Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačka Palanka
  • 20.08.2018. 16:00

Noćni pazar: Domaći proizvodi oduševili Palančane

"Pokazalo se da posetioci vole ovakve manifestacije, gde mogu da kupuju različite domaće proizvode. Odgovara im i vreme kupovine od 18 sati do ponoći. Praktično, uz šetnju, obavili su i pazar", kaže jedna od organizatorki Natalija Kavgić.

Foto: Rada Milišić
  • 431
  • 18
  • 0

Drugi po redu Palanački noćni pazar održan je u Bačkoj Palanci, zahvaljujući organizatorkama Drahoslavi Čief, Nataliji Kavgić i Mirjani Babić. Posetioci su imali priliku da tokom tople letnje večeri u omiljenoj Uskoj ulici probaju i kupe proizvode od mesa, razne vrste sireva, slatka i slana peciva i kolače, a na tezgama su bili i proizvodi od kože i keramike, unikatni nakit, vina i rakije, kao i više vrsta meda. Edukativni centar Poletarac organizovao je radionice za decu, čiji su radovi prodavani u humanitarne svrhe.

"Uspeli smo da okupimo oko 60 izlagača koji su stigli iz Bačkog Petrovca, Niša, Bečeja, Kovilja, Kucure, Vrbasa, Suseka, Sremskih Karlovaca i naravno iz mesta naše opštine. Organizaciju Palanačkog noćnog pazara podržao je Savet za rodnu ravnopravnost naše opštine i nama kao organizatorima je veliko zadovoljstvo što su naši sugrađani odlično prihvatili i prethodnu i ovu, drugu po redu manifestaciju", rekla nam je  Drahoslava Čief.

Pekmezi, likeri, sokovi iz Vizića

Jedna od mnogobrojnih učesnica ove manifestacije je Sofija Kozić, vredna domaćica  iz Vizića. To potvrđuje samo jedan pogled na njen štand na koji je poređala tegle pekmeza, džemova, flaše sokova i likera, a sve je ukrasila takozvanom "kuvaricom", koju je pre oko 100 godina vezla njena prababa, sa šaljivom porukom: "Za poljubac dragi vremena sad nema, treba dobar ručak prvo da se sprema".

"Sad nema vremena, jer treba da se priprema zimnica. Imamo voćnjak sa šljivama i kajsijama i ja svake godine punim tegle za sebe, ali i za prodaju. Najčešće pravim pekmez od šljiva i kajsija, bresaka. Uskoro će i berba šipka, a pripremam i sokove i likere od šumskog voća, drenjine, trnjine, kupine, zove. Savremene mlade domaćice nemaju vremena za pripremu zimnice, tako da dođu kod mene I kupe. Svi više vole domaće proizvode", kaže Sofija. 

Sofija
Sofija najčešće pravi pekmeze

Mesni gurmanluci, uz ukusne sireve

Na štandu koji su Sava i Dara Graorac iz Kovilja napunili prerađevinama isključivo od mesa mangulice, bila je gužva tokom cele večeri, jer retko ko je mogao da odoli mirisu čvaraka i slanine.

"Bavimo se preradom mesnih proizvoda već desetak godina. Prethodno smo se bavili štamparstvom, ali smo hteli za našu porodicu da proizvodimo zdravo meso. Preorijentisali smo se, proširivali smo proizvodnju, tako da sada imamo oko 150 mangulica. Imamo raznovrsnu ponudu, uvek sveže čvarke, slaninu, belu i prošaranu, kobasice, kulen, dimljeno meso. Uglavnom se sve proda, a kupcima dostavljamo i poštom", rekla nam je Dara.

Pune ruke posla imao je i Zvonko Živanović iz Laćarka, koji je Bačkopalančanima ponudio prerađevine, ukusne gurmanluke od svinjskog mesa. "Bavim se uzgojem svinja i u tovu imam trenutno oko 200 komada. Sve ide u preradu, tako da imamo domaće kobasice, kulenje, suvi vrat, pečenicu i naravno uvek omiljne čvarke i slaninu".

Iz Suseka u Bačku Palanku svoje proizvode, različite vrste sireva, doneo je Sima Kovačević. Na paši trenutno ima 200 koza, a dnevno pomuze oko 120 litara mleka. Kako napominje Kovačević, kozama i preradom mleka, bavi se cela porodica. Proizvode različite sireve, za svakoga po nešto - počev od mladih  sireva, suvih, sušenih na fruškogorskom vazduhu, do onih pravih gurmanskih sireva sa ljutom paprikom, slaninom i belim lukom.

Sima
U preradi mleka učestvuje cela porodica Kovačević

Svi vole domaće kolače

Gde su meso i sirevi, tu su i kolači. Iz Čuruga donela ih je mlada domaćica vična starinskim receptima Zorica Crnjanski. "Imam nekoliko vrsta štrudla, krancle, breskvice, oblatne, bakin kolač. Sve je ručno mešeno, po starim, domaćim receptima, bez ikakvih aditiva. Čini mi se da Bačkopalančani najviše vole štrudlu sa makom", kaže Zorica koja je prvi put sa svojom bogatom ponudom kolača došla u Bačku Palanku.

Odmah do nje svoje mirisne kuglofe poređala je Mirjana Gavrić iz Bačke Palanke. Ona kaže da ih pravi zajedno sa ćerkom i snajom, a za ovu manifestaciju ispekla je dve vrste - jedne sa bermetom i druge sa čokoladom I limunom. Osim toga, njene vredne ruke umeju da dekupaž tehnikom prave i raznobojne lampione, te je i niih ponudila posetiocima ove manifestacije.

Uskoro i okupljanje proizvođača zimnice

Natalija Kavgić iznela je svoje utiske i najavila Treći palanački Pazar: "Iznenađeni smo velikom posetom i interesovanjem. Pokazalo se da posetioci vole ovakve manifestacije, gde mogu da kupuju različite domaće proizvode. Odgovara im i vreme kupovine od 18 sati do ponoći. Praktično, uz šetnju, obavili su i pazar. Zbog velike zainteresovanosti planiramo da narednog meseca okupimo proizvođače zimnice, tako da će naši sugrađani moći da kupe sve što im treba i tako napune svoje špajize".


Foto prilog


Tagovi

Bačka Palanka Palanački noćni pazar 2018 Drahoslava Čief Natalija Kavgić Mangulica Kuglof Sir


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.