Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Futog
  • 29.10.2015. 18:00

Futoška kupusijada - posvećena autohtonoj sorti

Kupusu u čast, ovog vikenda, petak 30. i subota 31. oktobra, održaće se još jedna, 16. Kupusijada u centru Futoga.

  • 140
  • 3
  • 0

Kupusu u čast, ovog vikenda, petak 30. i subota 31. oktobra, održaće se još jedna, 16. Kupusijada u centru Futoga. Ova tradicionalna manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a za organizaciju su se pobrinuli: Mesna zajednica Futog, KC "Mladost", Udruženje "Futoški kupus", Poljoprivredna škola sa Domom učenika i osnovne škole "Miroslav Antić" i "Desanka Maksimović".

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović istakao je kako ova tradicionalna kulturno-privredna manifestacija zaslužuje poštovanje, jer svake godine obiluje različitim sadržajima i privlači veliki broj sugrađana.

Naime, ovo nije obična kupusijada poput mnogih drugih na kojima se predstavljaju razne vrste hibridnih sorti. Po čemu je onda posebna? Reč je o kupusijadi posvećenoj isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Predsednik Udruženja Futoški kupus, Goran Pauča, podsetio je da će posetioci za vreme Kupusijade imati priliku da uživaju u specijalitetima od kupusa, sretnu se sa proizvođačima iz svih regiona Srbije i da se upoznaju sa tradicionalnim proizvodima, a na stručnim skupovima govoriće se o tome šta bi trebalo da se uradi kako bi se očuvala tradicija seoskih regiona.

U okviru ovogodišnje Futoške kupusijade biće upriličen 6. Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije. Drugog dana u centru Futoga održaće se i Izložba pod nazivom "Riznica ukusa" gde će se predstaviti proizvodi koji su mapirani u okviru projekta "Terra Madre Srbije" Slow Food pokreta. Ovom manifestacijom organizatori žele da se osvrnu na dugu tradiciju čuvenog Futoškog vašara, koji je kroz vekove predstavljao mesto susreta različitih kultura.


Izvori

Udruženje Futoški kupus


Tagovi

Futoška kupusijada Goran Pauča Udruženje Futoški kupus Autohtona sorta Aleksandar Petrović Stručni skup Terra Madre Srbije Riznica ukusa Slow Food Tradicionalni proizvodi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u