Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 22.05.2018. 10:30

85. Međunarodni poljoprivredni sajam okupio oko 140.000 posetilaca

Izložba poljoprivredne mehanizacije stanardno dobra, napredak izložbe stoke. Dobar festival vina. Unaprediti prerađivačko-prehrambeni deo.

Foto: Đorđe Simović
  • 555
  • 25
  • 0

Nakon 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma uglavnom se u medijima mogu videti/čuti/pročitati podaci sa završne konferencije za novinare, koje je saopštio generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković - gotovo 140.000 posetilaca, 1.500 izlagača iz 60 zemalja. On je i u najavi sajma rekao da su ove godine, u odnosu na lane, na Poljoprivrednom sajmu prodali 10 % više "kvadrata" i da u tom segmentu sajam ima konstantan rast u poslednje četiri godine. Sve navedeno govori u prilog da menadžment Novosadskog sajma, kao sajamska kuća kojoj je Poljoprivredni sajam najznačajnija manifestacija, može biti zadovoljan učinkom. Ali da zavirimo "ispod haube".

Promena termina

Zbog Evropskog prvenstva u karateu i ograničenih smeštajnih kapaciteta novosadskih hotela, sajam nije počeo kao i što je uobičajeno u subotu, već u utorak. Prva tri dana sajma, u utorak, sredu i četvrtak su uglavnom "ispucani" najvažniji poslovni događaji u Kongresnom centru i na štandovima izlagača, a sve je krunisano sa Večeri šampiona. Nagradu je dobio i Agroklub.

Najbolji u Agrobiznisu - Agroklub odneo nagradu za medijski doprinos

Porodični dan, kada je cela familija mogla da uđe na sajam sa jednom kupljenom ulaznicom, pomeren je sa vikenda na petak što je dobrim delom amortizovalo gužvu. Ponedeljak je ostao kolateral, kada su izlagači već u ranim poslepodnevnim satima polako počeli sa pakovanjem štandova. Uglavnom, iz menadžmenta Novosadskog sajma ne kriju zadovoljstvo rezultatima promene termina a, još nezvanično, se može čuti da bi ovaj model mogao biti zadržan i naredne godine.

Kongresni centar i sajam vina

Kada je reč o dešavanjima u kongresnom centru, uočljivo je da ih je ove godine bilo manje no obično, a da je dobar deo njih bio u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Manje događaja su organizovale kompanije.

Verovatno će u sećanju ostati stručni skupovi "Digitalizacija u poljoprivredi", koji je organizovala ambasada Francuske, itaijanska agencija ICE o mašinama u voćarstvu, konferencija o novitetima i trendovima osiguranja u svetu kao i ona o IPARDU, koju je upriličilo Ministarstvo poljoprivrede. Ekonomski novinar Živan Lazić, čije se analize i recenzije s pažnjom prate u regionu, pozitivno ocenjuje i konferenciju Agro B2B, gde se kroz direktnu komunikaciju sklapaju novi poslovni aranžmani.

Ostaje žal iz prethodnih godina što ovim skupovima ne prisustvuje više poljoprivrednika, pa izazov kako ih animirati ostaje organizatorima u amanet.

Festival vina
Prolećni festival vina održan je u petak i subotu

Konferencije u kongresnom centru "nasledio" je prvi Prolećni festival vina. Ova manifestacija zaslužuje sve pohvale. Lična sugestija da uz nekoliko pratećih sadržaja sledeće godine može promeniti naziv u - salon vina. Odlična ponuda vina iz renomiranih vinarija, međunarodni karakter, dovoljno prostora, kvalitetne čaše, temperirano vino, kamerna atmosfera (za svaku pohvalu), zavidna ponuda jakih alkoholnih pića i kao "šlag na tortu", suvomesnati proizvodi, sirevi i unikatni slatkiši.

Dominira mehanizacija

Između titana na četiri točka, drugog dana sajma, sretoh i Miroslava Ivkovića Baju, poljoprivrednika iz Žednika, koji je prokomentarisao da na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu "ima sve od mehanizacije što se može videti (na najprestižnijim sajmovima u Evropi) u Parizu, Bolonji i Hanoveru". Ko je na sajam došao zbog mehanizacije, nije pogrešio. Sa druge strane nerealno je očekivati da u Novom Sadu doživimo svetske premijere, kao što je to slučaj u Hanoveru. Uglavnom, sve savremeno neophodno poljoprivredi bilo je na otvorenom prostoru.

Treba reći da su i naši proizvođači mehanizacije i komponenti na sajmu sklopili značajne poslove. Kada mašine, zbog ograničenosti prostora, ne možemo videti u radu, kao što je to slučaj na Farmshow-u u Osijeku, treba pohvaliti i takmičenje u spretnosti vožnje na agropoligonu.  

Fotogalerija: IMT traktori - devet prototipova na Poljoprivrednom sajmu

Već godina je prisutna inicijativa zastupnika svetskih brendova da se sajam ili pomeri za kraj godine (što je gotovo neizvodljivo) ili da se krajem oktobra ili početkom novembra upriliči poseban sajam mehanizacije. Pravdaju to činjenicom da se poljoprivrednici odlučuju za kupovinu tek kada su svoje žitarice, uljarice, povrća i voće uskladištili ili prodali i da tada mogu da naprave finansijsku konstrukciju za kupovinu. To je argument i semenskih kuća, pošto je u vreme sajma sve seme već posejano.

Pohvala i za stočarsku izložbu

Kada je o stočarskom delu izložbe reč, pohvala svima koji su se potrudili na njenom unapređenju. Izlagači koji su žive eksponate namenili prodaji, uglavnom su zadovoljni otišli sa sajma. Stočarsku izložbu godinama pomno prati i agrarni novinar i analitičar Čedomir Keco. Njegov utisak je da je ovogodišnja stočarska izložba najbolja u poslednjih pet godina. Dve njegove sugestije imaju i moju podršku. Prva da se uvede javno ocenjivanje grla, pred publikom, koja na stočarskim sajmovima širom Evrope podigne pozitivnu tenziju "do neba". I druga da se na sajmu izlože grla iz inostranstva, pošto nesumnjivo kod nas postoji velika zainteresovanost za kupovinom vrhunske genetike. Grla bi naravno, pre toga morala proći neophodan karantin, što je organizacioni izazov.

Disko
Disko - najteži bik na sajmu (1.600 kg)

Još vetra u leđa prehrambenom sektoru

Evidntan je napor da se prehrambeni deo izložbe podigne na viši nivo. Izlagačima u Vojvodina gastro regionu i hali nazvanoj "Kvalitet više", gde su izlagali predstavnici Original Srbija i nosioci oznaka geoporekla kao i zanatske pivare, pomognuto je da se kroz besplatni izlagački prostor pojave na sajmu. Bilo bi dobro da se ovi izlagački segmenti sledeće godine objedine. I da ih bude više, naravno.

Energija i trud zaposlenih na Novosadskom sajmu

Za kraj trebalo bi pohvaliti zaposlene na Novosadskom sajmu zbog energije i truda da sajam svake godine opravda epitet najprestižnijeg agrarnog događaja u jugoistočnoj Evropi.

Foto: Vedran Stapić


Tagovi

Novosadski sajam Poljoprivedni sajam 2018 Izložba stoke Zanatske pivare Original Srbija Prolećni festival vina Slobodan Cvetković


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.