Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinfest 2020
  • 06.07.2020. 14:50
  • Zadarska, Benkovac

I bez vlastitog vinograda šampioni Festivala vina srednje i sjeverne Dalmacije!

Otkupljujem grožđe s najboljih položaja, kaže Trifun Poljak Grand prix šampion Vinfesta. Imamo vinograde u najmu i kooperante s kojima dobro surađujemo. Mi dobijemo kvalitetu, a njima jamčimo siguran otkup, govore i braća Fiolić, osvajači šampionskih titula za Maraštinu. Kako postati uspješan vinar i bez vlastitog vinograda?

Foto: Velimir Brkić/Zadarski list
  • 489
  • 114
  • 0

Jedanaesti festival vina srednje i sjeverne Dalmacije “Vinfest Benkovac 2020” protekao je bez svečane večere i bez stand up komičara. Osim benkovačkog gradonačelnika Tomislava Glavića i njegovog zamjenika Tomislava Klarice nije bilo ni poličara s “viših razina”, a po prvi put dodijeljena su Velika zlata.

Održanog u dojmljivom ambijentu Kaštela Benković, neki će pamtiti i po tome što su vlasnici šampionskih vina i dvojica koji ne posjeduju vlastite vinograde.

Grand prix Trifunu Poljaku, dvije titule šampiona braći Fiolić

Prvo, osvajač Grand prixa, znači apsolutni šampion je crno vino Couvee “Trifun” (mješavina sorti Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah berba 2015.) proizvođača vinarije Poljak, vlasnika Trifuna Poljaka iz Dikla, naselja u gradu Zadru. S 91 bodom, “Trifun” je ujedno i šampion pakovina odnosno crnih vina na tržištu.

Dvostruku šampionsku titulu u kategoriji bijelih vina osvojila je "Maraština Sur lie" (Maraština, 2018.) – Vina Fiolić u vlasništvu braće Maria i Daria Fiolića. Najprije kao najbolje bijelo na tržištu (Maraština sur lie), ali i kao najbolje (svježa Maraština 2019.) u kategoriji autohtone sorte Maraština, koja se kao i Plavina, zasebno ocjenjuju s ciljem njihove (re)afirmacije na području srednje i, posebno, sjeverne Dalmacije gdje su nekada bile najzastupljenije sorte.

“Znam da ima onih koji iza leđa govore: Neš ti šampiona vina bez vinograda”, kaže Trifun Poljak, koji ima spreman odgovor na takve, nerijetko i zlurade primjedbe. “Da bi bio uspješan nije nužno imati vlastiti vinograd, ali je nužno da je grožđe kvalitetno”, dodaje Poljak. O vinarstvu i podrumarstvu educirao se u Švicarskoj gdje je niz godina bio uspješan građevinski poduzetnik i ugostitelj, a kad se sa suprugom Marijom vratio, u Diklu kod Zadra je sagradio vilu s apartmanima i velikim podrumom gdje je prije 12 godina počeo proizvoditi vino. Najprije onako za sebe, obitelj i prijatelje, a poslije sve ozbiljnije.

U međuvremenu je završio i tečaj za vinogradara i vinara, upijao savjete struke i već na svom prvom natjecanju 2011. na Međunarodnoj manifestaciji Sabatina u Zadru osvojio dvije medalje. Zlatnu za Merlot i srebrnu za Cabernet souvignon. Niz se nastavio, osnovao je i tvrtku Poljak Vina, planirao podignuti vinograde, ali je odustao. Zašto?

