Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjever Hercegovine
  • 02.06.2022. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Prozor-Rama

Završen lovostaj - u Ramsko jezero stigla nova riba

Amur je nova vrsta ribe u ovom jezeru i, kako navode iz SRTD "Ramske vode", pomoći će da ono bude čišće. Sve ribe su preko pet kilograma

Foto: SRTD "Ramske vode"
  • 1.051
  • 93
  • 0

Sportsko ribolovno turističko društvo "Ramske vode", udruženje koja okuplja sportske ribolovce, saopćilo je da je završen je lovostaj u zoni Prozor - Rama. Ovom prilikom su podsjetili da je na Ramskom jezeru zabranjen izlov amura te da svaka riba teža od pet kilograma mora biti vraćena u jezero.

Inače, početkom aprila je izvršeno poribljavanje ove ribolovne zone. Ramsko jezero je poribljeno s 1.000 kg amura. 

"Izlov na amura je zabranjen, ali vidjet ćemo koliko ćemo moći iskontrolisati, ne možemo spavati kod ribolovaca", kaže ribočuvar Tomislav Ostojić

Nova riba u jezeru

Amur je nova vrsta ribe u ovom jezeru i, kako navode iz ovog društva, pomoći će da ono bude čišće. Sve ribe su preko pet kilograma. Kada je riječ o disciplini ribolovaca, naš sagovornik ističe da ima i onih koji ostavljaju smeće te da im je to najveći problem.

Svaka riba teža od pet kilograma mora biti vraćena u jezero

"Uređeno je sve sada, nažalost, neodgovornih pojedinaca uvijek ima. Zasad nemamo problema sa ribokradicama. Vodostaj je dobar, tako da uvjeti nisu loši, ide vikend pa ćemo najbolje vidjeti kakva je situacija sa posjetom", dodaje.

U proteklom periodu posjeta je bila slabija, a Ostojić pretpostavlja da je uzrok tome bio u zabrani lova šarana. Dodaje da su rijeku Ramu poribili s 8.000 komada potočne pastrmke, dok je Ramsko jezero bogatije za 5.000 komada ove ribe. 

Potočna pastrmka (Salmo trutta m. fario) je jedna od najpoznatijih i široko rasprostranjenih slatkovodnih riba. Oblikom i građom izuzetno je prilagođena uvjetima staništa, a odlikuje se relativno velikom glavom i velikim ustima s oštrim zubima. Peraja su joj prilično široka, zaobljena i čvrsta. Leđa su tamnozelena, tamnosmeđa ili tamnosiva, a ponekad gotovo siva.

Lov je posebno zanimljiv i od ribolovca zahtijeva maksimum vještina. Pastrmka se vješto bori, pa pri izvlačenju ribe treba biti oprezan, savjetuju na svojoj stranici sportski ribolovci iz Viteza. Ako nije velika, treba je brzo, bez mučenja izvući. Tokom dana se najbolje lovi pri oblačnom vremenu i poslije blage ljetnje kiše. Lov pastrmke varalicom može biti uspješan ako se ona pravilno koristi. Ponekad je dovoljno samo držati varalicu u matici koja će učiniti svoje i riba će zagristi. U našoj zemlji lov pastrmke na prirodne mamce nije dozvoljen, a najmanja lovna dužina je 25 cm. Kod mušičarenja za uspješan ribolov, bitno je odrediti pravu mušicu

Očekuju više posjetilaca već od predstojećeg vikenda

Uz poruku “Bistro!”, iz SRTD "Ramske vode" pozvali su goste da im se i ove sezone pridruže u aktivnostima u bajkovitom okruženju.

Hiljade posjetilaca

Ramsko jezero je umjetno i nalazi se na sjeveru Hercegovine. Nastalo je 1968. godine izgradnjom brane na rijeci Rami i zauzima površinu od 15,5 km2. Najveća dužina jezera je 12 kilometara, najveća dubina oko 95 metara. Okruženo je obroncima planina: Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana.

Stalni dotok vode u jezero dolazi s izvora Rame, Buka i Krupića i nekoliko manjih potočića i izvora te u proljeće s okolnih planina otapanjem velike količine snijega. Godišnje privlači hiljade posjetilaca koji uživaju u obilasku, kupanju, plovidbi i drugim aktivnostima na ovom prelijepom biseru. Područje Ramskog jezera pogodno je za sportsko-rekreacijski, ribolovni i lovni turizam, ruralni turizam, ekoturizam i vjerski turizam, navode na stranici rama-tourism.ba.


Tagovi

Ribolov Amur Pastrmka Tomislav Ostojić SRTD "Ramske vode" Ramsko jezero


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