Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 21.03.2019. 16:00

Zbog očuvanja mrestilišta novi režim ribolova u rezervatu Uvac

Na celom ribarskom području rezervata Uvac uvedena je zabrana upotrebe čerenca, mreže za hvatanje mamaca, a nema više ni "čeka". Takođe, zabranjeno je i ostavljanje zabačenih štapova na obali bez prisustva ribolovca

Foto: SRP Uvac
  • 184
  • 13
  • 0

Na vodama Specijalnog rezervata prirode "Uvac" od nedavno važi novi režim ribolova. Zbog revitalizacije prirodnog mrestilišta uvedena je trajna zabrana ribolova u Varoškom zalivu na početku Zlatarskog jezera iz pravca Nove Varoši. Kako prenose Novosti, na tom mestu zabranjeno je zabacivanje udica na delu jezera u dužini od 200 metara, nizvodno od mosta na Zlošnici na raskrsnici za Amziće.

Zabranjena upotreba čerenca

Novo je i to da je na celom ribarskom području uvedena zabrana upotrebe čerenca, mreže za hvatanje mamaca, a nema više ni "čeka". Takođe je zabranjeno i ostavljanje zabačenih štapova na obali bez prisustva ribolovca duže od 15 minuta. Međutim, ono što je ostalo nepromenjeno je cena godišnje dozvole za pecanje, pa će tako sportski ribolovci i u 2019. godini na tri jezera u kanjonu Uvca moći da pecaju za 5.000 dinara i sa tom godišnjom dozvolom mogu da "zabacaju štapove" i na drugim vodama.

Primetno povećanje broja ribolovaca

Ribočuvari tvrde da je posle nekoliko loših sezona, prošle godine povećan broj pecaroša na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru i njihovim pritokama. Oni napominju da se godišnje dozvole za pecanje u kanjonu Uvca, osim u sedištu preduzeća "Rezervat Uvac" u Novoj Varoši mogu kupiti u Sjenici i na Zlatiboru kod udruženja sportskih ribolovaca.

Sportski ribolovci se vraćaju na Uvac

Upravnik ribarskog područja Rezervata "Uvac", Novak Pejović kaže da se sportski ribolovci polako vraćaju na Uvac. Lane je prodato preko 570 godišnjih dozvola, što je za 90 dozvola više nego u 2018. godini, dok je sa ostalim vrstama dozvola bilo dvostruko više ribolovaca. On dodaje da su takođe prodate 333 dnevne i 82 sedmodnevne dozvole, što se odavno nije dogodilo.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Riba Ribolov Ribari Uvac Rezervat prirode Novak Pejović Dozvole


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D