Grožđe s najboljih položaja otkupljuju od kooperanata

"Prvo, najbolje pozicije su već zauzete. Drugo, moje godine. Podizati vinograd sa 66 godina nama smisla dok je glavnina obitelji, kćerka Žana i sin Dejan sa svojim obiteljima (još) u Švicarskoj. Treće i najbitnije: vino proizvodim od grožđa s najboljih položaja koje, uvažavajući kriterije struke i pod mojom paskom, uzgajaju uzorni vinogradari” otkriva Trifun i dodaje: “Nigdje na svijetu nema takvih položaja kao kod nas u Sjevernoj Dalmaciji, posebno u Benkovačko-stankovačkom vinogorju gdje nema posolice koja šteti grožđu. Naš areal i klima omogućavaju iznimnu kakvoću grožđa s idealnim omjerima sladora i kiseline. Sve na prirodan način", pojašnjava Poljak, koji je u međuvremenu osvojio dvije šampionske titule i više od 80 zlatnih medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Sličnu priču čuli smo i od braće Daria i Maria Fiolića vlasnika tvrtke Tantum koja proizvodi i voćne likere. “Nemamo vlastiti, ali imamo vinograde u najmu. Oni su u Ravnim kotarima, u Vukšiću, Stankovcima, Smilčiću, Tinju i Nadinu, znači na najkvalitetnijim položajima u zadarskom zaleđu. Odlično surađujemo s vinogradarima koji imaju siguran otkup kod nas, a mi tijekom godine sudjelujemo u donošenju važnih odluka u nasadu. Kada dobijemo kvalitetno grožđe nastojimo od njega napraviti vrhunska vina u čemu i uspijevamo”, govore Fiolići.

Oni su kao i Poljak, umjesto u podizanje vinograda, uložili u vinarije, u opremu i tehnologiju, kušaonice, marketing. Uostalom, ne otkupljuju samo oni grožđe, rade to i veliki vinari kao Šibenska vinarija Vinoplod, Iločki podrumi koji, primjerice, otkupe od (malih) i do milijun kilograma graševine, tu je Badel… i da više ne nabrajamo. U Francuskoj se 80-tih godina pojavio cijeli pokret nazvan “Degarra” (vina iz garaža) gdje su tamošnji vinoljupci počeli otkupljivati i sami proizvoditi vrhunska vina u malim količinama kao odgovor na monopol velikih podruma i njihova “vrhunska” vina koja su imala iste takve  cijene.

 

U cijeloj ovoj priči logika je jednostavna:  Što je više malih i velikih proizvođača to je veća šansa vinogradarima da prodaju svoje grožđe. Pitanje je samo kome će ga prodati od ovogodišnje berbe, kad, zbog korone, imaju “krizu punih bačava”. No, to je tema za neku drugu priču.

Najbolja od najboljih vina u 11 godina

Vratimo se na kraju ove još malo na Vinfest. Osim Poljaka i Fiolića još je šampiona. Oni imaju vlastite vinograde. U kategoriji crnih vina u postupku proizvodnje to je “Merlot” Vinarije Škaulj - OPG Šime Škaulj iz Nadina, a u kategoriji bijelih vina u postupku proizvodnje “Pošip” Pošip (Pošip, 2019.) – Diadora Eko d.o.o., Zdravka Žuže iz Podgradine.

U kategoriji vina od autohtonih sorti najbolja je Plavina OPG Radislava Ivaneže.

“Kada bi se po kvaliteti vina sumiralo svih jedanaest godina Vinfesta onda se može ustvrditi - ovo je najbolja od najboljih godina” ocjena je prof. dr. sc. Ivane Alpeze, predsjednice Ocjenjivačke komisije. Na pitanje što on kaže  na primjedbe da "šampioni nisu proizvođači jer nemaju vinograde" predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije  Tomislav Glavić kaže: "Pa na Vinfestu kao i na drugim manifestacijama ne ocijenjuje se tko ima, a tko nema vinograd. Ocijenjuje se kvaliteta vina",  poručio je Glavić. 

Tim njegovim riječima   i završavamo ovaj raport s Festivala vina sjeverne i srednje Dalmacije Vinfest 2020 u Benkovcu. Ako smo donekle pojasnili dvojbe i prijepore u svezi relacija vinogradar-vinar, tim bolje za dobre vinogradare kao i za uspješne vinare.


Fotoprilog


Tagovi

Vinfest 2020 Grand prix Trifun Poljak Maraština Dario i Mario Fiolić Šampioni Prof.dr. sc. Ivana Alpeza


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]