Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sarajevo Halal Fair
  • 30.09.2019. 13:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Halal hranu bi moglo prihvatiti još 5,6 milijardi potrošača

BiH sa svojim tradicionalnim, verskim i resursnim mogućnostima u proizvodnji ima izuzetno dobar potencijal za razvoj halal industrije. Trenutno u BiH halal sertifikat poseduje 101 kompanija koje proizvode 5.411 halal proizvoda sa godišnjim prihodima od 2,4 milijarde KM (oko 1,4 milijarde dinara).

Foto: Adi Pašalić
  • 121
  • 4
  • 0

Šta je halal hrana ili halal proizvod ? "Halal" je arapska reč koja u prevodu znači "nešto što je dozvoljeno". Halal hrana ili bilo koji drugi proizvod, a ne mora biti striktno prehrambeni, znači da je nastao u skladu sa muslimanskim tradicionalnim šerijetskim načelima, koja podrazumevaju da takva hrana ili proizvod ne sadrže sastojke koji su zabranjeni u upotrebi poput: svinjetine, alkohola, mesa životinja štetočina, grabljivica, reptila, svih otrovnih i opasnih morskih životinja.

Osim što sastojci moraju biti dozvoljeni, halal standard propisuje i nalaže da celokupan sistem proizvodnje ni u jednom segmentu ne sme doći u dodir sa nedozvoljenim sastojcima, odnosno i sirovina za preradu mora imati halal poreklo kao i radnje poput hranjenja životinja, načina klanja i iskrvarenja, klaničke obrade i pakovanja. 

Primer "halal bifteka u sosu od gljiva"

Sve više popularni halal restorani u svetu uz narudžbu nekih od specijaliteta na zahtev kupca ili mušterije dostavljaju i deklaraciju o poreklu svih sastojaka hrane, što je već u prerađivačkoj industriji praksa stavljanjem deklaracijske oznake na ambalaži. Uz naručeni halal biftek u sosu od gljiva moguće je dobiti sve informacije, a one su ujedno načela i standardi halal proizvoda.

Prvo što je značajno je gde je hranjena, kojom hranom (stočna hrana mora biti u skladu sa halal standardom), na koji način je zaklana, i kako je obrađeno meso krave od koje je nastao biftek iz restorana. Zatim ima li nedozvoljenih aditiva i komponenti u sosu od gljiva, jesu li gljive tretirane halal preparatima, da li su začini sa halal sertifikatom i jesu li se ispoštovali svi šerijetski principi tokom pripreme jela. Sve te procedure obuhvata pojam halal hrane.

Posetioci su na licu mesta mogli videti sve o pripremi halal hrane

U okviru tih procedura moraju da se ispoštuju dva osnovna kriterijuma - da je poznato poreklo za svaki sastojak koji je korišćen, i drugi kriterijum je da proizvod mora zadovoljiti sve druge karakteristike za sigurno konzumiranje u smislu zdravstvene ispravnosti i neškodljivosti.

Malezija kolevka halal proizvoda

Trenutno u 44 zemlje sveta, sa više od 1,3 milijarde konzumenata zakonska regulativa nalaže da prehrambeni artikli moraju imati halal sertifikat. Osim prehrambenih artikala, halal proizvodi mogu biti kozmetika, lekovi, ili bilo koji drugi predmeti za opštu upotrebu.

Ko potvrđuje da li je neki proizvod ili hrana halal? Procedura je ista u svim zemljama, halal kvalitet može isključivo i jedino potvrditi Islamska zajednica ili ovlašćena sertifikacijska kuća, ovlašćena od strane Islamske zajednice. U BiH za te poslove je ovlašćena Agencija za sertifikovanje halal kvaliteta, dok je glavno sedište svetskog Halal foruma u Maleziji, zemlji sa najbržom rastućom halal industrijom, gde je prvobitno halal standard i implementiran u prerađivačkoj industriji mesa.

BiH ima potencijal za razvoj halal industrije

Jedna od uvodnih poruka na ovogodišnjem međunarodnom "Sarajevo Halal sajmu" je ujedno i smernica prema izvanrednim prilikama za rast ekonomije u segmentu halal industrije. Predviđa se da će se tržište halal hrane konstantno širiti, te da će ga pored tradicionalnih muslimanskih tržišta prihvatiti i ostalih 5,6 milijardi potrošača, što otvara mnoge šanse, nova tržišta i priliku za rast celokupne ekonomije države.

