Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradačački sajam
  • 17.06.2019. 18:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Hašim Šabanović: Partneri ovogodišnjeg Gradačačkog sajma dolaze iz Hrvatske

Ove godine sajam se održava po 46-ti puta u periodu od 28.08. do 31.08.2019. godine. Kao i svake godine, sajam će okupiti veliki broj izlagača iz BiH i inozemstva. Iz godine u godinu je sve veći i bogatiji, a takav će biti i ovaj 46. sajam, najavljuje Hašim Šabanović, prvi čovjek Sajma šljive u Gradačcu,

Foto: Gradačački sajam
  • 596
  • 92
  • 0

Sajam šljive u Gradačcu jedinstven je sajam poljoprivrede u susjednoj Bosni i Hercegovini, ali i u regiji. Ovaj je sajam u pet desetljeća postojanja sačuvao prisnu atmosferu i neraskidivu vezu grada i sajmišta, njegovih stanovnika, posjetitelja i izlagača. Ovaj sajam već dugi niz godina nije posvećen samo šljivi po kojem je taj kraj nadaleko poznat. Dapače, svoje su mjesto na njemu našli i drugi sektori u poljoprivredi, a velik se značaj daje savjetovanjima o najnovijim znanstvenim dostignućima i primjeni novih tehnologija.

Tim je povodom, Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma u intervjuu za Agroklub otkrio što nas očekuje na četiri dana sajmovanja krajem kolovoza u Gradačcu. 

Sajam šljive iz godine u godinu je bogatiji. Prijave izlagača su krenule. Kakva su vaša očekivanja od ovogodišnjeg sajma?

Ove godine sajam se održava po 46-ti puta u periodu od 28.08. do 31.08. 2019. godine. Kao i svake godine, sajam će okupiti veliki broj izlagača iz BiH i inozemstva. Iz godine u godinu je sve veći i bogatiji, a takav će biti i ovaj 46. sajam.

Čitav grad živi Sajam šljiva 

Kada se govori o izlagačima iz inozemstva, o kojim je zemljama i granama poljoprivrede riječ?

Na sajmu će sudjelovati izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, iz svih zemalja u okruženju kao i iz EU. Predstavit će se izlagači iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, zaštitnih sredstava, ambalaže, mehanizacije kao i svi drugi koji su vezani za agrar.

Partneri ovogodišnjeg sajma su Grad Zagreb sa Obrtničkom komorom Grada Zagreba kao i Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske sa Hrvatskom gospodarskom komorom.

Ocjena kvalitete proizvoda i ocjena rakije

Velik naglasak stavljate na savjetovanje o najnovijim znanstvenim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Koliko su danas voćari i drugi poljoprivredni proizvođači upoznati i koliko se zanimaju za najnovije tehnologije u poljoprivredi?

Kao i svake godine, bit će organizirana znanstveno stručna predavanja iz poljoprivrede, paneli i okrugli stolovi, a teme će biti isključivo vezane za voćarstvo i upoznavanje poljoprivrednika s novim tehnologijama u poljoprivredi.

Danas se sve više govori o brendiranju domaćih, autohtonih proizvoda, starih sorti, tu je i brend "BH šljiva" te ocjenjivanje rakija koje su sve više tražene i izvan granica Bosne i Hercegovine. Gdje vidite najviše potencijala kada je riječ o izvozu? Koje se aktivnosti u tom smjeru provode?

Gradačac je poznat kao voćarski kraj, gdje najviše gravitira šljiva, autohtone sorte svih vrsta voća i brend smo "BH šljive". Također, i ove godine na sajmu će se vršiti ocjena kvalitete proizvoda kao i ocjena rakije i dodijelit će se medalje Gradačačkog sajma. Gradačac svoje proizvode od voća kao i samu šljivu, već duži niz godina izvozi na EU tržište.

Proizvodi od šljive i drugog voća našli su svoj put do EU tržišta

Malo se pažnje posvećuje suhoj šljivi, ali i pčelarstvu

Velik je potencijal u izvozu suhe šljive. Može li se reći da se sve više voćara okreće ovom vidu prerade? Na kojem tržištu postoji najveći interes za suhe šljive? Jesu li proizvođači spremni da zadovolje ta tržišta?

Nažalost, moram istaknuti da bh voćari jako malo posvećuju pažnju suhoj šljivi, koja je jako tražena na tržištu van BiH-a.

S obzirom na malu količinu osušene šljive, nismo u mogućnosti zadovoljiti tržište. Tu postoje problemi oko nabavke sušara kao i samog pakiranja s obzirom da tržište zahtijeva malo pakiranje, kao i šljive bez koštica, što iziskuje i velika ulaganja.

Sajam šljive u Gradačcu - spoj tradicije, gostoprimstva i najnovijih dostignuća

U sklopu Sajma šljiva održava se i 2. Sajam pčelarstva. Kako komentirate stanje u ovom sektoru u BiH?

U sklopu ovogodišnjeg sajma, održati će se i 2. sajam pčelarstva koji će okupiti pčelare iz zemalja okruženja, gdje će se razmjeniti iskustva u pčelarenju. Također će cijelo vrijeme ovoga sajma biti predavanja iz ovoga sektora, gdje će sudjelovati profesori s više fakulteta kao što su Sarajevo, Beograd, Skoplje, Ljubljana, Novi Sad, Banja Luka i drugi.

Pčelarstvo je u teškoj situaciji zbog slabog poticaja od države i pojavom uvoznog meda na tržištu BiH-a, koji je jeftiniji, ali nekvalitetniji.

Koji su planovi Gradačačkog sajma u narednim godinama?

Firma Gradačački sajam svakako planira unapređenje sajma, kako po sadržaju tako i po izložbenom kapacitetu. Radimo na poboljšanju kvalitete pružanja usluga našim izlagačima u smislu izložbenog prostora kao i samog boravka u našem gradu.


Tagovi

Gradačački sajam Sajam Šljive 2019 Hašim Šabanović Partneri BH šljiva Suha šljiva Izvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P