Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 19.05.2022. 14:50
  • Novi Sad

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu vrata otvara u subotu

Ove godine svoju će ponudu na Novosadskom sajmu predstaviti preko 1.100 izlagača iz više od 20 zemalja svijeta, među kojima je Mađarska zemlja partner.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 660
  • 87
  • 0

Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, ove će godine biti oddržan od 21. do 27. svibnja na Novosadskom sajmu.

Na ovoj manifestaciji predstavit će se oko 1.100 izlagača, a kako kaže generalni direktor Sajma Slobodan Cvetković, svoju bogatu ponudu predstavit će preko 20 zemalja, od europskih do prekoatlanske Kube i afričkog Maroka. Bit će i mnogih noviteta.

"Najskuplji eksponat bit će kombajn marke Krone ITN grupe, čija je vrijednost 450.000 eura. Sajam će biti jedinstvena prilika, ne samo doći i razgledati, nego i zaključiti poslove, a strojeve koji budu izloženi odmah i rezervirati", kaže Cvetković, aludirajući na probleme u nabavi mehanizacije zbog korona krize.

U hali 3 bit će muzejski eksponati od motike do najsuvremenijih strojeva. Tradicionalno će biti organizirana izložba stoke, a i pčelari će imati svoj nastup. Ono što će mnogi željeti vidjeti, je najteži bik 89. sajma - Veliša od 1.700 kilograma, koji će u srpnju napuniti četiri godine, simentalske pasmine.

Mađarska - zemlja partner

Ovogodišnja zemlja prijatelj je Italija, a partner Mađarska, koja je posljednji put imala ovu titulu prije 12 godina.

"Mađarska je jedna od vodećih zemalja u regiji u sektoru poljoprivrede i Srbiju smatra važnim partnerom, što se pored političkih odnosa ogleda i u vanjsko-trgovinskoj razmjeni tijekom godina", rekao je veleposlanik Mađarske u Srbiji dr. Atila Pinter.

Ovogodišnji sajam donosi mnoge novitete

Tijekom šest dana sajma bit će organizirana predavanja i konferencije širokog spektra tema.

"S obzirom na ulogu i značaj poljoprivrednih potencijala i poljoprivrede generalno, zahvalni smo svima koji su dali doprinos da Sajam protekne uspješno", rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović, podsjećajući da je ministarstvo pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od prije tri godine i Izložbe genetskih potencijala.

Već višegodišnji zlatni sponzor Sajma poljoprivrede je kompanija Al Dahra koja je prije tri godine kupila imovinu PKB korporacije i uložila je oko 60 milijuna eura u unapređenje poslovanja.

"Cilj je da se kapaciteti povećaju. U planu nam je da u narednih četiri godine investiramo u navodnjavanje i drenažne sisteme 100 milijuna eura. Počeli smo uzgajati i neke ljekovite biljke, industrijsku konoplju i one koje će sigurno imati ozbiljnu budućnost", naveo je direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahre Predrag Klepić.

Pet strojeva za sretnike

Ono što možda i najviše privlači posjetitelje je nagradna igra u kojoj s kupljenim ulaznicama mogu osvojiti traktor ili neki od vrijednih priključnih strojeva. Na primjer, Agropanonka će pokloniti traktor Belarus 82. 1 kao i rasipač HMS-a.

"Sajam je najbitnija manifestacija za nas mehanizatore. Dugi smo niz godina darodavatelj i dosad smo poklonili 26 traktora. Ove godine smo proslavili 30 godina postojanja naše kompanije i iz tog razloga smo odlučili darivati dva stroja", kaže zamjenik generalnog direktora Agropanonke Aleksandar Švonja.

Pored njih, tu je i kompanija MBV.

Vrijedne nagrade očekuju sretne dobitnike

"Ove godine ćemo darivati Prskalicu Badilli od 600 litara i prikolicu Palazoglu, nosivosti 10 tona. Potrudili smo se da pokloni budu potpuno opremljeni, tako da će dobitnici zaista biti sretnici", ističe generalni direktor kompanije MBV Blagoje Milinković.

I kao treći darodatelj, kompanija KITE DOO poklanja traktor John Deere 5045D.

"Naša tvrtka ima zadatak dodatno pospješiti sve aktivnosti i podići posjećenost na nivo koji se očekuje", kaže izvršni direktor Đorđe Mišković.

Stiže i Orban?

Kako dalje napominje Cvetković, ovogodišnji će biti 85 posto sajma iz 2019. godine koji se smatra za najposjećeniji do sad. Također, očekuje se posjet mađarskog predsjednika Viktora Orbana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Organizatori podsjećaju da će na dan otvaranja, u subotu, 21. svibnja, Aula Novosadskog sajma biti zatvorena za prodaju ulaznica do 13 sati. Do tada posjetitelji mogu koristiti Teretni ulaz I i Teretni ulaz II iz ulice Branka Bajića i Ulaz između Hale 8 i Hale 9, u ulici Novosadskog sajma.


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Slobodan Cvetković Najteži bik Senad Mahmutović Atila Pinter


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]