Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kečiga
  • 21.12.2018. 08:00

Zabranjen ribolov kečige od 1. januara 2019. godine!

Zabrana ribolova kečige značajno će doprineti obnavljanju populacija ove veoma ugrožene vrste ribe.

Foto: WWF
  • 675
  • 256
  • 1

Ministarstvo zaštite životne sredine usvojilo je predlog Svetske organizacije za prirodu (WWF) da se zabrani ribolov kečige. Ovo će značajno doprineti obnavljanju populacija ove veoma ugrožene vrste ribe, stoji na portalu organizacije. 
 
Naime, kako smo već pisali, WWF je u junu objavio studiju koja je pokazala da se kečiga intenzivno lovi u periodu lovostaja, kada je to zabranjeno zbog mresta. Takođe, neometano se prodaje na pijacama i u restoranima širom Srbije ona koja je ispod zakonski propisane mere od 40 cm. Očekuje da će se ova štetna praksa zaustaviti izmenom "Naredbe o merama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda".
 
"Uvođenje zabrane rezultat je zajedničkog rada Ministarstva zaštite životne sredine i WWF-a, što pokazuje koliko je značajna saradnja državnih institucija i organizacija civilnog društva. Prema 'Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji' tokom 2017. godine izlov kečige povećan je za oko 44%. Verujemo da će zabrana lova na kečige omogućiti da se obnove populacije ove vrste koja je veoma ugrožena i na svetskom nivou. Ovo je veliki uspeh za očuvanje prirode u Srbiji", rekla je Duška Dimović iz WWF Adria.

Zabrana izlova kečige od pet godina možda ne bude dovoljna

 Kečiga je, prema Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN),  svrstana kao ranjiva vrsta, pre svega usled prekomernog izlova, uništavanja prirodnih staništa i zagađenja. Inicijativu WWF-a podržali su i Ujedinjeni ribolovci Srbije i Asocijacija alasa Srbije.
 
"Želimo da pohvalimo uspešan primer saradnje stručne javnosti, organizacija civilnog društva i nadležnog ministarstva na zaštiti i očuvanju biološke raznovrsnosti i ribljeg fonda. Istovremeno, pozivamo sve nadležne institucije da učine dodatni napor kako bi se ova privremena zabrana, ali i sve ostale obaveze u zaštiti ribljeg fonda, sprovele u delo. Nadamo se da ovo neće biti jedna od situacija kada zakonom regulisana pravila ostanu samo mrtvo slovo na papiru", rekao je izvršni direktor Ujedinjenih ribolovaca Srbije Ljubomir Pejčić.


Tagovi

Kečiga Zabrana ribolova Crvena lista WWF Duška Dimović Ljubomir Pejčić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.