Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani pčelara
  • 29.03.2016. 18:00

Kamenovo se priprema za 25. susret pčelara

Na putu Požarevac - Petrovac na Mlavi nalazi se selo Kamenovo - selo pčelara, u kojem se svake godine održava najpoznatija manifestacija posvećena pčelarstvu - Dani mlavsko- homoljskih pčelara, koja će se ove godine održati 25. put.

  • 4.906
  • 180
  • 0

U organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Društva pčelara "Mlava" iz Petrovca na Mlavi, Mesne zajednice sela Kamenovo, a u saradnji s Agrarnim fondom opštine Petrovac na Mlavi održaće se XXV manifestacija "Dani mlavsko-homoljskih pčelara". Ovogodišnja manifestacija održaće se 2. i 3. aprila pod pokroviteljstvom opština Petrovac na Mlavi. Na dvodnevnoj manifestaciji pčelari i zainteresovani posetioci će moći da vide i kupe pribor i opremu za pčelarstvo, kao i sve vrste pčelinjih proizvoda.

Kamenovo pčelarsko selo poznato od srednjeg veka

Kamenovo - selo pčelara
Kamenovo - selo pčelara

Kamenovo je prestonica pčelara Srbije, jedno od 33 sela u opštini Petrovac na Mlavi. Decenijama je poznato po pčelarstvu koje predstavlja glavni izvor prihoda za veliki broj domaćinstava. U ovom selu tradicija pčelarenja datira još iz 14 veka. Prvo umeće u gajenju pčela u selo doneli su monasi manastira Vitovnica. Postoji ukupno 3.000 pčelinjih društava, na svakog stanovnika sela dolaze 2-3 košnice. Godišnje se u Kamenovu proizvede 150 tona meda, što je 5 odsto ukupne proizvodnje meda u Srbiji. Blizu 50 odsto matičnog mleča proizvedenog u Srbiji potiče iz Kamenova.

Spomenik pčeli u centru Kamenova

Spomenik pčeli
Spomenik pčeli

Mnogim pčelarima i stanovništvu u Srbiji, Evropi i svetu nije dovoljno poznat podatak da je u Kamenovu, u čast pčeli, podignut spomenik jedinstven u Evropi, jedini u Srbiji i drugi u svetu. Ovakav spomenik u čast pčeli postoji samo u Japanu, koji je prvi postavljen. Napravljen je u bronzi. Idejni tvorac spoemenika pčeli je pčelar Miroslav Ljubomirović iz Kamenova, a podignut je 1998. godine. Spomenik je bio rad akademskog vajara Janka Lalića, poznatog arhitetka iz homojlskog nasejla Laznice, kod Zagubice, a bio je ukraden 2011. godine. Nakon toga se došlo do rešenja da se ponovo podigne spomenik pčeli pa se pristupilo prikupljanju novca za tu manenu. Svojim prilozima su pomogli pčelari iz Srbije, Republike Srpske, Slovenije i Hrvatske. Drugi spomenik napravljen je ponovo u bronzi i potpuno identičan prvom, uradio ga je vajar Dragiša Milošević iz Petrovca na Mlavi. Spomenik je otkriven aprila meseca 2012. godine.

Velika posećenost pčelara iz Srbije i zemalja regiona

Kao i prethodnih godina, očekuje se dolazak velikog broja pčelara i proizvođača pribora iz svih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije. Za dva dana koliko traje manifestacija, okupi se blizu 10.000 posetilaca. Na jednom mestu izlažu pčelari opremu i pribor, a u domu kulture predviđena su predavanja poznatih stručnjaka iz oblasti pčelarstva. Okrugli sto je prilika da se aktualizuju problemi u pčelarstvu, a organizovan je i obilazak pčelinjaka u domaćinstvima u Kamenovu. Ovom manifestacijom obeležava se početak nove pčelarske sezone.

Foto:bigstockphotos.com;Photozi


Tagovi

Kamenovo Petrovac na Mlavi Pčelari Miroslav Ljubomirović Janko Lalić Dragiša Milošević SPOS Društvo pčelara Mlava


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]