Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jubilej
  • 17.06.2016. 15:00

70 godina Emisije za selo

Emisija za selo Radio Beograda obeležila je 70 godina od početka emitovanja.

  • 554
  • 46
  • 0

Navršilo se 70 godina od početka emitovanja "Emisije za selo" Radio Beograda. Prvo emitovanje je bilo 16. juna davne 1946. godine. Tada se emisija zvala "Za naše seljake". Na obeležavanju jubileja, u Kamenoj sali Radio Beograda, urednica emisije Davorka Tešić, nas je provela kroz istorijat ove emsije.

Cilj je bio da se doprinese izgradnji sela

"Prvi zadati cilj je bio, kako se tada tvrdilo da "seoske mase upozna sa njihovim zadacima u obnovi i izgradnji zemlje i da doprinese izgradnji sela". Pedesetih godina, tada već u "Emisiji za selo", objavljuju se najznačajniji potezi narodne vlasti u rešavanju seljačkih pitanja i problema u vezi sa unapređenjem poljoprivrede, kao i podizanjem životnog standarda na selu. Kako stoji u izveštaju iz 1953., emituju se saveti stručnjaka, kratke reportaže o selu i zadrugarstvu, a kroz humor se "žigošu nezdrave pojave u životu našeg sela", rekla je Davorka Tešić.

Emisija je emitovana uvek nedeljom, pre podne, pa je devedesetih godina prošlog veka dobila još uvek aktuelan naziv "Nedeljom za selo". U njoj je, za sedam decenija, govorilo hiljade poljoprivrednika, stučnjaka, predstavnika vlasti. Dominirale su, kako nekad tako i sada teme vođenja agrarne politike ali se nije zaboravilo na život sela i negovanje tradicije. Naravno, sve to začinjeno uz staru izvornu muziku iz bogate arhive Radio Beograda.

O emisiji je govorio i agrarni analitičar Milan Prostran. "Dve godine sam mlađi od emisije. U emisiji su saopštavali rezultate I, II i III "Zelenog plana". Sećam se da su mnoga sela u Vojvodini relativno kasno dobila struju, ali su meštani na tranzistorima slušali emisiju za selo. To je potreba i danas kad, uveren sam u to, 90% seljaka nije svesno šta ih čeka u procesu našeg pridruživanja EU", rekao je Prostran.

Nema opstanka sela bez mladih

Na proslavi je s dobrim razlogom dato prvenstvo mladima, jer nema opstanka sela bez mladosti. Prisutnima se obratio i Tihomir Tufegdžić iz Salaša Noćaskog. On je upravo završio prvi razred Poljoprivredne škole. A po izjavi vidimo da je spreman da za nekoliko godina preuzme porodično gazdinstvo. "Evo spremamo se za žetvu. Tata će voziti kombajn, a ja traktor sa prikolicom."

Proslava 70. godina emisije za selo bila je prilika da se prisetimo i prethodnih urednika te emisije. Prava urednica je bila Jelisavka Šinžar, pa zatim, Blagoje Miljković, Radomir Vitanović, Dragana Ćosić, Mirjana Georgijev i Borislav Vučetić. Posebno gromoglasan aplauz je dobio saradnik Radomir Ugrnić iz Svilajnca koji više od 50 godina, iz čistog entuzijazma, pomaže autorima emisije. Proslavi su prisustvovali i česti gosti emisije za selo, a između ostalih slavlje su uveličali Miladin Ševarlić, Branislav Gulan, Nikola Mihailović, Radislav Jovanov, Vukosav Saković, Žarko Galetin i drugi.

Za tri godine će i Radio Novi Sad će obeležiti sedam decenije emisije, nekada "O selu, za selo", a danas "Poljoprivredno dobro". Emisija je počela da se emituje po osnivanju tog, kako je stajalo u odluci, "državnog privrednog preduzeća od pokrajinskog značaja". Program je, inače, svečano počeo na Dan Republike 29. novembra 1949. i taj se datum slavi kao dan RTV-a.


Foto prilog


Tagovi

Nedeljom Za Selo Davorka Tešić Radio Beograd


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."