Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 30.05.2018. 18:00

Vreme je za zaštitu mora - odzvonilo štapićima za uši, slamkama i držačima balona

Evropska unija će svoju pažnju sada usmeriti na 10 plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i ribolovačku opremu koji zajedno čine 70 odsto morskog otpada u Evropi.

Foto: Bigstockphoto / Rich Carey
  • 292
  • 23
  • 0

Evropska komisija je nedavno predstavila predlog Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu i nova EU pravila u korist smanjenja plastičnog otpada i zagađenja mora. Pomenuta direktiva nadovezuje se na prvu Strategiju o plastici Evropske unije koju je Komisija objavila u januaru 2018. godine.

Nova pravila su, kako je navedeno se u direktivi, srazmerna i prilagođena da bi se postigli najbolji rezultati. To znači da će na različite proizvode biti primenjivane različite mere. U slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cenovno pristupačne alternative, na tržištu će biti zabranjivani plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu. U slučaju proizvoda za koje ne postoje očigledne alternative, akcenat će biti na ograničavanju njihove upotrebe putem smanjenja potrošnje na nacionalnom nivou, povećanje zahtevâ koji se odnose na njihov dizajn i označavanje, kao i uvođenje obaveza za proizvođače povezanih s upravljanjem i čišćenjem otpada. Zahvaljujući novim pravilima, Evropa će biti korak ispred u rešavanju problema koji ima globalne implikacije.

Biće više plastike nego ribe u okeanima 

"Zagušuje nas količina plastike koja se nalazi u našem okruženju. Bez promene politike, procenjuje se da će 2050. godine u našim okeanima i morima biti više plastike nego ribe. Evropska komisija mora da iskoristi ovu priliku za jačanje zakonodavstva kako bi se smanjio utiecaj plastike na životnu sredinu i naše zdravlje. Potrebno je bez odlaganja zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu i ubrzati sprovođenje sveobuhvatne strategije EU za smanjenje te vrste otpada. Dosada nije postojao odgovarajući holistički pristup plastičnoj proizvodnji, potrošnji i odlaganju, a posledice toga su itekako vidljive. Stoga pozdravljam predlog za zabranu upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda kao što su slamke i pribor za jelo, kao i ciljeve za smanjenje korišćenja plastičnih posuda i čaša", rekao je poslanik u Evropskom parlamentu, Davor Škrlec, član Odbora za ekologiju, javno zdravlje i bezbednost hrane.

Komisija bi, kako se smatra, trebala da postroži pravila kako bismo iz proizvodnje potpunos izbacili opasne hemikalije poput bisphenola A i drugih endokrinih disruptora koji se nalaze u mnogim plastičnim proizvodima. "Potrebno je izbaciti toksine iz plastike koji ugrožavaju naše zdravlje i zameniti ih lako dostupnim alternativama. Važnije od prikupljanja i recikliranja je izbegavanje plastičnog otpada. Ako želimo da podstaknemo proizvođače na inovacije, potrebno je da osiguramo finansijske podsticaje, a uvođenje poreza na plastiku svakako bi podstaklo taj zaokret", zaključio je Škrlec. 

Inače, na svetskom nivou, plastika čini 85% morskog otpada. Plastika dospeva ljudima u pluća i u hranu koju jedu, a još nije poznato kakav učinak na zdravlje ima mikroplastika u vazduhu, vodi i hrani. Rešavanje problema plastike nije fakultativno, a može da donese nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje radnih mesta, navodi se u direktivi. 

Različite mere za različite proizvode

Evropska unija će sada svoju pažnju usmeriti na 10 plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i ribolovačku opremu koji zajedno čine 70% morskog otpada u Evropi. Novim pravilima uvodi se sledeće:

  • zabrana određenih plastičnih proizvoda: u slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi. Zabrana će se odnositi na plastične štapiće za uši, pribor za jelo, tanjire, slamke, štapiće za mešanje pića i držače za balone. Svi ti proizvodi će ubuduće morati da se prave od održivijih materijala. Jednokratna ambalaža za napitke u kojoj se koristi plastika biće dozvoljeni na tržištu jedno ako imaju čepove i poklopce koji se ne skidaju.
  • ciljevi smanjenja upotrebe: države članice moraće da smanje upotrebu plastične ambalaže za hranu i čaša za napitke. To mogu učiniti donošenjem nacionalnih ciljeva smanjenja, ponudom alternativnih proizvoda na prodajnim mestima ili zabranom deljenja jednokratnih plastičnih proizvoda bez naplate.
  • obveze za proizvođače: proizvođači će učestvovati u troškovima upravljanja otpadom i čišćenja, te mera za jačanje osveštenosti u vezi s korištenjem ambalaže za hranu, ambalažnih vrećica i omota (npr. za čips i bombone), ambalaže i čaša za napitke, duvanskih proizvoda s filterima (npr. opušaka), vlažnih maramica, balona i laganih plastičnih kesica. Industrija će dobiti i podsticaje za razvoj manje zagađujućih alternativa za te proizvode.
  • ciljevi prikupljanja: države članice moraće do 2025. godine da organizuju prikupljanje 90% jednokratnih plastičnih boca za napitke, na primer putem programa povratne naknade.
  • zahtevi za označavanje: na određenim proizvodima biće obvezne jasne i standardizirane oznake u kojima se navodi kako proizvod treba odložiti u otpad, kakav negativan uticaj proizvod ima na životnu sredinu i postoji li u proizvodu plastika. To će se odnositi na higijenske uloške, vlažne maramice i balone.
  • mere jačanja osveštenosti: države članice moraće da upoznaju potrošače s negativnim učinkom bacanja jednokratne plastike i ribolovačkog pribora, te o dostupnim sistemima ponovne uporabe i mogućnostima upravljanja otpadom za sve navedene proizvode.
  • Kada je reč o ribolovačkom alatu, koji čini 27% ukupnog otpada na obali, Komisija namerava da postojeći okvir dopuni programima odgovornosti proizvođača ribolovačkog pribora koji sadrži plastiku. Proizvođači plastičnog ribolovačkog alata moraće da snose troškove preuzimanja otpada iz lučkih uređaja za prihvat te njegovog prevoza i obrade. Oni će snositi i troškove mera za jačanje osvešćenosti ribolovaca. 

Plastično zna biti fantastično

"Plastično zna biti fantastično, no plastične proizvode moramo koristiti odgovornije. Jednokratna plastika nije pametan izbor ni s ekonomske ni s ekološke tačke gledišta, a današnjim predlozima preduzećima i potrošačima biće olakšan prelazak na održive alternative. Za Evropu je to prilika da preuzme vodeću ulogu i stvori proizvode za kojima će još decenijama postojati potražnja u celom svetu te da iz naših dragocenih i ograničenih resursa izvuče veću ekonomsku vrednost. Osim toga, određivanjem cilja za prikupljanje plastičnih flaša doprinećemo prikupljanju potrebnih sirovina za izuzetno razvijenu delatnost recikliranja plastike", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Jirki Katainen.

Više možete pročitati ovde


Izvori

Europska komisija


Tagovi

Europska komisija Davor Škrlec Plastka Direktiva More Onečišćenje


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]