Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martinci
  • 08.08.2017. 12:15

Krofnijada - podeljeno 1.500 krofni

Martinčani su veoma ponosni na ovu manifestacij, koja iz godine u godinu okupi veliki broj i učesnika, ali i gostiju. Iako je vreme radova u polju, kada je Krofnijada, sve je podređeno tom kolaču.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.680
  • 81
  • 0

Svako sremsko selo poznato je po nekoj manifestaciji. Šašinčani imaju Bostanijadu, lubenici u čast, u Kuzminu se organizuje Sajam svinja, u Krčedinu se organizuje Bućka, a u Martincima, selu u opštini Sremska Mitrovica održava se Krofnijada.

Ove godine, proteklog vikenda, održana je četvrti put. Martinčani su veoma ponosni na ovu manifestaciju koja iz godine u godinu okupi veliki broj i učesnika, ali i gostiju.

Krofni i igara

Iako je vreme radova u polju, kada je Krofnijada sve je podređeno tom kolaču, koji je i dalje, posebno za one starije, poslastica kojoj nema premca. Sve je počelo sremskim bukarama folklornog ansambla "Branko Radičević" iz Sremske Mitrovice.

I dok su učesnici na sceni svojim etno pesmama, komičnim recitacijama i veštim koracima sremskih igara uveseljavali meštane, članice Udruženja žena delile su im krofne, te je ugođaj bio još slađi. Da tako bude, pobrinuli su se organizatori, Omladinski klub Martinci i Udruženje zena, koje je ove godine ispeklo više od 1.500 krofni.

Predsednik Omladinskog kluba Martinci Danijel Mimić kaže da do pre četiri godine Martnci nisu imali nikakvu manifestaciju:

"Onda se rodila želja da organizujemo nešto naše, sremačko. Aktivirali smo omladinu i zajednički rešili da to bude Krofnijada. I kako sada stvari stoje, nismo pogrešili. Sve više je učesnika i gostiju, a iz godine u godinu delimo sve više krofni. Nadam se da će sledeće godine biti bolje nego ove, mada smo mi veoma zadovoljni i sa ovim brojem posetilaca".

Krofne vraćaju uspomene

Udruženje žena velika pomoć organizatoru

Kada se u jednom selu na ovakav način aktivira omladina, nema organizacije koja je neće podržati. Prve su održavanje Krofnijade podržale članice Udruženja zena iz Martinaca, kojima je ovo bila prilika da pokažu svoje umeće u pravljenju ove poslastice.

"Ja imam uigran tim žena koje su spremne da izdvoje svoje vreme i vredno rade za ovu našu manifestaciju. Prve godine su umesile 800 krofni, sada smo stigli do cifre od preko 1.500. Imamo dosta gostiju i danas i posle na večeri, tako da su žene danas ceo dan mesile na preko 40 stepeni. Naša pomoć omladinskom klubu je tu od prvog dana i od same ideje za organizovanje krofnijade. Krofne sa džemom od šljiva, posute šećerom, vraćaju nas u detinjstvo, kada je svaka kuća, ne samo u Martincima, nego u čitavom Sremu, nedeljom i nekim praznikom, obavezno kao poslasticu imala krofne", kaže predsednica Udruženja zena Martinci Svetlana Koplić.

Značajna pomoć Grada

Krofnijada iz godine u godinu dobija bogatiji program i veću pažnju mestana. Tome je doprinela i pomoć Grada, pre svega Agencije za ruralni razvoj. Ciji je pre svega afirmacija kulturno-umetničkog stvaralaštva na ovakim manifestacijama.

"Grad je stao iza ove Krofnijade pre svega organizaciono, logistički i tehnički. Nastavićemo tako i narednih godina, kako bi ona postala tradicionalna. Nadamo se da će trajati još mnogo godina”, kaže Petar Samardžić, direktor Agencije.

Ova manifestacija ispunila je očekivanja i organizatora, ali i meštana koji su im i ovoga puta pružili veliku pomoć. Tako mora da bi se uspelo, kažu Martinčani i već sada se pripremaju za sledeću, petu Krofnijadu. Posle slave krofni, toj sremskoj poslastici, vratili su se uobičajenom životu i poljskim radovima, jer od poljoprivrede živi čitavo selo.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Krofnijada Srem Martinci Sremska Mitrovica Kolač Poslastica Radovi Polje Agencija za ruralni razvoj Martinčani Udruženje žena Omaldinski klub Manifestacija Krofna


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".