Amer Bukvić predsednik Uprave BBI banke organizatora ovogodišnjeg sajma uvereno i sa dosta motivisanih poruka ukazao je na samom otvaranju da BiH zaslužuje da bude centar Evrope u halal proizvodnji.  BiH sa svojim tradicionalnim, verskim i resursnim mogućnostima u proizvodnji ima izuzetno dobar potencijal za razvoj halal industrije. Trenutno u BiH halal sertifikat poseduje 101 kompanija koje proizvode 5.411 halal proizvoda sa godišnjim prihodima od 2,4 milijarde KM (oko 1,4 milijarde dinara). BiH je prva zemlja u Evropi i druga u svetu koja je napravila i registrovala Halal standard 2017. godine koji su preuzele i implementiraju kompanije iz Hrvatske i Makedonije.

BiH zaslužuje biti centar Evrope u halal proizvodnji, istakao je Amer Bukvić, predsednik Uprave BBI banke

Obzirom da imamo jako dobar uređen sistem halal sertifikovanja u BiH, sa jako dobro razrađenom šemom i iskustvom koje posedujemo, pruža nam dobru priliku da postanemo regionalni centar sertifikovanja i razvoja halala u Evropi, jedna je od poruka tokom obraćanja medijima i Damira Alihodžića direktora Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta u BiH.

"Sarajevo Halal fair 2019" otvorio vrata bliskoistočnog i azijskog tržišta

Od svečane večere za goste i dobrodošlice u sarajevskoj Većnici pa sve do ceremonije zatvaranja ovogodišnjeg Sarajevo Halal sajma u svakom segmentu razgovora o halal industriji kroz mnogobrojne panel diskusije i sastanke, prvenstveno domaćim kompanijama nudile su se mnoge mogućnosti i šanse za uspostavljanje poslovnih saradnji u halal proizvodnji. Impozantan je broj visokih delagacija i broja privrednika koji su službeno bili u poseti Sarajevu i Sajmu, preko 1.000 zainteresovanih delegacija, privrednika, predstavnika kompanija obeležilo je ovogodišnji Sajam, a prednjačile su delegacije i gosti iz Malezije, Saudijske Arabije i Turske.

Iz organizacionog odbora nisu krili zadovoljstvo sklopljenim ugovorima, organizacijom i visokom nivou profesionalnosti. Članica organizacionog odbora Edina Hasečić posebno je istakla: "Ne trebamo govoriti o velikom broju delegacija, nego su nam mnogo značajni pojedinačni učesnici, proizvođači halal proizvoda i vršioci halal usluga i svi koji su pronašli svoj interes u ovogodišnjem sajmu u smislu poboljšanja poslovanja kroz bankarske sisteme, pronalska novih tržišta i svakako potrošači, gde posebno želimo povećati svest o halal proizvodima. Čini se, a i većina domaćih izlagača je potvrdilo veliko interesovanje mnogih kompanija iz Malezije, Indonezije, UAE-a i Saudijske Arabije za izvoz halal svežeg mesa iz BiH."

Potpisani višemilionski ugovori

Skup od 108 izlagača, 56 domaćih i 52 strana u sportskom centru Skenderija rezultirao je potpisivanjem višemilionskih ugovora. Prvi dan Sajma svečanom potpisivanju prisustvovali su Rusmir Hrvić predsednik Uprave "AS GROUP" i direktor "Abd Aziz Bin Rahim" iz malezijske kompanije "Perk Halal Corporation Sdn Bhd" gde je potpisan Memorandum o razumevanju. Potpisanim memorandumom se ugovara da će u roku od 60 dana biti potpisan ugovor o početnoj investiciji od 20 miliona evra u proizvodnju piletine i jaja u pogonima Agrokomerca.

Potpisani su višemilionski ugovori 

Drugi Memorandum o razumevanju potpisan je isti dan i vredan je pet miliona KM (oko 2.900.000 dinara), a potpisali su ga Enver Avdić, direktor bosanskohercegovačke kompanije "Esof Esof" i "KairulAzman", generalni menadžer malezijske kompanije "Marrybrown", lanac sertifikovanih restorana brze hrane sa 138 lokacija u Maleziji.

Da halal industrija postaje sve popularnija govore brojke o potrošačima, ali i brojke sertifikovanih halal kompanija, paralelno sa rastom halal industrije podiže se svest i spoznaja šta je ustvari halal hrana, a već u decembru mesecu ove godine po uzoru na Sarajevo ista manifestacija se organizuje u Londonu, "London Halal exhibition".


Tagovi

Halal Sarajevo Halal fair Hrana Potencijal Amer Bukvić Potpisani ugovori Sarajevo Sertifikat


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.


Partner

Sarajevo Halal Fair

Trg djece Sarajeva 1, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel: +387 33 275 519, e-mail: info@sarajevohalalfair.com web: https://www.sarajevohalalfair.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]