Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobasičarstvo
  • 12.01.2019. 09:30

Koba(j)sicom u Evropu - slogan Festivala kobasice u Bravskom

Ovaj gastronomski događaj, koji je i zabavno -takmičarskog karaktera, i ove godine okuplja, već tradicionalno, učesnike iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, koji će predstaviti domaće proizvode, tačnije kobasice sa različitim ukusima.

Foto: Bigstockphoto/Yanosh Nemesh
  • 306
  • 10
  • 0

Četvrti po redu Festival kobasice pod sloganom – Koba(j)sicom u Evropu, održaće se 26. januara ove godine u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca u BiH, u organizaciji Udruženja građana Ruralni razvoj - Drinić.

Dejan Prošić, predsednik Upravnog odbora UG Ruralni razvoj, rekao je da je cilj ove manifestacije afirmacija prirodnog i domaćeg proizvoda, kao i održiv ruralni razvoj.

"Gastronomski događaj, koji je i zabavno-karaktera, i ove godine okuplja, već tradicionalno, učesnike iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, koji će predstaviti domaće proizvode, tačnije kobasice sa različitim ukusima", istakao je Prošić.

Centralni događaj - izbor najbolje kobasice

On dodaje da festival počinje tačno u podne, kada će četiri ekipe izvesti performans i prikazati kako se prave domaće kobasice, koje su namenjene za degustaciju učesnika i posetilaca.

Pored toga, na festivalu će biti izložene fermentisane kobasice, proizvedene po domaćoj, tradicionalnoj recepturi, a koje ulaze u takmičarski deo.

Prošić pojašnjava da centralni događaj - izbor najkvalitetnije, najukusnije i najbolje fermentisane kobasice, počinje u 15 sati, a prikupljene su i novčane nagrade za prva tri mesta.

Kobasice za svačiji ukus

Domaćin ovog Festivala biće ugostiteljski objekat Dijana u Bravskom, gde je prošle godine održana treća po redu kobasicijada pod sloganom - "Kobasicom u Evropu". Na prošlogodišnjem festivalu učestvovalo je ukupno 28 ekipa iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Pored takmičara, ovaj gastronomski festival okupio je i brojne gurmane iz raznih delova BiH, koji su uživali u domaćim kobasicama, kojih je bilo za svačiji ukus - paprene, manje ili više ljute, konjske, juneće, svinjske ili od divljači. Pobednik prošlogodišnje kobasicijade bio je Dejan Kecman zvani Kapara iz Drinića.

Kobasičarstvo kao dodatni prihod

Festival kobasice u Bravskom pokrenut je 2015. godine u ugostiteljskom objektu Dijana na inicijativu nekoliko entuzijasta, s obzirom na to da su domaće kobasice, jedan od najpoznatijih gastronomskih specijaliteta petrovačkog kraja.

Cilj im je bio da se razvije kobasičarstvo, što može biti dodatni prihod malim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i jačanje i afirmacija ruralnih područja. Dugoročni cilj im je stvaranje brenda  "Grmečka kobasica" koja bi postala prepoznatljiva ne samo u BiH, već i šire, čime bi pomogli malim poljoprivrednim gazdinstvima.

Na prošlogodišnjem festivalu bila su predstavljena i druga tradicionalna jela petrovačkog kraja, poput domaćih pita i pečenja, a u ponudi je bila i neizježna domaća rakija.


Tagovi

Kobasicijada Bravsko Bosanski Petrovac Dejan Prošić Dejan Kecman Fermentisana kobasica


Autorka

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikolog sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima. Velika zaljubljenica u prirodu i lekovito bilje. Uživa da fotografiše svet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.