Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alarmantno
  • 18.04.2016. 17:00

Zagađena riba iz Modraca i Bosne na tržnicama

U jezeru Modrac smo utvrdili kako je u mesu ribe prisutno tri puta više teških metala nego što je normalno. Ta riba ne može biti jestiva, a ona se prodaje na tržnicama i nitko ne reagira, upozorava Senad Kapo.

Foto: Udruga građana
  • 1.296
  • 57
  • 0

Rijeka Bosna je, moguće, i svjetski rekorder po zagađenju - u dva kilometra toka, od potpuno pitke vode postaje vodom u kojoj nema ništa živo. Sem mnoštva bakterija. Tvrdi to Senad Kapo, dugogodišnji ribolovac i potpredsjednik Udruge građana "Bistro" koji je oštro reagirao na informacije o puštanju u probni rad prečistača u Butilama i o "čišćim rijekama Miljacki i Bosni".

Sarajevo, naime, trenutno nema nikakav tretman otpadnih voda, pa se direktno slijevaju u Miljacku, a zatim u Bosnu. Butila, kaže, nije dovoljna, jer kolektor skuplja 70 posto fekalnih voda dok ostatak i dalje ide u Miljacku. Prečistači ne postoje na Palama i Mokrom, kao ni i u slivu rijeke Željeznice, a problem su i ilegalni kanalizacijski priključci.

Otvorene rane na ribama

"Ribolovnu osnovu smo radili 2015. i pronašli veći broj jedinki koje su po sebi imale otvorene rane, pretpostavljam neke bakterijske infekcije, a na dnu i veći broj uginule mlađi. U jezeru Modrac smo utvrdili kako je u mesu ribe prisutno tri puta više teških metala nego što je normalno. Ali na tome je priča stala - nikad nitko nije napravio detaljniju analizu. Riba u Modracu ne može biti jestiva, a ona se prodaje na tržnicama i nitko ne reagira", upozorava on dodajući da u rijeci Bosni još nisu radili analizu mesa ribe, ali se boji da će pokazati kako ni ta riba nije jestiva. Ne sumnja da su i ribe u Miljacki zagađene.

Rijeka Bosna je poslije rata bila puna ribe - pastrve i lipljana koji je pokazatelj čistoće rijeke. Danas je, kaže, baruština u kojoj pastrva nije ulovljena u toku nizvodno od Rimskog mosta. "Stid me u Bosnu pogledati, što joj uradismo...", zaključuje naš sugovornik koji je sve dokumentirao i fotografijama, a što možete pročitati/pogledati ovdje.

Foto: Udruga građana "Bistro"


Tagovi

Zaražena riba Otpadne vode Bosna Modrac Miljacka Senad Kapo Udruga Bistro


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.