Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SUMP
  • 06.10.2017. 10:15

Mladi privrednik u poljoprivredi

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) predstavilo je uspešne članove u želji da pokaže da se od poljoprivrede može živeti, kao i da motiviše mlade da ostanu na selu.

Foto: Verica Matić, Aleksandra Kekić
  • 651
  • 35
  • 0

Mladi poljoprivrednici imaju kapacitet i znanje da budu deo privrede, ali je veoma važno da imaju finansijsku podršku i da se udružuju, poruka je koja se mogla čuti na konferenciji pod nazivom "Mladi privrednik u poljoprivredi". Ona je održana u okviru prvog Sajma mladih poljoprivednika u Novom Sadu.

Novac kao prva prepreka

Aleksandar Milovanović, sekretar Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP), koje je organizator ovog događaja, istakao je da se mladi suočavaju sa mnogobrojnim teškoćama, a pre svega sa nedovoljno novca:

Milovanović: Motivišemo mlade

"Ideja konferencije je da se predstave poljoprivrednici koji su napravili uspeh u svom poslu i koji su konkurenti na tržištu. Želimo da pokažemo da se od poljoprivrede može živeti, kao i da motivišemo mlade da ostanu na selu".

Od povrća do briketa

Mladi poljoprivrednici su ovom prilikom predstavili svoje proizvode, način kako su postigli uspeh, kako su obezbedili sredstva, kao i sa kojim poteškoćama su se suočili. Tako su se čule priče vrtlara, proizvođača sremačkog kulena, inovatora u oblasti navodnjavanja.

Dragan Rajić (26) iz Novog Bečeja predstavio je brikete, koje proizvodi od žetvenih ostataka sa njive.

"Bavim se ratarskom proizvodnjom, a koristim sredstva Pokrajinskog sekretarijata za mlade do 40 godina. Dobio sam mašinu za briketiranje, pa prerađujem biomasu - briket za grejanje. Motiviše me želja za radom i za napredovanjem, a trenutno smo orijentisani na srpsko tržište. Zadovoljan sam radom SUMP-a, jer mi je mnogo pomogao", rekao je Rajić.

Više novca nego ikad za mlade

Pokrajina je ove godine obezbedila kreditne linije za mlade u poljoprivredi i to po prvi put. Namenjeno je 100 miliona dinara, a od 300 prijavljenih poljoprivrednika, njih 94 je potpisalo ugovore.

Radojević: Po prvi put novac za mlade

"Od toga je 44 mlađe od 25 godina, 44 su žene, a 25 je fakultetski obrazovano. Na republičkom nivou sličnim merama obuhvaćeno je 600 mladih poljoprivrednika. Povećali smo maksimalni iznos po poljoprivredniku i verujemo da je ova finansijska podrška važna da mladi ostanu na selu", rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, koji je najavio da će se od sledeće godine raditi i na finansiranju zadruga, pre svega skladišnih i prerađivačkih kapaciteta.

Važnost zadruga

Osim finansiranja, okupljeni su se složili da je veoma bitno i udruživanje. Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković rekao je da mladi ne bi trebalo da imaju predrasude kada je reč o zadrugarstvu, jer ono može da im pomogne da ostvare ambicije. Savetovao je da na taj način takođe lakše mogu da dođu do novca. Sa njim se složio i narodni poslanik Milija Miletić, koji se posebno osvrnuo na jugoistočnu Srbiju:

"Ovaj kraj je prvenstveno poznat po stočarstvu, ali je siromašan i kapaciteti su neiskorišteni. Trebalo bi da prepišemo neke od mera iz Pokrajine, kako bismo skrenuli pažnju i na mlade iz ovog dela Srbije, a pre svega na žene”.

Konkursi i kod Sekretarijata za privredu

Branislav Bandić, pomoćnik sekretara za privredu pozvao je poljoprivredike da konkurišu i u okviru poziva za mikro, mala i srednja preduzeća, napominjući da se finansiraju oprema, licence, sertifikati, softveri i repro materijal. Obezbeđuje se povraćaj od 50%, a jedan od uslova je da gazdinstvo postoji bar dve godine.

Sajam mladih poljoprivednika održava se još danss (6.10.) u Master hali Novosadskog sajma.

Foto: Verica Matić, Aleksandra Kekić


Foto prilog


Tagovi

Branislav Bandić Milan Novaković Milija Miletić Vuk Radojević Dragan Rajić Aleksandar Milovanović SUMP Sajam Mladi poljoprivrednici Subvencije Zadruge


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

SUMP

Gagarinova 16A, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 64 5693 777, e-mail: info@sump.rs web: http://sump.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao