kalach)... Prave se u poslastičarnicama, pekarama ili na ulici prilikom raznih manifestacija i vašara. Kako saznajemo ovaj "vašarski" kolač pravi se od kiselog testa koje se spiralno namota na specijalni drveni kalup, a tek nakon što se istanji drvenom oklagijom. Zatim se premaže šećerom i potom peče u posebnim pećima. Tako topao se uvalja u čokoladu, orahe, badem, lešnike, vanilu, kokos, semenke suncokreta, cimet…

Ručno rađene bombone, lizalice i ostali slatkiši


Za one koji nisu ljubitelji ovog kolača, a takvih je malo, mogu da uživaju u vaflima, krofnicama, ali i palačinkama. Ove godine posebno je interesantna kućica u kojoj prodaju kitnkez, po malo zaboravljena vojvođanska poslastica. "Kitnikez je najstariji vojvođanski slatkiš od dunja, a danas se vrlo retko sprema. Najosnovniji sastojci su šećer i dunje, mada se mogu dodati i orasi. Poznat je još i pod nazivom sir od dunja, a vodi poreklo iz Austrougarske," saznajemo od prodavca na Trgu slobode. Starije generacije na trenutak se vraćaju u mladost, ako stanu pored štanda ručno rađenih bombona, lizalica i ostalih slatkiša. 

Domaće kobasice, pivo i kuvano vino 

Ukoliko niste ljubitelj slatkiša, na novosadskom "Winter Festu" možete da prezalogajite kobasice i popijete pivce i sve to uz vatricu koja daje poseban doživljaj ovoj prigodi. Ako ne volite pivo i kobaje, uvek vam je tu na raspolaganju kuvano vino po vrlo povoljnim cenama, ali i pljeskavice čiji se miris širi po gradskom šoru.

Na štandu vinarije Adžić prodaje se kuvano crno i belo vino, kuvana rakija, loza i šljiva. Ovde možete da kupite ili da probate odlična vina iz vinarije "Kurjak" koja se nalazi u Sremskim Karlovcima. U ponudi imaju bela vina - rizling i neoplantu, dok su od crnih zastupljeni kaberne i merlo. Takođe treba spomenuti i bermet, nezaobilazno vino kada je ovo prelepo mesto u Sremu u pitanju. Vinarija "Kurjak" godišnje proizvede oko 1.000 litara vina, a učestvovala je na mnogim sajamskim manifestacijama širom Srbije, gde je ostvarila zapažene rezultate, od kojih je jedna od najznačajnijih "Zlatna medalja" za bermet na Novosadskom sajmu.

Festival traje do 30. decembra

Fijaker i raspevana novogodišnja jelka

Sem ića i pića, možete da kupite rukotvorine od dekupaža, prirodnu kozmetiku i nakit. Da bi uživali u vožnji fijakerom, ne treba da idete u Beč. Imate jedinstvenu priliku da se provozate nekoliko minuta fijakerom sa prelepim konjima i to kroz centar grada. Naravno tu je i raspevana novogodišnja jelka, jedinstvena u Srbiji, gde nastupaju dečji i ostali horovi iz čitave zemlje.

Festival traje do 30. decembra. 


Foto prilog


Tagovi

Winter Fest Novi Sad Mali proizvođači Praznici Hrana Tradicionalni specijaliteti Kurtoš kolač Kitnikez Rukotvorine Božićni market


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.