Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srbobranska brazda 2015.
  • 05.08.2015. 12:30

Nema gazde bez duboke brazde

Uz sve radne organe i dodatnu opremu plug mora da ima oštre raonike. Važno je dobro agregatirati traktor i plug tako da se vučna sila traktora i otpor pluga poklapaju. Tada nemamo kosu vuču i imamo najmanju potrošnju goriva.

  • 730
  • 94
  • 0

"Ori Mile, al duboko, nema gazde bez duboke brazde", pevala je sredinom 80-tih godina Vesna Zmijanac. Bez obzira na tekst sa aluzijama na seosku erotiku, poljoprivrednici znaju kolika je važnost pravovremenog i dobrog oranja.

U bivšoj zajedničkoj državi takmičenja orača su bila česta, a najbolji rukovalac agregata traktora i pluga nezvanično je važio i za najboljeg poljoprivrednika u selu. Danas je tih takmičenja sve manje, a jedno od prestižnijih održano je minulog vikenda u Srbobranu.

Srbobranska brazda je održana po 16. put. Na imanju Pionira A.D. 30-ak učesnika potvrdilo je kvalitet koji poseduje ova manifestacija koja promoviše oranje kao osnovnu poljoprivrednu operaciju. Svi prijavljeni takmičari, njih dvadesetak, bilo je raspoređeno u tri kategorije, prema broju glava na plugovima. Tako je najlakša "A" kategorija bila sastavljena od takmičara sa plugovima ravnjacima i obrtačima do 2 glave, "B" od trobrazdnih plugova i "C" od takmičara sa plugovima od 4 i više brazdi.

Član Organizacionog odbora i jedan od najzaslužnijih što Srbobranska brazda opstaje godinama. Slobodan Radić objašnjava šta komisija ocenjuje prilikom oranja.

"Komisija pri svakoj ovoj grupi takmičara je merila dubinu oranja koja mora da bude ujednačena, zatim izgled oranja, a ocenjuje se i završetak oranja. Negativni poeni se daju na izoravanje ili oštećenje uvratina, odnosno puta i komšija - međa ne sme da se povredi", kaže Radić.

Najbolji - Molnar, Kovačević i Pekalić

U kategoriji 2A2 prvo mesto je osvojio Tibor Molnar, u kategoriji "B" Brano Kovačević, a u kategoriji "C" Atila Pekalić. Oni su nagrađeni letovanjem u Sutomoru i sa po 20.000 dinara. Nagrađeni su i drugo i trećeplasirani.

A na Srbobranskoj brazdi u takmičenju trobraznih plugova učestvovao je i Đorđe Dinjaški i osvojio je drugu nagradu. Kaže da nije lako postati dobar orač.

"Ja se bavim poljoprivredom trideset godina. Svo vreme se usavršavam u tehnici oranja. Uz veštinu rukovaoca potrebno je dobro agregatirati i podesiti plug. Prilikom oranja moj maksimalan dnevni učinak je 7 do 8 hektara koji postižem sa traktorom Džon Dirom 6610 od 110 konja i trobraznim plugom obrtačem zahvata 108 cm", kaže Dinjaški.

Osnovna obrada je neprevaziđena

Oranje se u savremenoj poljoprivredi neretko izostavlja s obzirom na činjenicu da je u upotrebi sve više mašina za direktnu setvu koje isključuju oranje. Slobodan Radić nije saglasan sa tim novim trendovima.

"Osnovna obrada je neprevaziđena. Posebno kod nas pošto nam dolaze sve sušnije godine. S tim je saglasna i agrarna nauka. Bez navodnjavanja mi ne možemo ići na redukovanu obradu. Doduše ima tu izuzetaka, kao na primer iza repe ili druge kulture koja je imala duboku obradu pa naredna može biti redukovana. Ako se podesi da bude i dovoljno padavina možemo postići dobre rezultate", kaže Radić.

Srbija bez predstavnika na svetskom takmičenju orača

Bez obzira na to da li je reč o klasičnim pugovima ili plugovima obrtačima, dobar plug treba da ima sve radne organe čak i dodatnu opremu kao što je diskosno crtalo i predplužnjak, sve radi što boljeg zaoravanja biljnih ostataka i zemljišta. Uz oštre raonike važno je dobro agregatirati traktor i plug tako da se vučna sila traktora i otpor pluga poklapaju. Tada nemamo kosu vuču i imamo najmanju potrošnju goriva.

Uz lokalna i nacionalna takmičenja orača koje treba uvažavati, ipak najveću pažnju javnosti izaziva svetsko takmičenje orača. Ono će ove godine biti održano početkom oktobra u Danskoj. Učestvovaće takmičari iz 30-ak zemalja, ali Srbija nažalost neće imati svoje predstavnike. Propust za jednu dominantno agrarnu zemlju da ne učestvuje na takmičenju tog renomea.

A redukovana obrada?

Kao i kod oranja i redukovana obrada ima svoje prednosti i nedostatke. Kao prednost se navode bolja kontrola zemljišne erozije, konzervacija vode i zemljišta i manja potrošnja goriva. Nedostaci su što se na ovakav način ne uništavaju korovi u dovoljnoj meri, ne smanjuje se brojnost štetnih insekata i zadržava se izvor inokuluma u i na zemljištu.


Foto prilog


Tagovi

Oranje Brazda Slobodan Radić Đorđe Dinjaški Orači Redukovana Obrada.


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."